Linkuri accesibilitate

Putin se laudă cu armele hipersonice, în timp ce zeci de oameni de știință ruși sunt acuzați de trădare


Cercetătorul Anatoli Maslov la tribunalul din Sankt-Petersburg, 21 mai 2024
Cercetătorul Anatoli Maslov la tribunalul din Sankt-Petersburg, 21 mai 2024

Cel puțin o duzină de oameni de știință ruși din domeniul aviației hipersonice au fost acuzați de trădare începând cu 2018. Avocații implicați în aceste cazuri spun că acestea au legătură cu interesul bine documentat al președintelui Vladimir Putin pentru acest subiect.

În iunie 2022, atunci când omul de știință rus Anatoli Maslov, de 75 de ani, a fost arestat sub acuzația de trădare, colegii săi s-au alarmat.

„Persecutarea oamenilor de știință din domeniul aviației a devenit un lucru obișnuit în țara noastră”, au declarat peste 400 dintre colegii săi într-o scrisoare deschisă, care a fost între timp ștearsă din arhiva de pe net.

În așteptarea sentinței, Maslov a petrecut doi ani în detenție preventivă. Pe 21 mai 2024, într-o ședință cu ușile închise, un tribunal din Sankt Petersburg l-a condamnat la 14 ani de închisoare. Specialistul în aerodinamica de mare viteză este acuzat că a furnizat informații clasificate agenților germani în 2014, acuzație despre care el și susținătorii săi spun că este nefondată.

„Paisprezece ani de închisoare pentru un bătrân de 77 de ani, care a avut un atac de cord în timp ce se afla în arest preventiv, este o condamnare la moarte", a declarat pentru RFE/RL o rudă a lui Maslov, care a solicitat anonimatul din motive de siguranță. Maslov a condus anterior un laborator la Institutul de Mecanică Teoretică și Aplicată (ITPM) din Novosibirsk, un centru științific cu o îndelungă activitate, din Siberia.

Anatoli Maslov, înainte de arest (Foto arhivă)
Anatoli Maslov, înainte de arest (Foto arhivă)

Din 2018, cel puțin 12 specialiști în domeniul aerodinamicii hipersonice au fost acuzați de trădare. Cel puțin trei cercetători, în mare parte persoane în vârstă, au murit în arest. La fel ca Maslov, mulți dintre ei au fost condamnați la pedepse lungi cu închisoarea, în timp ce alții au fost ținuți luni de zile în arest preventiv.

Din 2018, cel puțin 12 specialiști în domeniul aerodinamicii hipersonice au fost acuzați de trădare. Cel puțin trei cercetători, în mare parte persoane în vârstă, au murit în arest. La fel ca Maslov, mulți dintre ei au fost condamnați la pedepse lungi cu închisoarea, în timp ce alții au fost ținuți luni de zile în arest preventiv.

Avocații implicați în aceste cazuri suspectează că valul de acuzații de trădare este legat de interesul personal al președintelui Vladimir Putin pentru armele hipersonice.

„Este jucăria preferată a lui Putin”, a declarat pentru RFE/RL Evgheni Smirnov, un avocat de la organizația de asistență juridică First Department, care oferă consultanță apărării în cazurile ce ar implica secrete de stat. „El a anunțat în repetate rânduri că numai Rusia posedă arme hipersonice”.

Cazurile, toate gestionate de Serviciul Federal de Securitate (FSB) de la Moscova, au un singur scop, a declarat Smirnov: „Să demonstreze că toate serviciile de informații din lume au în vizor cercetătorii ruși”.

„Iar agențiile noastre de securitate își ating acest obiectiv în singurul mod pe care îl cunosc - trimițând oameni nevinovați la închisoare", a spus el.

„Ca un meteorit”

Putin a lăudat perspectivele armelor hipersonice timp de aproape două decenii, în cadrul frecventelor sale declarații despre capacitățile militare ale Rusiei. În timpul unei sesiuni televizate de întrebări și răspunsuri „Linia directă”, din septembrie 2005, el a declarat că Rusia dezvoltă arme hipersonice care, potrivit lui, ar fi „practic invulnerabile”.

De atunci, potrivit unui reportaj recent realizat de BBC, în apariții publice, Putin s-a lăudat de peste 70 de ori cu aceste arme. El le-a evidențiat și într-un discurs deosebit de belicos despre starea națiunii în 2018.

