Linkuri accesibilitate

Pavel Postică: unele secții din Chișinău și Bălți au avut mai multe buletine de vot decît alegătorii de pe liste


Alegeri locale la Chișinău, 20 mai 2018
Alegeri locale la Chișinău, 20 mai 2018

Asociația Promo-LEX spune că au fost depistate unele neregularități la algerile locale de duminică.

Asociația Promo-LEX anunță că atât în municipiile Chișinău și Bălți, cât și în celelalte cinci localități în care au loc azi alegeri, observatorii monitorizează mersul alegerilor nestingherit și pot interveni în situațiile care li se par suspecte.

Aceștia au remarcat că în cazul a 11 secții de votare, alegătorii pot vedea chiar în preajmă mesajele electorale ale unor candidați înscriși în cursă, publicitatea electorală fiind interzisă în imediată apropiere de spațiile amenajate pentru votare.

Abateri de la normele electorale, observatorii au mai semnalat în cazul sigiliilor aplicate urnelor de vot. Bunăoară în unele cazuri erau deteriorate sau în genere lipseau.

Pavel Postică, șeful misiunii de observare, a mai anunțat că la unele secții de votare numărul buletinelor de vot a fost mai mare decât cel alegătorilor de pe liste:

„Trebuie să fie acordate buletine de vot în mărimea numărului de alegători care sunt înscriși în listele electorale de bază. Dacă sunt incluși în listele electorale de bază 200 de alegători, înseamnă că trebuie să fie respectiv 200 de buletine de vot. Dacă sunt 500, înseamnă că 500 și tot așa. Dar numărul maxim e de 3 mii. Respectiv, mai mult de trei mii oricum nu pot fi livrate.”

Europa Liberă: Dar au fost secții în care s-a întâmplat acest lucru?

„Da, sunt cel puțin cinci secții în care noi am depistat că sunt mai mult de trei mii de buletine livrate.”

Referindu-se la buletinele de vot nerepartizate membrilor birourilor electorale, Pavel Postică a atras atenția că în 42 de secții de votare acestea nu erau păstrate în siguranță, adică fără să fie ferite de posibile intervenții și în afara supravegherii tuturor membrilor electorali.

Datele preliminare furnizate de observatorii electorali acreditați pentru toate cele 375 de secții de votare mai arată că au fost înregistrate cazuri singulare de transportare organizată a alegătorilor, de suspendare nejustificată a procesului de votare, inclusiv deficiențe în listele electorale, cum ar fi discrepanțe dintre adrese, neexcluderea persoanelor decedate din liste sau emnături în locul altor persoane.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG