Linkuri accesibilitate

Actualul başcan de la Comrat, Irina Vlah, pornește cu prima şansă în cursa electorală


Başcanul autonomiei găgăuze Irina Vlah. 17 septembrie 2017
Başcanul autonomiei găgăuze Irina Vlah. 17 septembrie 2017

Ea e lăudată în regiune în special pentru dezvoltarea infrastructurii sociale, proiecte care au fost realizate cu ajutorul granturilor europene.

Un prim sondaj realizat în autonomia găgăuză în ajunul alegerii bașcanului sugerează că actuala lideră a autonomiei Irina Vlah continuă să fie politicianul cu cea mai mare popularitate. Majoritatea respondenților spun că ar realege-o pe Irina Vlah în funcția de bașcan, potrivit sondajului realizat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor.

Actualul başcan de la Comrat, Irina Vlah, pornește cu prima şansă în cursa electorală
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:00 0:00
Link direct


Două treimi din respondenți salută activitatea actualului bașcan Irina Vlah şi spun că trăiesc mai bine şi chiar mult mai bine acum decât patru ani în urmă. Actualul lider de la Comrat, care și-a anunțat fără ezitare viziunile pro-moscovite, e lăudată în special pentru dezvoltarea infrastructurii sociale şi îmbunătățirea sferelor culturale și sociale. Deşi majoritatea proiectelor de infrastructură au fost realizate datorită donatorilor europeni, inclusiv din România, influenţa Rusiei e foarte pregnantă în autonomie, a menţionat sociologul Andrei Dumbrăveanu.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegerea başcanului, majoritatea celor chestionaţi spun că ar merge la urnele de vot. 72 la sută din respondenţii decişi au spus că o vor realege pe Irina Vlah. Aceasta ar putea câştiga un nou mandat de başcan din primul tur. Pe locul doi, la o foarte mare distanţă, cu un scor de 7,5 la sută este Nicolai Dudoglo, cu care Vlah s-a duelat în scrutinul din 2015.

Nicolai Dudoglo, fost deputat democrat, a anunţat că nu va candida la alegerea conducătorului autonomiei, iar Irina Vlah l-a acuzat pe acesta că ar fi influenţat controversata decizie a legislativului din autonomie de a muta ziua alegerile din 19 mai pentru 30 iunie.

Decizia de a amâna scrutinul a fost luată după ce majoritatea democrată din legislativul local a votat două modificări la legislația electorală, văzute de unii comentatori din regiune ca fiind de natură să complice alegerea noului başcan. Legiuitorii autonomiei au decis să majoreze pragul de validare a scrutinului de la o treime la jumătate din numărul total al alegătorilor. Iar întocmirea listelor electorale să nu mai fie în atribuţia autorităţilor locale, cum era până acum, dar să se facă în baza datelor din Registrul național, unde numărul alegătorilor găgăuzi ar fi unul exagerat, ne zicea recent comentatorul de la Comrat Veaceslav Crăciun. Concluzia lui e că democrații vor încerca prin diferite metode să-şi consolideze pozițiile în autonomie, așa cum au reușit să o facă în legislativul din regiune pe contul unor candidați independenți.

Analistul politic din Chișinău Ion Tăbîrţă spune că nu e limpede deocamdată ţinta jocurilor de culise ce au loc acum în autonomia găgăuză şi dacă acestea ar putea influenţa electoratul de acolo:

„Cu toate acestea doamna Irina Vlah rămâne favorita cursei. Ea este preferata Moscovei. Este susţinută de PSRM, care în continuare, cel puţin în regiunea găgăuză, este asociat cu Federaţia Rusă. Din aceste considerente, ea porneşte favorită. Nu este exclus însă că aceste jocuri de culise, această amânare să aibă anumite tangenţe inclusiv cu formarea actualei coaliţii guvernamentale în R. Moldova. Noi nu ştim care este tot substratul relaţiilor dintre socialişti şi PD. Era evident că acolo se coc anumite înţelegeri, dar între timp au intervenit anumiţi factori, în special din exterior, care au perturbat aceste înţelegeri.”

Ion Tăbârţă
Ion Tăbârţă

L-am întrebat pe Ion Tăbîrţă în ce măsură o eventuală coaliţie între socialişti şi democraţi, formaţiuni văzute ca fiind rivale în autonomie, ar putea afecta ratingul Irinei Vlah.

„Depinde care va fi imaginea PSRM în urma acestei coaliţii şi care va fi atitudinea Federaţiei Ruse. Dacă Rusia va porni o campanie împotriva socialiştilor şi președintelui Dodon, desigur că poate influența imagina dumneaei. Ea are însă opţiunea să se disocieze pur şi simplu de PSRM.”

Viziunile pro-moscovite ale candidatului şi susţinerea de care se bucură din partea Rusiei sunt determinante pentru electoratul din autonomia găgăuză, mai spune expertul. Or tocmai pe aceste elemente a pedalat Irina Vlah în 2015, când a fost propulsată de socialiști și a câștigat mandatul de bașcan. Un contracandidat puternic deocamdată nu există în spațiul public. Se speculează însă că Vlah ar putea fi exclusă din cursă prin tertipuri de care puterea nu se sinchisește să facă uz.

Previous Next

XS
SM
MD
LG