Linkuri accesibilitate

Minutul electoral: Acvila cu aripi de înger


Minutul electoral: Acvila cu aripi de înger
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:35 0:00

Minutul electoral: Acvila cu aripi de înger

Nu contează nici culoarea pisicii, nici valoarea adevărată a imobilului în care locuiește demnitarul de stat, nici proveniența banilor cu care și-a tras mașină ultimul răcnet, nici dacă are venituri dubioase, cheltuieli nesăbuite și ibovnică împodobită cu Swarovski, nici dacă trage pe nas pentru a avea drive! Important este să facă treabă!

Minutul electoral
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:02:45 0:00
Link direct

Acesta este conceptul filosofic al non-filosofului Platon, în totală disonanță cu ceea ce vor să cunoască alegătorii, presa și fiscul. Văzându-se la libertate (Ștefan Gligor promite să ne spună cum), el savurează setea răzbunării și păcăleala tot mai sofisticată, pe care o brodează cu răbdarea pușcăriașului care sapă cu lingura un tunel ca să fugă din celulă. Or el evadează sfidător, în văzul lumii. Mai și revendică numaidecât cununa de mucenic și adeverință de profet care, citez cu aproximare, se teme că nu va putea îndreptăți așteptările oamenilor care îl vor urma neapărat în căutarea adevărului. Pentru asta a acceptat ipostaza de reprezentant oficial al unui concurent electoral - ca să-și citească pe unde apucă predicile. Și nu scapă ocazia să o ciuruiască, vorba lui Traian Băsescu, pe învingătoarea alegerilor prezidențiale. La limita decenței, calomnios și discriminatoriu. À la guerre comme à la guerre, ne spune privirea de fiară rănită, pictată cu dibăcie pe chipul blajin de înger. Sau invers, de acvilă cu aripi diafane.

Firește, nu este singurul ori singura vedetă de ocazie care a înțeles șmecheria democratică de a profita din plin de timpul de antenă acordat de posturile de televiziune ca să se facă auzit, văzut și memorat. Cu ce scop? С какого перепугу? For what reason? À qoi bon? Ca să-și asigure apriori un fel de imunitate pentru foarte probabila situație în care va trebui să dea seama pentru coțcăriile săvârșite ori în plină derulare. La prima tentativă de a fi luat la bani mărunți, va răcni în gura mare că este persecutat/persecutată pentru curajul de a lupta cu sistemul. Pentru asta fac bătături în cerul gurii și suportă inevitabila prestație penibilă, poate, poate adună oleacă de notorietate care să-i țină o vreme pe linia de plutire. Sunt o prezență obligatorie în meniul televizat numit dezbateri electorale. Dacă era să fiu microbist, aș fi avut alternativa sigură – meciurile de fotbal. Cum nu sunt enoriaș al acestei biserici mondiale, prefer să mă uit la spectacolul garantat al răsăritului de soare. Încercați și voi când vi se strepezesc dinții.

Anticipate 2021: rezultate

Alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au fost câștigate de Partidul „Acțiune și Solidaritate” (PAS) iar în noul Parlament vor intra trei partide/blocuri electorale.

Pentru a accede în Parlament, partidele politice trebuiau să întrunească 5% din voturile valabile ale alegătorilor, iar blocurile electorale – 7%. Candidații independenți numai 2%.

Rezultatele parțiale, prezentate de CEC, după numărarea a 100% din voturi.

Prezența la vot a fost de 48,41 la sută.

  • Pe teritoriul R. Moldova, prezența a fost de 44,56%.
  • Peste hotare au votat pese 212 mii de persoane, aproape jumătate fiind între 26 și 40 de ani, arată datele CEC. PAS a obținut peste 86% din voturi, în timp ce Blocul electoral al Comniștilor și Socialiștilor, numai 2,47%.
  • Cei mai mulți alegători din diaspora au fost în Italia, peste 66 de mii. Urmează Germaia cu aproape 26 de mii de votanți, Marea Britanie cu aproape 24 de mii și Franța cu aproape 23 de mii. În România au votat 15.123 de alegători iar în Rusia numa 6.153.
  • La secțiile de votare alocate locuitorilor regiunii transnistrene, 62,21 la sută dintre alegători au votat pentru Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, iar 13,59 la sută – cu Partidul Acțiune și Solidaritate. 6,25 la sută au votat pentru Partidul Șor.
  • În total, la cele 41 de secții arondate regiunii transnistrene s-au prezentat la votare 28.780 de alegători.

Previous Next

Radio Europa Liberă în alegeri

RADIO EUROPA LIBERA reamintește ca nu susține nici un partid politic înscris în cursa electorală pentru alegerile anticipate din 11 iulie 2021. Emisiunile noastre electorale, în română și rusă, oferă același condiții de exprimare tuturor candidaților, iar materialele analitice caută să prezinte cât mai exact informațiile publice despre trecutul partidelor aflate în competiție, astfel încât publicul (cititorii si ascultătorii) Europei Libere să facă o alegere informata și la scrutinul din 11 iulie 2021.

XS
SM
MD
LG