Linkuri accesibilitate

Rusia se teme că exercițiile NATO ar putea provoca „accidente”


Un soldat ține în mâini o dronă la un exercițiu NATO ținut vara trecută în Lituania.
Un soldat ține în mâini o dronă la un exercițiu NATO ținut vara trecută în Lituania.

Ministerul de Externe al Federației Ruse a reacționat vineri la începerea celor mai mari manevre militare NATO din ultimele decenii avertizând că ele ar putea provoca incidente nedorite.

„Planul NATO de a ține Steadfast Defender 2024, cel mai mare exercițiu al alianței de după Războiul Rece, ridică semne de întrebare pe fundalul apelurilor continue ale Rusiei la de-escaladare”, a spus purtătoarea de cuvânt a externelor de la Moscova, Maria Zaharova.

Ea a mai spus că NATO ar ține un exercițiu „de provocare” desfășurând 90.000 de militari de-a lungul graniței ruse, „din Norvegia până în România”, și a avertizat că există pericolul de „incidente militare”, care ar putea avea „consecințe tragice”.

Steadfast Defender 2024 a început săptămâna aceasta cu prima fază, care testează mai ales capacitatea de a aduce trupe de peste ocean în apărarea Europei.

A doua fază, care se va încheia cu tot exercițiul în luna mai, va testa mai ales capacitatea de a răspunde în Europa la o provocare din partea unui adversar „aproape egal”, o trimitere transparentă la Rusia.

Neclarități legate de implicarea Moldovei

La exercițiu participă toate cele 31 de țări din NATO, dar și Suedia, a cărei candidatură este blocată încă de Ungaria.

Screenshot de pe pagina oficială a manevrelor militare Steadfast Defender 2024.
Screenshot de pe pagina oficială a manevrelor militare Steadfast Defender 2024.

R. Moldova se numără printre țările prezente în documentele oficiale NATO ca gazde ale unor „exerciții asociate la Steadfast Defender 2024” – mai exact exercițiul Swift Response 24, în luna mai.

Cu toate acestea, ministerul moldovean al Apărării a declarat săptămâna aceasta, după ce Ilan Șor a acuzat puterea că ar chema NATO în Moldova, că exercițiul Swift Response 24 nu are „nici o tangență” cu Steadfast Defender 24, la care Moldova „nu participă”.

Până vineri, 26 ianuarie, documentele de pe site-ul manevrelor alianței nu fuseseră modificate pentru a reflecta această dezmințire.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG