Linkuri accesibilitate

Abia redeschise, piețele riscă să fie din nou închise, avertizează epidemiologii


Intrarea în Piața Centrală din Chișinău
Intrarea în Piața Centrală din Chișinău

La o zi după ce a fost deschisă Piața Centrală din Chișinău, șeful Agenției Naționale de Sănătate Publică, Nicolae Furtună, se arată îngrijorat de fluxul mare de oameni dornici de cumpărături și, mai ales, felul în care aceștia respectă măsurile de protecție.

Abia redeschise, piețele riscă să fie din nou închise, avertizează epidemiologii
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:01 0:00
Link direct

Epidemiologul-șef nu exclude că piețele ar putea fi închise din nou dacă vânzătorii și cumpărătorii vor ignora îndemnul medicilor de a purta mască și mănuși. Administrația Pieței Centrale ne-a declarat că zilnic spațiul comun este dezinfectat din contul întreprinderii municipale, în timp ce tejghelele vânzătorilor sunt igienizate pe banii comercianților. Ar putea aceste cheltuieli „pandemice” să ducă la scumpirea prețurilor?

Închirierea unui loc la tejghea în piața din centrul capitalei costă aproape 50 de lei pe zi. Bineînțeles, taxa e mai mare dacă spațiul închiriat crește peste standardele ce se cuvin pentru un vânzător. Odată cu redeschiderea pieței, comercianții sunt obligați să poartă măști și mănuși și să dezinfecteze constant suprafața pe care își expun marfa, inclusiv cântarul. Un simplu calcul arată că măsurile de protecție se adună la o sumă comparabilă cu taxa pentru tarabă.

Ar trebui să se aștepte cumpărătorii la o creștere a prețurilor? Cu siguranță, însă nu în timpul apropiat, susține președintele Asociației Micului Business, Eugen Roșcovan. Și asta pentru că majoritatea comercianților au rămas cu marfa nevândută din cauza pandemiei, deci e puțin probabil sa se încumete să ridice prețurile. Mai ales că și portofelul cumpărătorilor s-a cam subțiat în ultimele două luni:

„Fără îndoială că sunt anumite costuri. Pe de altă parte, comercianții care doresc să-și vândă marfa ar trebui să privească lucrurile cu totul altfel: cu cât mai repede își comercializează marfa, cu atât mai repede își compensează cheltuielile și pot renova asortimentul de produse. E o chestie care ține mai mult de conștiința comerciantului”.

Într-un recent interviu pentru postul nostru de radio, primarul general al capitalei, Ion Ceban, menționa că zilnic prin Piața Centrală din Chișinău treceau, înainte de epidemie, între 15 mii și 30 de mii de oameni. Directorul interimar al întreprinderii municipale „Piața Centrală”, Ion Pîntea, spune că numărul cumpărătorilor a scăzut, inclusiv din cauza măsurilor mai drastice la intrarea pe teritoriul pieței. Tuturor vizitatorilor și le măsoară temperatura, au fost separate ieșirile și intrările în piață, iar cei care nu au măști nu sunt lăsați să intre.

„Numărul vizitatorilor nu e atât de mare, astfel încât să fie necesar de a restricționa intrările. Întreprinderea gestionează patru sectoare în piață: sectorul fructe, sectorul legume, sectorul meșteșugăresc și cel angro. Locul de comerț este organizat în așa mod ca să fie respectată distanța de 2 metri. În ce privește igienizarea locurilor de comerț: o dată la trei ore comerciantul are obligația să asigure igienizarea locului la care vinde. În ce privește sectoarele per-general, administrația pieței centrale igienizează general toate patru sectoare”.

Piața Centrală din Chișinău s-a redeschis. Măști, scanere și alte măsuri sanitare
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:26 0:00

Experți din sănătate urmăresc cu îngrijorare redeschiderea piețelor agro-alimentare. Șeful Agenției naționale de sănătate publică, Nicolae Furtună, afirmă că spațiile comerciale sub aer liber ar putea fi din nou închise dacă vânzătorii și cumpărătorii vor ignora îndemnul medicilor de a păstra distanța fizică și de a purta mască și mănuși. Secretarul de stat de la ministerul Sănătății, Constantin Rîmiș, constată că parte din oameni confundă relaxarea măsurilor de restricție cu anularea acestora:

„Observăm că vigilența anterioară a populației în ce privește respectarea măsurilor de sănătate publică, atât în obiectivele publice, cât și în magazine, în farmacii, nu se mai respectă așa cum se respecta anterior, inclusiv distanțarea fizică, igiena mâinilor. (...) Observăm aglomerări și nerespectarea acestor recomandări ale autorităților”.

Experiența țărilor care au reușit să diminueze numărul de noi infecții cu virusul de tip nou arată că măsurile post-izolare sunt la fel de importante ca cele din timpul perioadei de restricții. Ignorarea acestora nu va face decât să minimalizeze efortul medicilor și al autorităților de a lupta cu pandemia.

Previous Next

XS
SM
MD
LG