Compania Meta a declarat marți că a decis să pună capăt programului de verificare a faptelor deoarece experții angajați deja... au propriile lor prejudecăți și pentru că era verificat prea mult conținut.
În schimb, notează Associated Press, Meta va pivota către un model Community Notes care utilizează contribuții de verificare a faptelor din partea utilizatorilor.
„Am văzut că această abordare funcționează la X - unde este împuternicită comunitatea să decidă când postările sunt potențial înșelătoare și au nevoie de mai mult context”, a declarat Joel Kaplan, Chief Global Affairs Officer al Meta, într-o postare pe blog.
Agenția de știri Associated Press amintește că a fost ea însăși cooptată la programul Meta de verificare a faptelor, dar și-a încheiat participarea în urmă cu un an.
Compania Meta a mai declarat că intenționează să permită „mai multă libertate de exprimare” prin ridicarea unor restricții la discuțiile „curente”, „obișnuite”, pentru a se concentra asupra încălcărilor ilegale și „foarte grave”, precum terorismul, exploatarea sexuală a copiilor și drogurile.
Meta a conchis că abordarea sa de până acum, de a construi sisteme complexe pentru a gestiona conținutul pe platformele sale, a „mers prea departe” și a făcut „prea multe greșeli” prin cenzurarea unui conținut prea mare.
Pe placul lui Trump, după ce l-a interzis?
CEO-ul Mark Zuckerberg - scrie AP - a recunoscut că schimbările sunt în parte prilejuite de evenimente politice, inclusiv de victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale.
„Alegerile recente par să fi fost un punct de basculare culturală către prioritizarea - din nou - a discursului”, a declarat Zuckerberg într-un videoclip online.
Consiliul de supraveghere cvasi-independent al Meta, înființat pentru a acționa ca un arbitru privind conținutul controversat, a declarat că salută schimbările și așteaptă cu nerăbdare să colaboreze cu compania „pentru a înțelege schimbările în detaliu, asigurându-se că noua sa abordare poate fi cât mai eficientă și mai favorabilă exprimării”, notează AP.
Tot AP relatează că Meta a numit trei noi membri în consiliul său de administrație, inclusiv pe Dana White, președintele și directorul executiv al Ultimate Fighting Championship (UFC) și o figură familiară în orbita viitorului președinte Donald Trump.
Numirea lui White în consiliul de administrație ar putea fi văzută ca cea mai recentă manevră a lui Zuckerberg de a-și îmbunătăți legăturile cu Trump, care a fost odată interzis de Facebook, scrie AP. După ce Trump a fost reales în noiembrie, Zuckerberg a luat masa la clubul Mar-a-Lago al președintelui ales, iar Meta a donat un milion de dolari fondului de inaugurare al lui Trump. Alte companii Big Tech, cum ar fi Amazon, au donat sume similare.
Trump este un fan îndelungat al UFC și participă frecvent la luptele importante.
Legăturile sale cu White datează din 2001, când White a organizat o gală UFC la fostul cazinou-hotel al republicanului din Atlantic City, New Jersey, Trump Taj Mahal. Trump a apărut, de asemenea, cu White la meciurile UFC de-a lungul anilor, în special în campania sa din 2024, ca parte a eforturilor de a atrage alegătorii de sex masculin mai tineri.
White, la rândul său, a vorbit la convențiile republicane din 2016, 2020 și 2024 și a apărut pe scenă la petrecerea pentru victoria electorală a lui Trump din noiembrie, adresând-se chiar mulțimii.
Cei doi au participat la un eveniment UFC pay-per-view după alegeri, la Madison Square Garden, din New York, unde fanii au aplaudat în timp ce organizatorii prezentau imagini video cu drumul parcurs de Trump până la revenirea la Casa Albă.
White a transformat UFC „într-una dintre cele mai valoroase, cu cea mai rapidă creștere și cele mai populare întreprinderi sportive din lume”, a declarat Zuckerberg. „L-am admirat ca antreprenor și capacitatea sa de a construi un brand atât de iubit”.
Zuckerberg este el însuși activ în artele marțiale mixte. S-a scris că Zuckerberg și colegul său miliardar Elon Musk au convenit să lupte într-un „meci în cușcă” în 2023, dar asta nu s-a întâmplat niciodată.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te