Linkuri accesibilitate

Piesa Israelului pentru Eurovision, contestată pentru că ar conține versuri „prea politice”


„Here we go again!”, ar spune suporterii înrăiți ai concursului european de cântece, care în ultimii ani aproape că nu au avut ocazia să savureze o ediție fără dispute politice.
„Here we go again!”, ar spune suporterii înrăiți ai concursului european de cântece, care în ultimii ani aproape că nu au avut ocazia să savureze o ediție fără dispute politice.

Organizatorii Eurovision Song Contest se confruntă cu un nou scandal, de această dată legat de piesa ce ar urma să reprezinte Israelul. Versurile ei fac referire la atacul din 7 octombrie al grupării Hamas.

Promovat drept un eveniment apolitic, Eurovision Song Contest are reguli dure, ce permit descalificarea concurenților ce încalcă acest principiu. Dar piesa Israelului, întitulată „October Rain” (Ploaia din octombrie), ce va fi interpretată de Eden Golan, pare să încalce acest principiu, scrie Reuters.

Ziarul israelian Hayom notează că piesa include versuri precum „Acolo unde nu mai este aer de respirat” și „Ei toți erau niște copii buni, fiecare dintre ei” - ar reprezenta o aluzie aparentă la oamenii care s-au refugiat în adăposturi, în timp ce atacatorii grupării Hamas, considerată organizație teroristă în Israel, SUA și UE, comiteau o serie de crime și răpiri la un festival de muzică în aer liber și în mai multe kibbutzuri din apropierea graniței cu Fâșia Gaza.

Piesa ar mai conține și o referință la „flori”, despre care jurnaliștii Hayom susțin că reprezintă un eufemism militar pentru soldații morți în război. O sursă din cadrul radiodifuzorului național al Israelului, Kan, ce sponsorizează participarea țării la Eurovision, a confirmat pentru Reuters acuratețea versurilor scurse în presă.

„La examinare”

Într-un comunicat de presă, reprezentanții Uniunii Europene de Radio și Televiziune (EBU), care organizează Eurovision, au transmis că „sunt în procesul de examinare al versurilor”, afirmând că este vorba de un „proces confidențial între EBU și radiodifuzor până la luarea unei decizii finale”.

„În cazul în care o piesă nu este acceptată din orice motiv, radiodifuzorilor li se oferă oportunitatea de a depune o nouă piesă sau noi versuri, care respectă regulile competiției”, a adăugat EBU.

Radiodifuzorul național al Israelului, Kan, a anunțat la rândul său că se află „în discuții” cu EBU pe marginea acestui subiect.

În dispută s-a implicat și ministrul israelian al culturii, Miki Zohar, care a afirmat că orice decizie de a descalifica piesa „October Rain” ar fi „scandaloasă”.

El a negat că piesa ar fi una politică, afirmând că „dă voce sentimentelor simțite de oameni și țară în aceste zile”.

Israelul a câștigat de patru ori Eurovision, concursul muzical fiind popular în țară și văzut ca un barometru al poziției țării pe plan internațional. Ediția din acest an se va desfășura între 7 - 11 mai la Malmo, în Suedia.

Presa israeliană mai notează că în cazul unei eventuale descalificări a piesei, Israelul ar putea refuza să participe la ediția din acest an.

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG