Linkuri accesibilitate

Un an de cumpănă pentru agricultura moldovenească (VIDEO)


Începând de astăzi se redeschid piețele agricole din municipiile Chișinău și Bălți. Pentru a preveni infectarea comercianților și a cumpărătorilor, autoritățile au decis că aceștia vor purta echipament de protecție – măști și mănuși, iar locurile de comerț vor fi plasate la o distanță de doi metri fiecare. Agricultorii moldoveni recunosc că își pun speranțe în redeschiderea piețelor agricole, or, din cauza pandemiei și-au vândut cu greu marfa și, în afară de aceasta, la prețuri mai mici în comparație cu anul trecut.

Anul 2020 se arată a fi unul de cumpănă pentru agricultură – spun fermierii la unison, doar schimbând cu locurile seceta și pandemia. Epidemia a intervenit exact când trebuiau lucrate pământurile, procurate substanțele fertilizante și materialul săditor. Ploile din ultimele zile nu-i bucură pe unii agricultorii. Președinta Asociației „Pomușoarele Moldovei”, Aneta Ganenco, spune că vremea rece din ultimele zile, nespecifică începutului de vară, afectează calitatea recoltei de căpșuni – fructul acestui sezon. Situația este similară și în cazul cireșelor care, din cauza ploii, crapă pe ramuri, înainte să fie culese.

„Câmpurile sunt pline de apă. Producătorii încă nu au început exporturile, însă cei care la moment culeg fructele evident că au fost afectați. Căpșuna este „udă”. Chiar dacă o vedeți în lădiță, pe de-asupra este frumoasă, însă în interior e obosită sau chiar mucegăită”.

Directorul executiv al Federației Naționale a Fermierilor, Vasile Mîrzenco, deține plantații de legume, inclusiv varză. Anul trecut, își amintește Mîrzenco, vindea varza cu 14 lei kilogramul, în acest an cu greu a putut să o dea cu cinci lei. L-a afectat faptul că piețele au fost închise, iar buzunarul cumpărătorilor s-a subțiat:

„Deși recoltă am avut mai mare ca anul trecut, încasări am avut mai de două ori și jumătate, de trei ori mai mici. Piețele nu au lucrat, iar asta a contribuit la scăderea prețului foarte mult. De astăzi se deschid piețele în oraș, vom vedea, poate se va ameliora situația. Sigur că nu va fi acea mișcare pe piață care era anii trecuți, fiindcă sunt cerințe care trebuie să se respecte, dar ce să facem, trebuie să ne conformăm”.

La mijlocul lunii aprilie, într-o scrisoare deschisă adresată conducerii țării, mai multe organizații ce reprezintă interesele producătorilor agricoli au solicitat autorităților să dezvolte un set de măsuri economice pentru a reduce pagubele fermierilor din acest an. Directorul executiv al Federației Naționale a Fermierilor spune că au primit asigurări din partea Ministerului Agriculturii că vor fi găsite soluții pentru a acoperi pierderile din domeniu. Producătorii agricoli însă nu-și pun mari speranțe în promisiunile autorităților, spune Vasile Mîrzenco, în primul rând pentru că acestea au la bază un buget sărăcit de pandemie:

Piața Centrală din Chișinău s-a redeschis. Măști, scanere și alte măsuri sanitare
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:26 0:00

„Fondul de subvenționare așa și nu a fost suplinit încă cu jumătate de miliard de lei, cum era vorba, ca se acopere cererile solicitanților. Nu știu cum se va întâmpla acest lucru, cum se va majora fondul, în situația când încasările la buget au scăzut, iar intrările bugetare din străinătate, în baza acordurilor macrofinanciare, încă nu sunt funcționale. Nu știu, îmi vine greu să sper că sprijinul agriculturii va fi la nivelul situației care s-a creat”.

Într-un recent dialog cu producătorii agricoli, găzduit de Camera de Comerț și Industrie, secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Mihail Machidon, a observat că seceta din acest an și pandemia de COVID-19 a adus în actualitate problema asigurărilor în agricultură. Or, în Republica Moldova sunt asigurate culturile de pe mai puțin de 1 % din suprafețele agricole. Dacă în 2013 asigurările constituiau 9 la sută din valoarea fondului de subvenționare, în ultimii doi ani aceasta a scăzut până la 0,5 la sută din valoarea fondului.

Agricultura Moldovei, între secetă, îngheț de primăvară și Covid-19
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:44 0:00

Funcționarul a admis că una din restanțele autorităților se referă la reglementarea pieței asigurărilor. Mihail Machidon a precizat că pentru a „acoperi” acest gol, la începutul lunii mai s-a discutat în comun atât cu agricultorii, cât și cu reprezentanții companiilor de asigurări. Secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii spune autoritățile nu-și mai permit rolul „de pompier” în acoperirea pagubelor suportate de producători, prin urmare, asigurarea în agricultură este inevitabilă.

Previous Next

XS
SM
MD
LG