Linkuri accesibilitate

Liderii internaționali și ucraineni, uniți în dorința de victorie la doi ani de la invazie


Steaguri ucrainene în Piața Independenței din Kiev, la 24 februarie 2024. Din motive de securitate, în Ucraina nu sunt programate adunări mari cu ocazia celei de-a doua aniversări a invaziei rusești, dar semnalele de amintire și solidaritate abundă.
Steaguri ucrainene în Piața Independenței din Kiev, la 24 februarie 2024. Din motive de securitate, în Ucraina nu sunt programate adunări mari cu ocazia celei de-a doua aniversări a invaziei rusești, dar semnalele de amintire și solidaritate abundă.

Liderii Belgiei, Canadei, Italiei și Uniunii Europene au mers sâmbătă la Kiev ca să marcheze împreună cu ucrainenii împlinirea a doi ani de la invadarea neprovocată a țării, pe scară largă, de către F. Rusă. Manifestări de solidaritate au avut loc în multe alte locuri, inclusiv în Moldova.

Premierul canadian Justin Trudeau, premierul Belgiei Alexander De Croo, prim-ministra Italiei, Giorgia Meloni și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au ajuns sâmbătă la Kiev după o călătorie peste noapte, fiind întâmpinați de președintele Ucrainei, Volodmir Zelenski.

La întâlnirea cu liderii străini, președintele Volodmir Zelenski a spus la împlinirea a doi ani de la invazia rusă pe scară largă că Ucraina va învinge.

„Am luptat 730 de zile din viață. Vom învinge în cea mai bună zi din viață”, a promis Zelenski. Iar noul comandant al armatei Ucrainei, Olexandr Sîrski, a scris într-o postare pe rețele că victoria va veni pentru că „lumina învinge întotdeauna întunericul”.

Președinta CE Ursula von der Leyen a sosit la Kiev la o zi după anunțarea unor noi sancțiuni UE împotriva F. Ruse, într-o încercare de a mări presiunea asupra mașinăriei de război a Kremlinului.
Președinta CE Ursula von der Leyen a sosit la Kiev la o zi după anunțarea unor noi sancțiuni UE împotriva F. Ruse, într-o încercare de a mări presiunea asupra mașinăriei de război a Kremlinului.

„Mai mult ca oricând, suntem alături de Ucraina. Financiar, economic, militar, moral. Până ce țara va fi liberă în sfârșit”, a scris președinta CE pe X, fostul Twitter, după sosirea la Kiev.

Tot la Kiev era programată pentru sâmbătă după-masă o conferință virtuală G7 de sprijin pentru Ucraina, cu participarea președintelui Zelenski.

Flori, amintiri, speranțe

În multe țări europene, oamenii au mers sâmbătă cu flori la ambasadele Ucrainei sau s-au adunat la mitinguri de sprijin cu țara invadată de ruși.

Potrivit IPN, vicepremierul Moldovei, ministrul de externe Mihai Popșoi, a depus flori la ambasada Ucrainei din Moldova.

„Am depus flori în memoria celor care și-au pierdut viața în acest război nejustificat. L-am asigurat pe ambasadorul Marko Șevchenko că Republica Moldova va oferi tot sprijinul necesar Ucrainei. Într-un final, Ucraina va învinge! Pacea va învinge!”, a declarat oficialul moldovean.

„Azi marcăm doi ani de teroare, dar marcăm și doi ani de rezistență”, a declarat președinta Maia Sandu, într-un mesaj comun cu premierul Dorin Recean și președintele Parlamentului, Igor Grosu, transmite tot IPN.

La ambasada Ucrainei au mers sâmbătă cu flori și ambasadori străini acreditați la Chișinău.

„În fața barbariei și a agresiunii, poporul ucrainean continuă să lupte pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, precum și pentru viitorul său european și euro-atlantic”, a declarat după depunerea de flori ambasadorul României, Cristian-Leon Țurcanu.

Manifestările de sprijin vin în timp ce Rusia a obținut o rară victorie pe frontul de est, la Avdiiivka, iar Ucraina se plânge mai vocal decât oricând că aliații nu trimit ajutoarele militare suficient de repede.

Un ajutor american de zeci de miliarde de dolari se află blocat în Congresul SUA.

Pe de altă parte, tot mai multe țări europene încheie în ultima vreme acorduri de securitate bilaterale cu Ucraina și plănuiesc trimiteri rapide de ajutoare în formate diferite de cele de până acum.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG