Linkuri accesibilitate

Siria la ora protestelor populare


Proteste antiguvernamentale în Siria
Proteste antiguvernamentale în Siria

Bashar al-Assad: „Alinarea suferinţei provocate de starea de urgenţă mai poate fi amânată”.


Revoltele din lumea arabă au cuprins şi una din cele mai puţin democratice ţări din Orientul Mijlociu, Siria. De câteva săptămâni, demonstranţii cer reforme, în primul rând abolirea stării de urgenţă decretată în urmă cu aproape o jumătate de secol. Cum răspunde preşedintele Siriei, vom afla de la Mircea Ţicudean
.

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a vorbit ieri în public pentru prima oară de la declanşarea protestelor de stradă inspirate de mişcările din alte ţări arabe, ca Tunisia şi Egiptul. Într-un discurs rostit în Parlament, liderul de la Damasc a spus că el nu este împotriva reformelor, dar nu are de gând să le facă numai pentru că sunt la modă în ţările vecine. „Dacă sunt doar un ecou al valului care străbate regiunea noastră, atunci asemenea reforme sunt distructive”, a spus Assad, care conduce Siria de 11 ani.

Principala revendicare a demonstranţilor din ţara arabă cu 22 de milioane de locuitori este abolirea stării de urgenţă, care permite guvernului să facă ce vrea. Ea datează încă din anul 1963, când o lovitură de stat a adus la putere Partidul Baath, de care aparţine şi actualul preşedinte. De atunci, ţara a fost condusă de un singur partid. Iar adversarii puterii spun că graţie stării de urgenţă, zeci de mii de cetăţeni sirieni au dispărut fără urmă mai ales în anii 1980.

Participanţii la demonstraţiile din ultimele săptămâni, ţinute mai ales în oraşul Deera din sudul ţării, vor să ştie ce li s-a întâmplat dispăruţilor şi vor ca actualii prizonieri politici să fie eliberaţi. Dar, în discursul său de ieri, preşedintele Assad a sfidat aceste cereri, spunând în schimb că Siria este ţinta unei conspiraţii, aceeaşi căreia i-au căzut victimă guvernele din ţări arabe apropiate. Deşi a admis ieri că ar fi nevoie de reforme în legislaţia partidelor, a presei şi a luptei împotriva corupţiei, Assad n-a dat nici un detaliu concret şi n-a schiţat nici un calendar.

El a insistat că prioritatea este ridicarea nivelului de trai al locuitorilor Siriei. „Alinarea suferinţei provocate de starea de urgenţă mai poate fi amânată, dar suferinţa tatălui care n-are ce să-i dea de mâncare copilului trebuie alinată acum”, a spus Assad, în aplauzele Parlamentului pe care-l controlează cu totul.

În privinţa protestelor din ultimele săptămâni, despre care se crede că au făcut peste o sută de victime, Assad nu s-a exprimat în discursul de ieri, mulţumindu-se să spună că în spatele unor tulburări care ar fi fost deja curmate s-ar afla cei care au vrut să arunce ţara în haos.

Folosirea forţei împotriva demonstranţilor din Siria a fost condamnată de multe guverne, inclusiv al Statelor Unite şi al vecinei Siriei, Turcia. Reuters scrie însă că aceste critici vin după mulţi ani în care Occidentul a cam închis ochii la abuzurile interne ale guvernului sirian, în dorinţa de a convinge ţara să se îndepărteze de Iran.

Preşedintele Assad, educat în Marea Britanie, a fost salutat ca un reformator când şi-a înlocuit tatăl la conducerea ţării. Dar după o scurtă „primăvară de la Damasc” în care a tolerat unele critici, s-a transformat într-un lider clasic-autoritar.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG