Linkuri accesibilitate

„Aș sugera domnului sau doamnei care va fi primar să aibă bun simț față de oraș”


Voci de alegători din Chișinău adunate la Radio Europa Liberă.

Voci de alegători din Chișinău adunate la radio Europa Liberă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:40 0:00
Link direct

Europa Liberă: Sunteți chișinăuian?

– „Da.”

Europa Liberă: Ați votat?

– „Nu!”

Europa Liberă: De ce?

– „Ezităm.”

Europa Liberă: De ce?

– „Greu de spus.”

Europa Liberă: 11 candidați. E greu să știți cui să-i dați votul?

– „Ceață…”

Europa Liberă: Cum se ridică această ceață și în puterea cui e să o împrăștie?

– „Da, eu știu că noi trebuie să luăm ceața și noi trebuie să facem seninătate, dar acum votul meu nu mai înseamnă nimic. De ce? Pentru că, până a intra eu în secția de votare, s-a hotărât totul, până a veni eu. Și mi se pare că de acum cineva începe să-și bată joc de un alegător așa cum sunt eu. Și atunci la vârsta la care sunt eu, trecut de 50 de ani, am zis: „Dragii mei, nu mă mai păcăliți și nu vă mai bateți joc de mine”.”

Europa Liberă: Atunci n-o să mai aveți dreptul să-i cereți celui care va trebui să rezolve problemele?

– „Dar nici celor care au fost… Stimată doamnă, dacă nici celor pe care i-am votat până acum tot nu le-am cerut, pentru că nu trebuie eu să-l cer ca alegător, el trebuie să facă, pentru că el are program. De ce trebuie să mă duc eu să-i cerșesc înapoi, ca el pe apoi să-mi spună mie: „Păi, stai, dar de unde știu eu că ai votat cu mine sau nu?”.”

Europa Liberă: Dar ce probleme ar trebui să fie rezolvate în municipiu?

– „Așa cum mie mi-a sărit un câine în spate și mi-a rupt haina (eram împreună cu fetița mea), primul lucru eu aș porni de la vreo zece mii lei amendă celor care intră în parc fără să mai supravegheze câinii. Câinii și ce facem cu șașlâcurile în parcuri? Eu locuiesc aproape de un părculeț. Tot gunoiul pe care îl lasă cetățeanul nostru, moldoveanul nostru educat-needucat vine la mine în poartă și atunci eu cu soția și copiii suntem nevoiți să ne ducem să facem ordine în parc. Să se interzică șașlâcăria în parcuri. Amenzi!”

Europa Liberă: Căutăm să aflăm de la locuitorii Chișinăului, ce miză au aceste alegeri locale?

– „Nu au nicio miză, fiindcă îi foarte puțin timp și nu poate să rezolve nimic, numai pun minciuna în capul mesei. Și asta-i un fel de repetiție înainte de alegerile parlamentare. N-are rost să cheltuim atâția bani; este interimarul, las’ să fie până la alegerile viitoare și gata.”

Europa Liberă: Dar care sunt problemele municipiului Chișinău?

– „Banii pe care îi plătesc contribuabilii se duc și noi nu știm unde, dar nu se duc la dezvoltarea capitalei. Iaca cum se face în Găgăuzia – toți banii din impozite rămân pe loc și ei îi cheltuiesc în favoarea Comratului, a altor localități, dar la noi nimeni nu știe unde se duc banii.”

Europa Liberă: Dacă ați fi Dvs. primar de Chișinău, de unde ați începe rezolvarea problemelor?

– „Sunt construcții nefinalizate sute, sute și mii, care au ocupat terenul și nu plătesc impozite, nu-s date în exploatare, nu-i niciun folos.”

Europa Liberă: Asta ar fi o problemă. Alta?

– „Construcțiile neautorizate. Și a treilea – chișinăuienii nu toți plătesc impozitele cum se cade.”

Europa Liberă: Ați fost la vot?

– „Nu, mă duc acum, mă duc. Dar eu de-amu știu cine e primar, dar, totuși, mă duc să încerc, să văd.”

Europa Liberă: Dar de ce ziceți că cunoașteți deja cine e învingător?

– „Asta toți cunosc.”

Europa Liberă: Dar are preț votul?

– „Controlăm dacă are sau n-are.”

«Голосовала.» („Am votat.”)

Europa Liberă: Какова важность этих выборов? (Cât sunt de importante aceste alegeri?)

– «А важность посмотрим, когда будет виден результат работы того, кто придёт. Вот тогда и будет видно, важно было или нет.» („Iar importanța o vom vedea atunci când vor apărea rezultatele muncii celui care va fi ales. Iată atunci se va vedea dacă alegerile au fost importante sau nu.”)

Europa Liberă: А что вы ждёте от мэра? (Dar ce așteptări aveți de la primar?)

«Ну, наверное, чего-то хорошего, светлого.» („Probabil ceva bun, luminos.”)

Europa Liberă: А конкретно? (Dar mai exact?)

«Конкретно, это надо разбираться во всех делах, чтобы сказать конкретно – я хочу ещё один дополнительный троллейбус или убрать маршрутку с какой-то улицы, правда? Это надо разбираться в делах, уже кто придёт на место, будут умные люди, будут знающие люди и пускай делают на своём месте, то, что можно сделать для человека и всё.» („Mai exact, este necesar să ne descurcăm în toate treburile ca să putem spune concret - vreau un troleibuz suplimentar sau să fie scos maxi-taxiul de pe o stradă oarecare, e adevărat? Cine va veni în acest post este necesar să înțeleagă problemele orașului, cred că vor veni niște persoane inteligente și competente, care să-și cunoască lucrul și să facă tot ce se poate face pentru cetățeni și gata.”)

Europa Liberă: Он должен сотрудничать с местными советниками? (El ar trebui să colaboreze cu consilierii locali?)

- „А как можно руководить, не сотрудничая? Он же не сам по себе, он пришёл руководить, значит, он должен руководить не только собой, но и c теми силами, которые рядом.» („Cum poți să te descurci fără a coopera? El doar nu este de capul lui, el a venit să conducă, așa că trebuie să conducă nu numai el însuși, ci împreună cu colaboratorii apropiați.”)

Europa Liberă: Ați fost să votați?

– „Nu, încă nu. Diseară o să mă duc să votez.”

Europa Liberă: Care e importanța acestor alegeri?

– „De-amu nici nu știu.”

Europa Liberă: ți candidați sunt, știți?

– „N-am idee.”

Europa Liberă: 11.

– „11? N-am idee.”

Europa Liberă: Dar știți cui trebuie să-i dați votul?

– „Stau pe gânduri. Doi candidați, din doi voi vedea pe care îl voi alege.”

Europa Liberă: Dar ce ar trebui să facă primarul pe care îl alegeți azi dvs., chișinăuienii?

– „Să țină oamenii în țară, să nu se ducă peste hotare. Cam greu o să-i fie celui care o să fie primar să lupte cu corupția.”

Europa Liberă: Contează dacă e cu aparteneă politică sau nu? Dacă-i de stânga, dacă-i de dreapta acest nume care va ieși învingător?

– „Mi se pare că nu contează.”

Europa Liberă: Suntem aici, în preajma primăriei. Cât de importante sunt alegerile primarului general?

– „Pentru cetățeanul de rând, pentru cetățeanul de bun-simț asta acum n-are importanță, deoarece alegerile deja îs făcute și banii pentru campania electorală s-au cheltuit pentru aceea de a mima alegerile, că la noi este democrație, dar alegerile ca atare s-au făcut.”

Europa Liberă: Îs 11 candidați

– „Doamnă, la alegerile acestea, dacă va fi turul doi, vor fi doi în turul doi.”

Europa Liberă: Să înțeleg că vă este indiferent cine va conduce primăria?

– „Mie nu-mi este indiferent cine va conduce primăria, dar în situația de astăzi, când dreapta este distrusă, e fărâmițată, ea ca și nu-i, alți candidați potențiali să câștige alegerile nu-s.”

Europa Liberă: Ce sugestii ați avea pentru cel care va ocupa fotoliul primarului general de Chișinău?

– „Aș sugera domnului sau doamnei care va fi primar să aibă bun simț față de oraș, fiindcă este un oraș frumos, cu oameni care trăiesc în orașul acesta și oamenii vor să trăiască și să se mândrească cu orașul lor și să se bucure.”

XS
SM
MD
LG