Linkuri accesibilitate

Negocierile 5+2: „Considerăm reunite toate condițiile”


Vicepremierul Eugen Carpov
Vicepremierul Eugen Carpov

Eugen Carpov: Avem toate premizele interne şi externe pentru a trece la un nivel mult mai serios de discuţii formale asupra statutului special al regiunii transnistrene în cadrul Republicii Moldova.”


Autorităţile transnistrene îl invită pe premierul Vlad Filat să se întâlnească de la egal la egal, într-o atmosferă de lucru, în viitorul apropiat. Cei doi se văzuseră anul trecut la două meciuri de fotbal la iniţiativa lui Filat. Vicepremierului pentru reintegrare, Eugen Carpov i-a confirmat într-un interviu telefonic Valentinei Ursu că a primit invitaţia din mâinile ministrului de externe din guvernul secesionist, Vladimir Iastrebciak cu care s-a întâlnit ieri şi astăzi la consultări informale la sediul OSCE la Viena. Eugen Carpov:


Cu vicepremierul Eugen Carpov în direct
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:44 0:00
Link direct


Eugen Carpov: „Delegaţia moldovenească a reiterat apelul către toţi participanţii la această reuniune pentru reluarea neîntârziată şi necondiţionată a procesului de negocieri politice în formatul 5+2. Avem toate premizele interne şi externe pentru a trece la un nivel mult mai serios de discuţii formale asupra statutului special al regiunii transnistrene în cadrul Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Când ar putea avea loc negocieri în formatul 5+2?

Eugen Carpov:
„Spre regret, nu toţi participanţii au fost pregătiţi pentru a accepta iniţiativa moldovenească. Decizia a fost, că vom continua discuţiile pe parcursul următoarei şedinţe, care va avea loc la Moscova pe parcursul lunii iunie.”

Europa Liberă: Domnule Carpov, dar am înţeles, că şi în urma convorbirilor, purtate dintre domnul Iurie Leancă cu omologul său rus, domnul Lavrov, părţile au căzut de acord ca Transnistria să primească un statut special de teritoriu autonom în cadrul Republicii Moldova. Se discută atât de serios această problemă?

Eugen Carpov:
„Nu s-a ajuns la discuţii pe conţinutul acelor negocieri politice, care urmează să fie reluate, având în vedere faptul, că nu avem decizia de principiu. Reprezentanţii Tiraspolului au argumentat prin lipsa unor condiţii, care încă, în opinia dânşilor, ar trebui să fie atinse pentru ca să avem deja discuţiile politice. Noi considerăm, că toate aceste condiţii sunt întrunite. În primul rând, pe plan interna avem un dialog, care a devenit deja permanent, continu. Există un format lucrativ 5+2, care ne permite să discutăm şi să abordăm orice fel de subiecte, inclusiv politice, care trebuie să fie discutate în primul rând.

Avem o guvernare foarte stabilă la Chişinău, care are un program foarte clar pentru soluţionarea conflictului transnistrean. Pe de altă parte, avem şi condiţiile necesare pe plan internaţional. Dumneavoastră aţi menţionat declaraţiile domnului Lavrov, care au fost foarte şi foarte explicite, că Transnistria urmează să beneficieze de un statut juridic special, în cadrul unei Moldove suverane şi teritorial integre.”

Europa Liberă: Dacă e tot să-l citez pe şeful diplomaţiei ruse, domnul Lavrov, am înţeles, că a cerut un răspuns Uniunii Europene referitor la propunerea formării unui comitet multilateral pentru a reglementa disputa aceasta. E adevărat?

Eugen Carpov:
„Este de fapt o continuare a discuţiilor, pe care le poartă Federaţia Rusă cu Uniunea Europeană, o continuare a documentului, semnat între preşedintele Federaţiei Ruse şi cancelarul german. Acolo s-a convenit, că părţile vor merge spre o încheiere de colaborare pe probleme de politică externă şi securitate. Se pare, că Federaţia Rusă este interesată foarte mult de acel gen de cooperare. Doar că în acelaşi document, partea a doua s-a referit la soluţionarea conflictului transnistrean, care ar fi un exemplu foarte bun pentru ambele părţi, inclusiv Federaţia Rusă, care pot să demonstreze abilităţile şi posibilităţile de a contribui pozitiv la soluţionarea conflictului, bazate pe principii şi norme internaţionale.”

Europa Liberă: Ce vor transnistrenii acum? Ce vor să obţină de la aceste discuţii, negocieri?

Eugen Carpov:
„Reprezentanţii regiunii transnistrene se referă cel mai des la unele aspecte tehnice, pe care le consideră importante, ce ţin de executarea documentelor semnate anterior, ce ţin de oferirea unor garanţii suplimentare. Pe când noi considerăm, că toate aceste aspecte pot fi discutate în paralel cu procesul de discuţii politicie privind elaborare statutului. Mai mult decât atât – având un proces de negocieri politice, va fi foarte clar încotro mergem şi unde trebuie să ajungem. Acest punct de vedere practic este sprijinit de toţi participanţii internaţionali în formatul 5+2.”

Europa Liberă: Atunci, când discutaţi despre incidentele, provocările, arestările din regiunea de Est a Republicii Moldova, din Transnistria, care e reacţia Tiraspolului?

Eugen Carpov:
„Reacţia Tiraspolului este deseori contrară poziţiei Republicii Moldova şi este uşor de înţeles de ce. Pentru că scopurile promovate de regimul de la Tiraspol diferă foarte mult de situaţia pe care o vedem noi ca fiind una normală. Dar vreau să mai menţionez un aspect foarte important, pe care noi l-am adus la cunoştinţa partenerilor. S-a referit la unele tendinţe îngrijorătoare, care au loc în zona de securitate. Aceste tendinţe îngrijorătoare, de fapt, se manifestă prin consolidarea prezenţei neautorizate a structurilor de forţă transnistrene.

Există un blocaj permanent, continu, deja de mai mult timp al lucrărilor în cadrul Comisiei Unificate de Control. Sporeşte numărul de incidente şi de provocări în diferite localităţi din zona de securitate. Se măreşte numărul cazurilor de arestări al cetăţenilor moldoveni. Se crează obstacole în calea liberei circulaţii a persoanelor, mărfurilor şi serviciilor ş.a.m.d.

Delegaţia moldovenească a solicitat reprezentanţilor organizaţiei OSCE efectuarea unei analize independente a situaţiei curente în zona de securitate prin prisma documentelor relevante. În primul rând, a acordului din 92, care stabileşte foarte clar, care este regimul în această zonă şi să reglementeze orice fel de activităţi în regiunea respectivă. Precum şi această misiune independentă să elaboreze unele recomandări sau soluţii pentru a facilita normalizarea situaţiei în zona de securitate.”

Europa Liberă: Şi atunci să vă întreb, dacă declaraţiile pe care le face domnul Lavrov, ministrul de Externe rus, sunt acceptate, sunt înţelese de către partea transnistreană? Pentru că ei, de fapt, le contrapun.

Eugen Carpov:
„Declaraţiile domnului ministru Lavrov, de fapt, reprezintă poziţia Federaţiei Ruse, nu atât a Tiraspolului. Şi această poziţie trebuie să fie sprijinită, expusă în continuare de către reprezentanţii statului respectiv în cadrul formatului 5+2. Este foarte important ca reprezentanţii Federaţiei Ruse să confirme, că politica exprimată de ministrul său este exact cea pe care o susţine Federaţia Rusă şi să depună eforturi pentru ca aceste principii să fie implementate în cadrul formatului 5+2.”

Europa Liberă: Şi tot de la domnul Lavrov am înţeles, că Rusia este gata să scoată, să demonteze şi în caz necesar să disturgă trei depozite de muniţii de pe timpul perioadei URSS. Aţi discutat acest subiect?

Eugen Carpov:
„Nu, acest subiect nu a făcut parte din agenda şedinţei. Dar vreau să confirm, că noi am sprijini pe deplin această abordare. De fapt, o sprijinim şi încurajăm Rusia să demareze cât mai urgent aceste lucrări.”
XS
SM
MD
LG