În acel discurs, el a menționat racheta hipersonică Kinjal, care a fost între timp folosită împotriva Ucrainei – aceasta fiind prima utilizare cunoscută a armelor hipersonice pe câmpul de luptă. De asemenea, el a menționat racheta hipersonică Avangard, despre care a spus că „se deplasează spre ținta sa ca un meteorit” cu o viteză de până la 20 de ori mai mare decât viteza sunetului.

Armata rusă ar fi acceptat prima unitate de rachete Avangard în serviciu în decembrie 2019. În comentariile făcute în luna martie a acestui an în fața Comisiei pentru servicii armate a Camerei Reprezentanților a SUA cu privire la rachetele balistice intercontinentale (ICBM) ale Rusiei, un comandant de rang înalt al Forțelor Aeriene ale SUA a spus că Moscova „și-a extins forțele rachetelor balistice intercontinentale, înarmându-se cu Avangard”, în ultimul an.

„Banda rulantă a represiunii”

Oamenii de știință acuzați au negat cu toții că ar fi dezvăluit informații clasificate, afirmând că articolele și discursurile lor au fost verificate cu strictețe de comitetele interne de securitate din cadrul institutelor lor.

Avocații oamenilor de știință spun că FSB pur și simplu ignoră acest fapt.

„Agenții FSB ajung la vreun institut care are legătură într-un fel sau altul cu cercetarea hipersonică și caută cercetători care au participat la conferințe internaționale sau la astfel de programe”, a declarat avocatul Smirnov. „După ce au identificat mai multe victime, ei pregătesc acuzații potrivit cărora, în timpul unei conferințe sau al unui program internațional, cercetătorul ar fi transmis informații secrete unor colegi străini care le-ar putea folosi pentru a crea arme pentru țările NATO.”

Multe dintre cazuri implică discursuri sau articole care au cel puțin 10 ani vechime.

Programele în cauză au fost adesea aprobate de guvernul rus în timpul președinției din 2008-2012 a lui Dmitri Medvedev, când Putin era prim-ministru, a precizat Smirnov.

Guvernul „a aprobat cooperarea unui număr de institute rusești cu organizații europene care fac cercetări în domeniul fizicii”, a spus el. „Apoi, [câțiva] ani mai târziu, au început să vină la acești oameni cu percheziții și dosare penale, acuzându-i de trădare pentru că au participat la acele proiecte”.

Toate institutele de cercetare care au legătură cu așa-numitele „dosare hipersonice” au participat la programul de cooperare spațială FP7, care a început în iunie 2011 și s-a încheiat în mai 2013.

În cazul lui Maslov, acuzațiile s-ar fi bazat în mare parte pe mărturia colegului său, Aleksandr Kuranov, afirmă rudele lui Maslov. În vârstă de 76 de ani, Kuranov, fost director al unui institut de cercetare din Sankt Petersburg care a lucrat la avionul hipersonic Ayaks din epoca sovietică, a primit în aprilie pedeapsa minimă de șapte ani de închisoare pentru trădare. Instanța a precizat că „circumstanțe atenuante” l-au obligat pe judecător să impună cea mai scurtă pedeapsă posibilă.

Un fragment dintr-o rachetă hipersonică Kinjal care a lovit Kievul în ianuarie 2024.
Un fragment dintr-o rachetă hipersonică Kinjal care a lovit Kievul în ianuarie 2024.

Un cercetător de la Institutul din Novosibirsk (ITPM), care a fost coautor al unor lucrări cu cel puțin unul din cei arestați și care a vorbit sub protecția anonimatului, a declarat că institutul a rupt toate contactele cu străinătatea și a anulat cercetarea hipersonică.

„Este dificil să lucrezi în astfel de condiții”, a spus cercetătorul. „Nu doar din cauza restricțiilor, ci și din cauza lipsei unor reguli definite și inteligibile. Așteptăm... ca bunul simț să prevaleze”.

Investigațiile în „dosarele hipersonice” nu dau semne de încetinire, a declarat Smirnov.

Anul „2023 a arătat că banda rulantă a represiunii oamenilor de știință ruși nu s-a oprit și nu va fi oprită”, a spus el. „Ce înseamnă acest lucru? Cel puțin alți doi până la cinci cercetători vor fi încarcerați anul acesta”.

Articol scris de Robert Coalson de la RFE/RL, pe baza reportajelor realizate de serviciile în limba rusă ale Europei Libere - North.Realities, Siberia.Realities, Radio Svoboda și Current Time. Traducere și adaptare – Radu Benea.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG