Linkuri accesibilitate

Administrația de la Tiraspol anunță o primă victimă a coronavirusului, la două zile după deces


Străzi aproape pustii la Tiraspol, în plină epidemie de coronavirus
Străzi aproape pustii la Tiraspol, în plină epidemie de coronavirus

Un prim deces oficial de coronavirus a fost confirmat la Tiraspol.

Femeia de 55 de ani fusese inițial internată cu pneumonie în secția de boli pulmonare a spitalului clinic de la Tiraspol și a stat în aceeași boxă cu un alt bolnav care a fost ulterior confirmat cu Covid-19. Luni, toți cei peste 50 de pacienți și medici din secția de pulmonologie de la Tiraspol au fost transferați la spitalul de boli infecțioase din Slobozia, iar analizele lor – trimise la testare la Chişinău.

Corespondentul nostru la Tiraspol transmite că decesul a survenit duminică, dar a fost anunțat de administrație abia marți. Victima avea co-morbidități: diabet zaharat și boli cardiace. Femeia a fost profesoară la unul dintre liceele de la Tiraspol și acum două săptămâni posta pe rețelele de socializare rețete culinare.

Pe rețele de socializare, medici din regiunea transnistreană se plâng că nu sunt asigurați cu echipamente de protecție
Pe rețele de socializare, medici din regiunea transnistreană se plâng că nu sunt asigurați cu echipamente de protecție

Medicul șef al spitalului clinic de la Tiraspol, cea mai mare instituție medicală din regiunea transnistreană, la fel ca și șefa secției de pulmonogie, au fost demiși marți din funcții. Această decizie a Statului major pentru gestionarea situației epidemice de la Tiraspol a generat critici pe rețelele de socializare. O utilizatoare, care pare să fie medic, a scris: „Interesant, cu ce au greșit oare? Și-au făcut munca, și au și cerșit mijloace de protecție încă de la începutul carantinei, dar nimeni nu ne-a asigurat cu așa ceva, ne-am cumpărat singuri din banii noștri măști, mănuși, bonete, halate. Vinovat este nu medicul-șef, cu ministerul sănătății care nu a reușit să reacționeze la situația excepțională…”. Un alt utilizator, aparent tot medic, scrie: „E foarte greu fără teste rapide. Noi internăm într-o tură 6-7 persoane, în jur de 60 sunt dintre cei care se plâng de febră și slăbiciuni. Din păcate, este imposibil să fie toți testați”. Iar o altă postare cere administrației să se gândească de două ori înainte de a concedia medici. „Noi și așa nu avem medici și mâine alții noi nu vor apărea. Cu așa salariu nu va veni nimeni să lucreze. Nu are cine ne trata, nu ne luați medicii.”

În regiunea transnistreană sunt confirmate 24 de cazuri de coronavirus. 400 de persoane, angajați ai centralei electrice de la Cuciurgan, sunt plasați în carantină instituționalizată, după ce unul dintre angajați a fost testat pozitiv.

Sanatoriu Solnecinîi din localitatea Dnestrovsc din regiunea transnistreană, unul dintre locurile unde sunt adăpostiți pentru carantină potențialii suspecți de coronavirus
Sanatoriu Solnecinîi din localitatea Dnestrovsc din regiunea transnistreană, unul dintre locurile unde sunt adăpostiți pentru carantină potențialii suspecți de coronavirus

Potrivit datelor publicate de presa de la Tiraspol, în regiunea transnistreană ar exista în jur de 700 de locuri pentru carantina și tratamentul pacienților cu Covid-19. Nu toate aceste spații însă sunt amenajate corespunzător - șefa departamentului de sănătate de la Tiraspol, Cristina Albul, a declarat că centrul de carantină de la Slobozia are nevoie de reparații urgente – pacienții nu au acces la apă caldă și dușuri. Aceasta a cerut constructorilor să rezolve problema în două zile.

În plus, din cele 108 aparate de ventilare mecanică care există în regiunea transnistreană, 24 sunt nefuncționale.

Previous Next

XS
SM
MD
LG