Un jurnalist de la agenția de știri Reuters a fost ucis în Liban, aproape de granița cu Israelul, în incidentul cercetat de activiști și organizații de presă, când forțele israeliene au tras două focuri de pe un tanc într-un grup de jurnaliști. Alți șase au fost răniți.
Amnesty International și Human Rights Watch au cerut joi la o conferință de presă comună, la Beirut, ca atacul petrecut când ziariștii relatau despre ciocnirile armate din zona de graniță să fie investigat ca o crimă de război.
În replică, un purtător de cuvânt israelian a spus că „Israelul nu țintește civili” și se străduiește pe câmpul de luptă să „țină civilii în siguranță”.
Jurnalistul Reuters Issam Abdallah (37 de ani), a murit pe loc. În grupul atacat se mai aflau doi ziariști Reuters, doi de la Al Jazeera și doi de la Agenția France Presse (AFP). Christina Assi, fotografă la AFP, de 28 de ani, a fost rănită grav, i s-a amputat un picior și se află încă în spital.
„Ușor de identificat ca ziariști”
Investigațiile activiștilor i-au dus la concluzia că în momentul incidentului jurnaliștii erau „suficient de departe de ostilități, ușor de identificat ca membri ai presei, și nu se mișcaseră de pe loc timp de cel puțin o oră și un sfert înainte să fie loviți”.
„Dovezile arată că forțele israeliene știau sau ar fi trebuit să știe că grupul pe care îl atacă este format din ziariști”, a spus cercetătorul Ramzi Kaiss, de la HRW Liban.
Premierul libanez Najib Mikati a spus într-o declarație că guvernul său va „lua toate măsurile necesare” pentru a include rezultatele investigațiilor într-o plângere adresată Consiliului de Securitate ONU.
De la începutul războiului dintre Israel și organizația Hamas, considerată teroristă în SUA și UE, au fost uciși până joi, potrivit Comitetului pentru Protecția Ziariștilor, 63 de ziariști: 56 de palestinieni, patru israelieni și trei libanezi.