Linkuri accesibilitate

Acord istoric între Bulgaria și Republica Macedonia


Boiko Borisov și Zoran Zaev
Boiko Borisov și Zoran Zaev

Documentul trebuie să pună capăt disputelor și neînțelegerilor care au dominat în cursul anilor relațiile între cele două țări.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:40 0:00
Link direct

Primii miniștri ai Bulgariei și Macedoniei Boiko Borisov și Zoran Zaev au semnat azi la Skopje un acord istoric de colaborare, prietenie și bună vecinătate.

După 18 ani de tratative Bulgaria și Republica Macedonia au depășit divergențele și au semnat un acord de stat care va deschide calea nu numai pentru normalizarea relațiilor, dar și pentru integrarea fostei republici iugoslave în structurile euroatlantice. Evenimentul a avut loc la Skopje în ajunul sărbătorii a 114 ani de la răscoala Ilinden-Preobrajenie.

Pentru prima dată lideri ai celor două țări marchează împreună răscoala la care au participat mulți revoluționari bulgari. După înăbușirea sa de către armata turcă, în Bulgaria au intrat zeci de mii de refugiați.

Zoran Zaev a declarat: „Acolo unde există voința politică problemele vor fi rezolvate. Bulgaria și Macedonia au făcut un pas istoric împreună.”

Boiko Borisov, la rândul său, a spus: „Fără intermediari am ajuns la concluzia că pacea, prietenia și buna vecinătate sunt mai importante. Vom privi împreună înainte.”

Ambasadorul american la Sofia, Eric Rubin, a declarat că Statele Unite ale Americii „sprijină într-un mod categoric eforturile guvernelor bulgar și macedonean de a semna acest acord istoric”.

Documentul trebuie să pună capăt disputelor și neînțelegerilor care au dominat în cursul anilor relațiile între cele două țări. El a devenit posibil după venirea la putere în Macedonia a guvernului de coaliție condus de Zoran Zaev. Opoziția macedoneană naționalistă din VMRO-DPMNE a văzut în documentul semnat un acord al capitulării.

La Sofia partidele parlamentare au semnat o declarație comună în care aproba textul acordului și cer întocmirea de rapoarte anuale privind îndeplinirea prevederilor sale.

Bulgaria prima a recunoscut independența Macedoniei, dar nu și existența limbii macedonene pe care o consideră un dialect al limbii bulgare. Poziția Sofiei este: „un popor în două țări cu istorie comună”.

De ani de zile însă cele două țări își contestă regi, revoluționari, scriitori și poeți. Legat de aceasta acordul prevede „renunțarea la limbajul provocărilor, la intoleranță și la campaniile negative”.

La Skopje au fost semnate și două acorduri privind colaborarea în energetică și transporturi. Va fi urgentată realizarea coridorului european Nr.8 Burgas-Plovdiv-Sofia-Skopje-Tirana și linia de cale ferată Sofia-Skopje. Va fi realizată interconexiunea sistemelor de gazoducte ce va permite diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze.

XS
SM
MD
LG