Cu o săptămână înainte ca administrația Biden să înceapă să ofere al treia doză de vaccin, sau așa-numitul supra-rapel, se înmulțesc vocile experților care consideră că nu este o măsură necesară, la scară națională.
Decizia administrației Biden de a recomanda o doză suplimentară de vaccin anti-Covid, așa-numitul supra-rapel, are la bază date încă nepublicate din Israel, unde o mare parte a populației a fost vaccinată cu Pfizer/ BioNTech. Acele studii arată că eficiența vaccinului împotriva unor îmbolnăviti grave se reduce în timp și la fel stă situația și cu îmbolnăvirile în general.
În Israel, o doză suplimentară – o a treia - a fost oferită inițial celor de peste 60 de ani, acum vârsta celor care se califică fiind scăzută la 30. Administrația Biden a decis în consecință să ofere și ea doze suplimentare, începând din această toamnă.
Și Centrul pentru Controlul Bolilor dispune de date similare, dar cele provenite din Israel sunt – spun persoane care le-au văzut – mai alarmante. Statele Unite se bazează pe studii din alte părți unde mutația Delta a ajuns mai devreme și care dispun – ca Israelul – de baze de date centralizate,din sistemul medical.
În America, idea supra-rapelului a fost întâmpinată cu rezistență în anumite cercuri medicale, dar cu toate acestea Biden a decis să-i dea curs. Întrebat dacă ceea ce a văzut din Israel arată diminuarea eficacitații vaccinului, consilierul președintelui Biden, Anthony Fauci a spus că o face în suficientă măsură ca să atragă atenția.
Informațiile făcute publice de autoritățile americane se referă doar la faptul ca vaccinurile sunt mai puțin eficiente în fața mutației Delta, dar împiedică, în majoritatea cazurilor, îmbolnăviri grave.
În cazul vaccinului Pfizer/ BioNTech se arată că eficiența împotriva oricăror îmbolnăviri cu COVID a scăzut de la 91 cât se estimase inițial la 78%, sub impactul mutației Delta. Fauci a spus că în funcție de informațiile avute în vedere era de datoria administrației de a lua o decizie care e în beneficiul sănătății publice și de asta se recomandă o doză suplimentară.
Realitatea este că toate informațiile avute la dispoziție sunt și vor fi parțiale pentru că nici un studiu nu este fundamentat pe date colectate într-un interval de timp suficient de lung.
Cei care contestă vaccinurile și care critică autoritățile din sănătatea publică în Statele Unite profită de această normală incertitudine pentru a provoca îndoială și teamă. Fapt este că vaccinurile dau rezultate și sunt în marea majoritate a cazurilor, nevătămătoare. Și dacă mai mulți s-ar vaccina, probabilitatea apariției unor noi mutații se reduce.