Linkuri accesibilitate

Acte moldovenești pentru migranţi din ţări cu risc terorist


Percheziţii în birourile Agenţiei Servicii Publice
Percheziţii în birourile Agenţiei Servicii Publice

Procurori şi ofiţeri SIS au anunţat reţinerea unui angajat al Ministerului de Interne care gestiona operațiunile de migraţie ilegală, precum şi a unui angajat de la Agenţia Servicii Publice.

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale și Serviciul de Informații și Securitate au anunţat azi că au reținut 17 persoane membre a patru grupări criminale transnaționale. Acestea erau specializate în migrația ilegală a persoanelor din state cu risc terorist sporit în UE prin Republica Moldova, confecționare de acte false, contrabandă cu bani și spălare a banilor sustrași din state europene.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:09 0:00
Link direct

Membrii celor patru grupări criminale, deși nu interacţionau între ei, aveau însă acelaşi intermediar - un angajat al Ministerului de Interne care gestiona operațiunile de migraţie ilegală. În lista celor 17 reţinuţi mai figurează un funcţionar public. E vorba despre un angajat cu experienţă de la Agenţia Servicii Publice care livra acte false. Acesta a fost reţinut miercuri după mai multe percheziţii la instituţia în care activase.

Trei din cele patru grupări criminale erau specializate pe organizarea migraţiei ilegale şi confecţionarea, utilizarea şi vânzarea de acte false, inclusiv a paşapoartelor biometrice ale R. Moldova. O altă grupare criminală se ocupa de punerea în circulaţie a mijloacelor financiare sustrase din bancomate aflate pe teritoriul statelor UE şi aduse ilegal pe teritoriul R. Moldova.

Vitalie Busuioc, adjunctul procurorului pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, a precizat că aceste grupări comiteau infracţiuni şi în alte state, inclusiv în Germania, Rusia, Slovacia, România, Ucraina, Turcia, Cehia.

Printre cei implicaţi în schemele de migraţie ilegală sunt mai mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova, inclusiv din regiunea transnistreană. Mai mulţi dintre ei au avut antecedente penale, iar unii sunt daţi în urmărire internaţională, a menţionat director adjunct al SIS, Alexandru Esaulenco.

Una din grupările criminale a fost implicată în trafic de substanțe chimice şi radioactive...

„Una din grupările criminale a fost implicată în trafic de substanţe chimice şi radioactive, ceea ce prezintă un pericol deosebit pentru R. Moldova. Este un fenomen care urmează a fi explorat în cadrul dosarului penal. Putem menţiona că au participat specialişti cu calificare înaltă în domeniul chimiei, în curăţarea bancnotelor şi transportarea ulterioară a acestor substanţe radioactive şi chimice în alte ţări.”

Potrivit lui Alexandru Esaulenco câteva persoane reţinute şi-au recunoscut vina. E vorba de angajaţi ai unei companii de transport.

„Persoanele respective au recunoscut că au făcut parte din gruparea criminală specializată în transportarea persoanelor din ţările cu risc terorist sporit în zona europeană.”

Şeful adjunct al SIS a menţionat că s-a reuşit reperarea unui cetăţean al Pakistanului ajuns ilegal pe teritoriul Moldovei prin Rusia, Ucraina şi regiunea transnistreană. El a obţinut acte de identitate moldovene contrafăcute, urmând să ajungă ulterior într-un stat european. SIS a cerut expulzarea sa din Republica Moldova.

În timpul perchezițiilor procurorii au găsit 30 de mii de euro, bani sustraşi din bancomate din statele UE, arme şi muniţii, precum şi 100 de exemplare de acte contrafăcute, inclusiv buletine de identitate românești.

Previous Next

XS
SM
MD
LG