Administrația Biden a anunțat noi sancțiuni împotriva regimului din Belarus, după incidentul de săptămâna trecută când acesta a obligat un avion de pasageri, care survola țara să aterizeze, pentru a aresta un dizident, aflat la bord. Acest anunț a survenit la doar câteva ore după ce liderul din Belarus, Alexandr Lukașenko s-a întâlnit cu Vladimir Putin, petrecând ore întregi în întâlniri cu acesta, aparent pentru a demonstra sprijinul Kremlinului, pentru regimul de la Minsk. Nu se știe încă dacă Putin are și alte planuri pentru Belarus, în contextul apropiatului său summit de la Geneva cu Joe Biden.
Statele Unite reimpun sancțiuni complete împotriva a nouă companii proprietate de stat din Belarus, care anterior beneficiau de scutire de sancțiuni. Sancțiuni împotriva statului Belarus au mai fost impuse și în trecut, mai ales după ce Alexandr Lukașenko a declarat victorie în alegeri considerate fraudate, reprimând apoi cu brutalitate manifestațiile opoziției. După incidentul cu avionul de pasageri al firmei Rynair, înregistrată în Irlanda, Uniunea Europeană a anunțat și ea sancțiuni suplimentare.
Ministerul de Finanțe de la Washington redactează un ordin executiv, care să-i permită președintelui Biden să impună sancțiuni și mai aspre împotriva regimului de la Minsk. Casa Albă a reiterat că își conturează poziția, în cooperare cu aliații, și a avertizat cetățeni americani să evite să călătorească în Belarus. În declarația președinției americane se cere declanșarea imediată a unei investigații cu privire la incidentul de la 23 martie, actul de piraterie aeriană organizat de Minsk, eliberarea imediată a tuturor deținuților politici și inițierea unui dialog real cu liderii opoziției democratice și societății civile, care să ducă la alegeri prezidențiale libere și echitabile, supravegheate de Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa.