Linkuri accesibilitate

Administrația Biden vrea să schimbe politica față de imigranții ilegali


Migranți brazilieni depistați de poliția de frontieră americane, la granița dintre SUA și Mexic, în Sunland Park, New Mexic
Migranți brazilieni depistați de poliția de frontieră americane, la granița dintre SUA și Mexic, în Sunland Park, New Mexic

Unul dintre argumentele republicane importante, în recentele alegeri a fost situația de la frontiera cu Mexicul, unde, imigrația ilegală a crescut considerabil. Se vorbește acum de nu mai puțin de 14 mii de imigranți ilegali, care ar putea intra în Statele Unite în fiecare zi.

Administrația Biden vrea să schimbe politica față de imigranții ilegali
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:38 0:00
Link direct

Această perspectivă pare să fi convins administrația că o schimbare de politică e necesară. Reglementarea 42, introdusă de Trump și extinsă de Biden, care permitea expulzarea rapidă a imigranților care nu se califică să rămână în America, urmează să expire la 21 decembrie, în afara cazului în care tribunale ar putea interveni.

În aceste condiții există temerea că resursele Departamentului pentru Securitate Internă ar putea fi suprasolicitate. Numărul intrărilor ilegale în Statele Unite pe la acea frontieră a depășit nouă mii pe zi, de trei ori în luna decembrie și există riscul unei creșteri accentuate în lunile următoare.

În administrația de la Washington a fost discutat un proiect care suspendă acordarea de azil, pentru circa cinci luni, inițial. Această interdicție ar urma să se aplice imigranților ilagali cât și celor care intră în țară, indiferent de locație fără documentația necesară. Nu a fost luată o decizie în legătură cu acest proiect.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe a spus că „administrația este angajată că continue să protejeze frontierele țării, procesând într-o manieră ordonată și in spirit umanitar, cazurile respective”. Dar faptul că o măsură similară cu cele luate de Trump, adică sistarea temporară a programului de azil, este luată în considerare demonstrează îngrijorarea administrației Biden cu privire la situația de la frontiera cu Mexicul. Măsurile preconizate sunt similare cu cele în vigoare pentru imigranți din Venezuela și Ucraina. În acele cazuri sunt solidificate căile legale de a obține statutul de imigrant, dar există consecințe serioase pentru încercarea de a intra ilegal. Casa Albă știe că criza sistemului de imigrație este una politică și potențial umanitară.

Faptul că măsuri serioase sunt luate in considerare, le are în vedere pe amândouă, inclusiv faptul că indiferent ce republican va candida la președinție în 2024, va face din criza sistemului de imigrație, una dintre principalele teme electorale, cu o doză de credibilitate.

XS
SM
MD
LG