Linkuri accesibilitate

A fost rănit deputatul rus Delimhanov, rudă cu Ramzan Kadîrov, în luptele din Ucraina?


Adam Delimhanov și Ramzan Kadîrov
Adam Delimhanov și Ramzan Kadîrov

În după-amiaza zilei de 14 iunie, canalul Zvezda al Ministerului rus al Apărării a informat că deputatul Dumei de Stat Adam Delimhanov a fost rănit.

S-a afirmat că jurnaliștii au aflat informația de la serviciul de presă al fracțiunii din Duma a Partidului Liberal Democrat. Ulterior, știrea a fost modificatăși susține că informația despre rănire nu a fost confirmată de nimeni.

În după-amiaza zilei de 14 iunie, politologul Kirill Sazonov, care a luptat în cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei, a afirmat că deputatul rus a fost ucis de unitățile forțelor de operațiuni speciale ucrainene din Primorsk, regiunea Zaporojie.

Camera inferioară a parlamentului rus, Duma de Stat, a declarat la 14 iunie că deputatul Adam Delimhanov, care este rudă și prieten apropiat al lui Ramzan Kadîrov, liderul autoritaral Ceceniei , susținut de Kremlin, ar fi fost rănit în Ucraina.

Pe canalul Telegram al lui Kadîrov a apărut un mesaj în care acesta se plânge că nu mai poate lua legătura cu Delimhanov. Pe contul lui Kadîrov se spune că serviciile secrete ucrainene vor primi o recompensă dacă transmit locul exact și pozițiile care au fost lovite. În mesaj se spune că în acest fel șeful Ceceniei vrea „să-l găsească pe fratele său drag”. Textul ar putea fi însă ironic.

Pe de altă parte, Apti Alaudinov, comandantul forțelor speciale Ahmat, a declarat pentru agenția de știri TASS că Delimhanov se află în Cecenia. „Adam Sultanovici este cel mai viu dintre toți cei vii și se află acum în republică - s-a dus la Ramzan Ahmatovici Kadîrov. Trebuie să remarc mereu și mereu: suntem omorâți tocmai în acele locuri unde nu ne aflăm”, a spus el.

Deputatul Dumei de Stat Dmitri Kuznețov a afirmat și el că Delimhanov a vorbit la telefon cu președintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, și a spus că este „viu și sănătos”.

Delimhanov, în vârstă de 53 de ani, este considerat mâna dreaptă a lui Ramzan Kadîrov. El a lucrat în serviciul de securitate al tatălui lui Kadîrov, muftiul Ceceniei, iar înainte de aceasta a fost șoferul generalului de brigadă al Republicii separatiste cecene Icekeria Salman Raduev, condamnat ulterior în Rusia pentru terorism.

Deputatul se află sub incidența sancțiunilor americane din 2014 pentru legături cu crima organizată. Mai multe asasinate politice de profil înalt sunt asociate cu numele său. El a fost dat în urmărire internațională de Interpol în legătură cu suspiciunea de implicare în organizarea asasinării în Emiratele Arabe Unite a comandantului batalionului Vostok, Sulim Iamadaiev. Fratele acestuia, Ruslan Iamadaiev, Erou al Rusiei, era considerat rivalul lui Kadîrov și a fost ucis la Moscova.

Delimhanov însuși a primit titlul de Erou al Rusiei în aprilie 2022, după capturarea Mariupolului de către trupele rusești. El a apărut în înregistrări video de la celebrarea cuceririi orașului, dar o serie de experți militari ruși susțin că deputatul nu a participat direct la ostilități.

La 12 iunie, surse oficiale rusești au raportat că Delimhanov s-a întâlnit cu guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov. După aceea, el și Ramzan Kadîrov au anunțat transferul batalionului Ahmat în regiune pentru a păzi frontiera.

XS
SM
MD
LG