Linkuri accesibilitate

„La noi bătrânețea-i tot tinerețe”: prima ediție a festivalului bunicilor


„Bunica Fest” a adunat la Bălţi persoane din aproape 20 de localităţi care şi-au propus să promoveze așa-zisa „îmbătrânire activă”.

În capitala de nord a Moldovei, la Bălți s-a desfășurat ieri prima ediția a Festivalului „Bunica Fest”, un eveniment menit să promoveze meritele și experiența de viață a persoanelor în etate precum și activismul de care dau dovadă după pensionare. Agenda festivalului a inclus expoziții de lucrări artizanale, ateliere de țesut și croșetat precum și evoluții ale colectivelor muzicale din 17 localități din zona de nord.

„Ne spune că avem repetiție, așa și așa. Ei, parcă am gătit tot lucrul, parcă nici nu am nimic de făcut. E foarte plăcut, aceasta-i viața.” Liuba Patlati din

La noi bătrânețea-i tot tinerețe

satul Sofia, raionul Drochia, este printre vârstnicii care acum câțiva ani, au decis după o șezătoare să formeze un colectiv artistic. Așa a apărut un program de repetiții săptămânale și o comunitate generatoare de idei, care s-a dovedit a fi antidot la singurătate și griji, spune Liuba Patlati. Astfel, fostele profesoare, contabile și muncitoare au revenit la îndeletniciri care mai înainte nu aveau prioritate - la țesut sau împletit:

„Bătrânețea nu-i bătrânețe, la noi bătrânețea-i tot tinerețe, așa să ne țină mereu, nici boala să nu vină peste noi. Și să participăm, și să cântăm, să coasem, să țesem - pe toate reușim să le facem. E ca un leac pentru inimă. Nu pierd timpul deloc.”

Pe cei mai mulți dintre vârstnici i-a unit interesul pentru activități artistice. Apoi, după ce s-a coagulat o comunitate, acțiunile lor s-au diversificat, așa încât pensionarii au ajuns să fie de ajutor asistenților sociali din localitate și să se implice în proiectele primăriilor. Unii își spun voluntari, alții- club al seniorilor, dar toți vârstnicii activi înțeleg că pot fi utili societății, spune Natalia Postolachi, directoarea Asociației „Casmed”, care a organizat „Bunica Fest”:

„Venind în cluburi, fac schimb de experiență între ei, își serbează zilele de naștere împreună, mai dau uitării bolile cu care se confruntă. Noi îi ajutăm cumva ca să contureze unele acțiuni comune în primul rând pentru ei, pentru suport reciproc, dar totodată să fie suport și pentru alții, în special pentru cei care sunt imobilizați la domiciliu. Vârstnicii din cluburi merg și îi ajută cumva sufletește, le mai aduc noutățile din sat.”

Anatol Ceainuș conduce un ansamblu de pensionari și, remarcă el, întâlnirile lor au loc cu regularitate și inițiativele sunt din ce în ce mai multe. Pe lângă vizitele la domiciliu, la cei care nu au posibilitate să iasă din casă, vârstnicii fac schimb de rețete naturiste și își amintesc cântece vechi cărora le dau din nou viață:

„Vârsta-i frumoasă la noi și mergem înainte. Avem întâlniri și discutăm și zilele onomastice și sărbătorile care în sat se petrec, toți suntem împreună. Colectivul la noi este tare unit. Când te întâlnești cu un bătrânel și îi spui un cuvânt de bine și sănătate, el parcă revine la viață, cât de cât.”

Copiii sunt duși, plecați și, ca să nu simțim singurătatea, am hotărât să ne unim, să ne organizăm la lucruri frumoase

În satul Bolotina bunăoară, clubul de seniori din localitate și-a propus să promoveze meșteșugăritul și tot ce este național. Sunt interesați chiar și cei care n-au pus mâna pe cârligul de croșetat niciodată în viață, spune Larisa Ianovici, care constată că nu există leac mai bun pentru singurătate decât această mică comunitate de câțiva pensionari:

„Am rămas fără copii, copiii sunt duși, plecați și, ca să nu simțim singurătatea, am hotărât să ne unim, să ne organizăm la lucruri frumoase spre binele comunității, chiar și spre binele nostru, de ce nu. Participăm activ chiar și la acțiuni de voluntariat și știți, promovăm valorile naționale, zestrea neamului, bucătăria națională și legătura între generații.”

La „Bunica Fest” s-au prezentat colective din aproape 20 de localități din zona nordului. Au venit să arate că, indiferent de vârstă, le reușește să aducă în scenă cântece și dansuri, să fie de ajutor și să se implice în diferite activități la nivel de localitate. Pensionarii cu care am reușit să stau de vorbă spun că vor să fie un exemplu nu doar pentru persoane de vârsta lor, dar mai ales pentru cei tineri, să-i convingă să fie agenți ai schimbării în satul lor.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG