Linkuri accesibilitate

Afganistan, țara în care ce e viu nu trebuie văzut la televizor sau pe internet


Thamina Usmani, crainică la televiziunea Tolo News din Afganistan, prezintă știrile cu fața acoperită. (fotografie de arhivă).
Thamina Usmani, crainică la televiziunea Tolo News din Afganistan, prezintă știrile cu fața acoperită. (fotografie de arhivă).

Politicile represive ale talibanilor și interpretarea extremistă a islamului au transformat Afganistanul într-un stat paria [stat exclus din sistemul relațiilor internaționale n.r.].

În 2021, Afganistanul a devenit singura țară din lume care le-a interzis adolescentelor să meargă la școală.

Acum, țara a devenit prima din lume care a interzis orice reprezentare a ființelor vii, inclusiv a oamenilor și animalelor.

„Decizia e absurdă și de necrezut”, spune Sami Yousafzai, jurnalist afagan și comentator al deciziilor talibanilor.

Conform Islamului, idolatria este un păcat, precum și venerarea idolilor.

Interpretarea radicală a talibanilor a dus, în ultimii ani, la:

  • decapitarea manechinelor;
  • interzicerea vânzărilor de păpuși;
  • acoperirea/demolarea statuilor.

Acum, talibanii au extins suprimarea idolatriei prin interzicerea „producerii și vizionării pe computere și telefoane mobile a clipurilor video și fotografiilor care înfățișează făpturi vii”.

Interdicția e limitată la imaginile cu oameni și animale.

Fotografie din septembrie 2021 - un bărbat privește, într-un restaurant, o transmisiune în direct la televizor a discursului unui învățat religios.
Fotografie din septembrie 2021 - un bărbat privește, într-un restaurant, o transmisiune în direct la televizor a discursului unui învățat religios.

„În centrul interdicției e dorința de a reproduce emiratul inițial [taliban] din anii 1990”, crede Obaidullah Baheer, cercetător invitat la Centrul Asia de Sud din cadrul London School of Economics.

În timpul regimului brutal din perioada 1996-2001, talibanii au scos în afara legii orice fel de reprezentare a ființelor vii, inclusiv televiziunea și fotografia, considerându-le neislamice. Gruparea islamistă de linie dură a distrus în public televizoare și casete video.

Talibanii au distrus mii de artefacte istorice, cele mai multe dintre ele statui ale lui Buddha, pe care le-au considerat neislamice sau idolatre.

Regimul a îngrozit întreaga lume în 2001, când a folosit artilerie antiaeriană, mine antitanc, dinamită și alți explozivi pentru a distruge două statui gigantice ale lui Buddha din secolul al VI-lea.

După ce regimul taliban a fost înlăturat de la putere în timpul invaziei conduse de SUA, în 2001, grupul a început să folosească, în propaganda proprie, imagini și fotografii. Mai mult, a avut chiar un website și o prezență activă în Social Media.

Din 2021, de când au revenit la putere, talibanii au condus televiziunea de stat și le-au permis altor câtorva posturi TV să funcționeze, dar cu restricții severe.

Oficialii talibani de top și-au păstrat conturile de social media, pe care au încărcat clipuri video și fotografii de la întâlniri și vizite în străinătate.

Baheer spune că interzicerea de către talibani a imaginilor cu ființe vii „pare a fi o cale periculoasă”, având în vedere utilizarea pe scară largă a fotografiei și televiziunii de către talibani.

Îngrijorări privind libertatea presei

Interdicția talibanilor de a publica imagini cu ființe vii a stârnit îngrijorări cu privire la impactul pe care îl va avea asupra presei afgane și libertății acesteia.

Talibanii au desfășurat deja o represiune brutală împotriva disidenței, inclusiv prin bătutul, reținerea și încarcerarea a zeci de jurnaliști.

De asemenea, gruparea a închis cu forța instituții media independente și a interzis practic orice raportare critică cu privire la guvernul său nerecunoscut pe plan internațional.

Un reporter afgan se uită la mesajele trimise de purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, în redacția postului de televiziune Maiwand din Kabul (foto de arhivă).
Un reporter afgan se uită la mesajele trimise de purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, în redacția postului de televiziune Maiwand din Kabul (foto de arhivă).

În ultima vreme, presa condusă de talibani a decis să nu mai difuzeze, în unele provincii, imagini cu ființe vii, tocmai pentru a se supune noii interdicții. Unele posturi de televiziune au recurs la a emite numai emisiuni audio.

Ministrul taliban pentru Promovarea Virtuții și Prevenirea Viciilor a declarat pe 14 octombrie că interdicția va fi implementată treptat.

Yousafzai spune că interdicția va avea ramificații extinse pentru mass-media și pentru accesul afganilor la informații și divertisment. „Aceasta va transforma Afganistanul într-o vastă închisoare”, afirmă el.

„Credeam că în Afganistan animalele au mai multă libertate decât femeile”, spune pentru Radio Azadi Fariba, reporter la Kabul, referindu-se la restricțiile severe impuse asupra femeilor de către talibani. „Dar talibanii nu au milă nici măcar pentru animale”, continuă el.

Purtătorul de cuvând al Federației Jurnaliștilor Afgani în Exil, Heshmat Wajdani, spune că decizia este în detrimentul presei și al libertății de exprimare din Afganistan. „Echivalează cu ștergerea presei și a libertății de exprimare în Afganistan”, afirmă el.

Articol publicat inițial pe rferl.org

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG