30 martie 2001
Ora Moldovei.
Situația energetică a Capitalei și Union Fenosa.
Dan Ionescu: Astăzi primarul Chişinăului a criticat vehement compania spaniolă Union Fenosa. Despre declaraţiile primarului Serafim Urechean, ca şi despre situaţia energetică în capitală, vă informează Viorica Zaharia.
După recalcularea plăţilor pentru consumul de energie termică în lunile ianuarie şi februarie, chişinăuenii urmau să achite întreprinderii Termocom 85 de milioane de lei, însă, după 15 zile de la prezentarea bonurilor de plată, pe conturile întreprinderii au fost transferate doar şase milioane de lei, adică mai puţin de 10 la sută din plăţi.
Conducătorii Termocomului nu pot explica această situaţie. Ei spun, că o parte din chişinăueni nu plătesc pentru că nu au bani. De asemenea ei afirmă, că tariful actual pentru căldură, de 233 de lei pentru o gigacalorie, nu acoperă toate cheltuielile de producere a energiei termice. Pentru a afla dacă sunt sau nu sunt satisfăcuţi consumatorii de calitatea serviciilor prestate de Termocom, precum şi motivele pentru care aceştea nu achită plata pentru căldură, întreprinderea va angaja în jur de 200 de studenţi ai facultăţilor de drept, care vor consulta populaţia în acest sens, mergând în fiecare apartament, împreună cu inspectorii întreprinderii. În ce periveşte aprovizionarea cu apă caldă a blocurilor locative, conducerea Termocom spune, că deocamdată nu a fost stabilit tariful pentru apă caldă, dar speră că acesta să nu fie mai mare decât tariful din anii precedenţi.
O decizie definitivă urmează să fie luată de Parlament. Iată ce a declarat astăzi, la o conferinţă de presă, directorul adjunct al societăţii pe acţiuni Termocom, Andrei Cojocaru: „Apa caldă în acest an livrată la un preţ a dus la o egalitate normală cu situaţia din societate. Cifrele din anul trecut erau de circa 9-10 de lei de metru cub de apă caldă şi la 27-28 de lei de persoană pe lună, reieşind din normativele de consum. Anul acesta cifrele acestea o să fie mai modeste, dar unde o să intre şi costul apei reci.”
Din cele 300 de mii de blocuri locative din Chişinău, 600 au refuzat să primească apă caldă, iar alte 300 nu o primesc din cauza defecţiunilor reţelelor. Până la sfârşitul anului întreprinderea Termocom va instala în blocurile locative cu acordul primăriei Chişinău, contoare pentru energie termică, produse de firma daneză Danfos. Consumatorii vor trebui să achite în rate, pe parcusul unui an preţul contorului cuprins între 400 şi 700 de dolari.
Pentru anul viitor, întreprinderea Termocom va elabora un program, care va presupune achitarea în rate, pe tot parcursul anului, inclusiv în lunile de vară, a facturilor pentru căldură, ceea ce va facilita acumularea plăţilor de la consumatori. Nici plăţile pentru gazele naturale nu sunt achitate în Chişinău la nivelul cuvenit. De la reţeaua de gaze au fost deja debranşate pentru neplată 6 000 de apartamente şi 1 500 de case particulare.
Primarul Chişinăului, Serafim Urechean, consideră că aceste cifre arată, că populaţia într-adevăr nu are cu ce plăti pentru servicii, iar dacă se va merge doar pe linia aplicării sancţiunilor, mai spune primarul, în curând toate blocurile din Chişinău vor fi debranşate de la reţele. La şedinţa de astăzi a primăriei, Urechean a spus că suma de un milion de lei, care a fost achitată vineri companiei spaniole de electricitate Union Fenosa pentru a evita debranşarea de la reţele a transportului electric, a fost luată „de la gura copiilor”, iar ameninţările repetate ale companiei spaniole cu deconectarea curentului electric „reprezintă o tratare în regim colonial a Chişinăului”.
Intenţia de a lipsi de lumină bulevardul Ştefan cel Mare, şi, implicit, Piaţa Marii Adunări Naţionale, mai consideră primarul, este o lezare a demnităţii poporului.
Mai notăm, că astăzi la Chişinău a sosit o delegaţie a întreprinderii ruse ITERA, care va negocia în următoarele zile condiţiile de livrare a energiei electrice Republicii Moldova pe parcursul lunii aprilie.
Din Chişinău, Viorica Zaharia, pentru Radio Europa Liberă.