Linkuri accesibilitate

Un weekend fără precedent. Cum s-a retras Biden din cursă și ce ar putea aduce asta Americii


Un suporter al lui Joe Biden în fața Casei Albe, la 21 iulie: „Ai făcut o treabă bună, Joe, acum hai să facem istorie!”
Un suporter al lui Joe Biden în fața Casei Albe, la 21 iulie: „Ai făcut o treabă bună, Joe, acum hai să facem istorie!”

Anunțând că își retrage candidatura din cursa prezidențială, președintele SUA, Joe Biden, a trimis o undă de șoc în lumea politică americană și a aruncat Partidul Democrat într-o agitație fără precedent pentru a alege rapid un nou candidat, care să-l înfrunte pe fostul președinte Donald Trump.

„A fost cea mai mare onoare a vieții mele să servesc ca președinte”, a scris Biden într-o scrisoare, duminică după-amiază. „Și deși a fost intenția mea să candidez pentru realegere, cred că este în cel mai bun interes al partidului și al țării să mă retrag și să mă concentrez exclusiv pe îndeplinirea atribuțiilor mele de președinte pentru restul mandatului”, se spune în scrisoare.

Într-o postare separată pe rețele de socializare, Biden și-a exprimat sprijinul și susținerea pentru vicepreședinta Kamala Harris, în calitate de candidată a Partidului Democrat la președinția Statelor Unite.

„Astăzi vreau să ofer sprijinul meu total și susținerea mea pentru Kamala ca ea să fie candidatul partidului nostru în acest an”, a declarat Biden, continuând: „Democrați — este timpul să ne unim și să-l înfrângem pe Trump.”

Harris, prima femeie de culoare și americană de origine asiatică, care a servit ca vicepreședintă, are acum șansa de a deveni prima președintă a Statelor Unite.

Imagine de arhivă: Joe Biden și Kamala Harris în februarie 2023.
Imagine de arhivă: Joe Biden și Kamala Harris în februarie 2023.

Reacții printre prieteni și adversari

Mai mulți democrați de frunte, inclusiv fostul președinte, Bill Clinton, și fosta secretară de stat, Hillary Clinton, și-au oferit rapid susținerea pentru Harris. Fostul președinte, Barack Obama, l-a elogiat pe Biden, dar nu s-a pronunțat încă public în sprijinul lui Harris.

Vicepreședinta Harris, fostă senatoare și procuroare generală în California, ar putea aduce propriile sale vulnerabilități în cursa împotriva republicanului Donald Trump, pe care democrații îl consideră o amenințare existențială pentru democrație. Rata ei de aprobare în sondaje a reflectat în mare parte declinul lui Biden din 2021, iar campania ei pentru alegerile prezidențiale din 2020 s-a prăbușit înainte ca votul măcar să înceapă.

Unii democrați de frunte pledează pentru un proces mai deschis care să permită altor candidați potențiali să concureze, dar este neclar dacă este dispus vreunul să intre în arenă.

După anunțul lui Biden că se retrage, Trump l-a atacat imediat într-o postare pe platforma sa de socializare, Truth Social, și a promis să anuleze o mare parte din moștenirea sa. „Joe Biden nu a fost niciodată potrivit pentru a candida la președinție și cu siguranță nu este potrivit să servească ca președinte - și nu a fost niciodată!”, a scris Trump, adăugând: „Vom suferi mult din cauza președinției sale, dar vom remedia rapid daunele pe care le-a adus”.

Vicepreședinta Kamala Harris și guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, la un eveniment electoral în septembrie 2021. Pe 21 iulie 2024, Newsom despre care se credea că poate candida la președinție după retragerea lui Joe Biden a spus că sprijină candidatura lui Harris.
Vicepreședinta Kamala Harris și guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, la un eveniment electoral în septembrie 2021. Pe 21 iulie 2024, Newsom despre care se credea că poate candida la președinție după retragerea lui Joe Biden a spus că sprijină candidatura lui Harris.

În multe privințe, o premieră

Situația democraților cu un candidat care se retrage după ce a trecut în mare parte necontestat prin alegerile preliminare din partid, este unică în era modernă.

Abandonând campania sa de realegere, Biden se alătură altor doi președinți în funcție, care au ales să nu candideze pentru un al alt mandat: președintele Harry Truman în 1952 și președintele Lyndon Johnson în 1968.

Anunțurile acestor președinți, însă, au venit cu luni înainte și au oferit partidului lor mult mai mult timp pentru a se reorganiza pentru alegerile generale.

Chiar și așa, democrații au pierdut ambele alegeri. De asemenea, Truman și Johnson serviseră deja, în momentul retragerii, mai mult de un mandat, venind la putere după moartea predecesorilor lor.

Decizia lui Biden reprezintă încheierea unei cariere politice remarcabile de o jumătate de secol, care a început când el a câștigat alegerile pentru Senat, în 1972, ca unul dintre cei mai tineri senatori din istorie și se va încheia în ianuarie 2025, ca cel mai în vârstă președinte din istorie.

Un copil de 10 ani ține un placat cu inscripția „Mulțumim, Joe!” în apropierea Casei Albe, unde a venit cu părinții săi după anunțul președintelui Biden că se retrage din cursă.
Un copil de 10 ani ține un placat cu inscripția „Mulțumim, Joe!” în apropierea Casei Albe, unde a venit cu părinții săi după anunțul președintelui Biden că se retrage din cursă.

Moștenirea lui Biden și ce urmează

Președintele va părăsi biroul cu realizări notabile, mai ales pentru un șef al executivului cu un singur mandat într-o eră de diviziune profundă în societate.

Biden a promovat legi privind infrastructura, schimbările climatice, sănătate, controlul armelor și industria semiconductorilor. A retras Statele Unite din Afganistan, a reconstruit alianțele americane și a condus o coaliție pentru a apăra Ucraina împotriva Rusiei.

Mulți democrați au considerat dezbaterea prezidențială din 27 iunie dintre Biden și Trump șocantă și catastrofală, deoarece Biden a avut dificultăți în a finaliza propozițiile sau a-și aduna gândurile.

Președintele și consilierii săi au insistat totuși, după acea dezbatere, că el rămâne în cursă, asemănând momentul cu alte ocazii din cariera sa lungă, când a fost considerat perdant și a revenit.

Dar o combinație de sondaje dezastruoase, donatori neliniștiți și îndemnuri ale unor lideri legislativi democrați l-au adus pe Biden la decizia anunțată de a se retrage.

Cine va candida în locul său la președinția Statelor Unite, Harris sau altcineva, se va decide la Convenția Partidului Democrat (Convenția Democrată Națională) programată peste patru săptămâni la Chicago.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG