Linkuri accesibilitate

Trump este candidat prezidențial oficial. La Convenția Republicană a povestit despre atentat


La Convenția republicană de la Milwaukee, Wisconsin, Trump a purtat un bandaj alb pe urechea dreaptă, unde l-a lovit glonțul în atentatul din Pennsylvania.
La Convenția republicană de la Milwaukee, Wisconsin, Trump a purtat un bandaj alb pe urechea dreaptă, unde l-a lovit glonțul în atentatul din Pennsylvania.

Într-un climat politic extrem de polarizat, Convenția Partidului Republican din statul american Wisconsin a fost un moment crucial pentru partid, dar și pentru viitorul politic al națiunii, fostul președinte Donald Trump fiind nominalizat drept candidat pentru „prezidențialele” din toamnă.

Donald Trump și-a început discursul de acceptare a nominalizării pe un ton grav și emoționant, rememorând tentativa de asasinat căreia i-a supraviețuit cu doar cinci zile înainte. Prima parte a discursului său a reușit să atingă corzi sensibile în inimile celor prezenți. El a adus un omagiu pompierului Corey Comperatore, care și-a pierdut viața în atentat.

„Nu ar trebui să fiu aici în seara asta,” a spus Trump, cu vocea tremurândă, stârnind un val de emoție și un cor de scandări „Da, ești!” din partea mulțimii.

Cu toate acestea, pe măsură ce discursul se prelungea, acesta a devenit haotic și dezorganizat. De la apeluri inițiale pentru unitate, într-un discurs scris în care nu ar fi trebuit să-l menționeze pe președintele Biden, Trump a făcut-o - și a trecut rapid la atacuri dure la adresa oponenților săi politici, referindu-se la unul din fruntașii democrați ca „Nancy Pelosi cea nebună” și reluând acuzațiile false de fraude electorale.

Adesea, discursul său părea improvizat, pierzându-și coerența și trecând de la un subiect la altul fără un fir logic clar. Părțile improvizate au adus aminte de mitingurile sale de campanie, alimentate de mulțime.

Convenția nu a fost doar un eveniment de reafirmare a sprijinului pentru Trump, ci și o oportunitate strategică pentru Partidul Republican de a-și consolida poziția înaintea alegerilor.

Tulburând apele în tabăra adversă

În timp ce liderii partidului l-au atacat pe președintele Biden și au speculat despre posibilitatea înlocuirii acestuia, ei au încercat și să provoace dezbinări în tabăra democrată. Chris LaCivita, consilier al campaniei lui Trump, a numit posibila înlocuire a lui Biden cu un alt candidat un „puci” și un efort de „a-l deposeda” pe Biden, încercând astfel să inflameze tensiunile interne din Partidul Democrat.

După o deschidere emoționantă, discursul lui Trump a ajuns la țintele preferate ale sarcasmului său, inclusiv la fruntașa democrată retrasă între timp din politică, Nancy Pelosi.
După o deschidere emoționantă, discursul lui Trump a ajuns la țintele preferate ale sarcasmului său, inclusiv la fruntașa democrată retrasă între timp din politică, Nancy Pelosi.

Mulți democrați au denunțat aceste atacuri ca fiind nefondate și menite doar să creeze haos și confuzie. „Este clar că republicanii încearcă să destabilizeze campania noastră,” a declarat o oficialitate democrată, continuând: „Nu este nimic mai departe de adevăr decât să spunem că încercăm să îl dăm jos pe președintele Biden într-un mod nedemocratic. Este vorba doar despre o conversație internă a partidului.”

Această convenție a evidențiat un partid republican unit, hotărât să câștige alegerile din 2024 și încrezător că o va face. „Faptul că a supraviețuit unui atentat și este aici, în fața noastră, arată cât de puternic și horărât este,” a spus un delegat din Texas despre Trump. „Este omul de care avem nevoie pentru a ne conduce țara.”

J.D. Vance, vicepreședintele „din popor”

Pe de altă parte, alegerea senatorului J.D. Vance în calitate de candidat la funcția de vicepreședinte a fost un semnal clar că Trump încearcă să consolideze noua direcție a partidului și să îl pregătească pentru viitor.

Vance a fost prezentat ca un exemplu de succes american, un om care a reușit să depășească obstacolele și să ajungă în vârful politicii. „J.D. Vance este partenerul perfect pentru Trump,” a declarat un analist politic. „Împreună, ei reprezintă forța și hotărârea de care Partidul Republican are nevoie pentru a câștiga aceste alegeri.”

Unii observă însă că optând pentru Vance, Trump neglijează alte categorii de susținători, dovedind că ceea ce contează pentru el este doar atragerea bazei sale electorale.

Candidatul la președinție (Donald Trump) și cel la vicepreședinție (J.D. Vance) cu soțiile, la Milwaukee, pe 18 iulie 2024.
Candidatul la președinție (Donald Trump) și cel la vicepreședinție (J.D. Vance) cu soțiile, la Milwaukee, pe 18 iulie 2024.

Impactul convențiilor a scăzut în timp

Rămâne de văzut cum va fi percepută această convenție de către alegătorii mai puțin implicați politic, cei care nu sunt neapărat susținători fideli ai lui Trump.

Pe vremuri, când mediul politic american nu era atât de polarizat, aceste convenții antrenau o creștere de până la zece la sută în sondaje, dar acum probabil că nu așa vor sta lucrurile.

Deși se pare că republicanii sunt în avantaj, fie și minuscul, cel puțin în statele cheie, faptul că controversa legată de Biden nu a antrenat o modificare semnificativă în sondaje arată cât de strânsă este cursa și că ea rămâne deschisă.

Acum urmează ca democrații să preia inițiativa și factorul cheie este decizia lui Biden, dacă se va retrage sau nu din cursă. Există indicii că ar putea să o facă, dar numai președintele poate lua această decizie.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG