Linkuri accesibilitate

Agenta sub acoperire Arina Spătaru, martoră în instanță: „Șor este un finanțator responsabil”


Arina Spătaru susține că l-a denunțat la CNA pe deputatul Alexandr Nesterovschi pentru că el îi propunea insistent să treacă în echipa lui Ilan Șor.
Arina Spătaru susține că l-a denunțat la CNA pe deputatul Alexandr Nesterovschi pentru că el îi propunea insistent să treacă în echipa lui Ilan Șor.

Fosta deputată de la Platforma DA, Arina Spătaru, care a recunoscut anterior că a lucrat sub acoperire pentru a ajuta oamenii legii să deconspire schema de finanțare ilegală a mai multor partide de către oligarhul fugar Ilan Șor, a depus mărturii în instanță.

Pe 4 iunie, la Judecătoria Buiucani a avut loc o nouă ședință de judecată în dosarul deputatei Irina Lozovan și al soțului ei, Pavel Gîrleanu, judecați pentru finanțarea ilegală a unui partid. În instanță este examinat acum episodul în care Gîrleanu a încercat să-i transmită 30.000 de dolari primarului orașului Ocnița, Victor Artamaniuc, ca acesta să părăsească Partidul Socialiștilor (PSRM) și să adere la nou-creatul „Renaștere” – un satelit al Partidului Șor.

Arina Spătaru a povestit instanței că a aflat despre acest caz din presă și că a discutat ulterior despre cele întâmplate cu deputatul Alexandr Nesterovschi. În 2023, Nesterovschi și cu Lozovan au trecut de la PSRM la Partidul „Renaștere” și o îndemnau și pe ea să accepte finanțare de la oligarhul fugar Ilan Șor.

Spătaru susține că l-a denunțat pe Nesterovschi la Centrul Național Anticorupție (CNA) și a colaborat cu oamenii legii. Ea încerca să afle mai multe detalii de la Nesterovschi, însă el i-ar fi spus că Lozovan și Gîrleanu încercau să-l „cumpere” pe primar din bani proprii, și nu primiți de la Șor.

Martora a spus că Nesterovschi nu a fost atunci sincer cu ea, dar în discuțiile anterioare recunoscuse că Șor transmite bani deputaților și primarilor care aderă la „Renaștere”. „Până atunci, Nesterovschi deja venise cu o pungă cu 50.000 de dolari și 100.000 de lei la poarta mea”, a povestit ea, menționând că a fost timp de 2 ani deputată și se îndoiește că e posibil de adunat 30.000 de dolari din salariu.

Fiind întrebată de avocații apărării cum și-a dat seama că Nesterovschi nu a fost sincer, Spătaru (care este căsătorită cu un preot) a răspuns: „Statutul de preoteasă timp de 28 de ani mă ajută să înțeleg când o persoană minte”.

Pavel Gîrleanu și avocații Lilian Rudei, Anatolie Pitel în ședința de judecată din 4 iunie 2024.
Pavel Gîrleanu și avocații Lilian Rudei, Anatolie Pitel în ședința de judecată din 4 iunie 2024.

Planul lui Șor: două partide „artificiale”, cu „marionete” și deputați

Arina Spătaru a mai povestit că, în primăvara lui 2023, Nesterovschi a început să-i propună insistent să se alăture echipei lui Ilan Șor și i-ar fi mărturisit că racolează deputați și primari. „El a recunoscut că a convins-o pe Irca [Lozovan]”, a spus martora. Ea a declarat că știa că Nesterovschi îl racolează și pe deputatul socialist Vasile Bolea (care acum este membru al Partidului „Renaștere”) și pe o deputată care, într-un final, a refuzat să părăsească partidul său.

Spătaru susține că, potrivit planului lui Șor, Nesterovschi urma să creeze un partid „artificial”, cu „marionete”, dar care să aibă deputați și structuri regionale de partid. Un partid asemănător trebuia să creeze și Spătaru și să atragă acolo deputați.

Potrivit Arinei Spătaru, fiecare din cei care au aderat la „Renaștere” era remunerat de Șor, care, din spusele lui Nesterovschi, este „un finanțator responsabil”. Deputatul i-ar fi spus сă primește lunar câte 5.000 de dolari prin curieri. „Parca mașina lângă o benzinărie sau o cafenea, o lăsa deschisă și mergea să servească o cafea. Când se întorcea, găsea banii [în automobil]”, a declarat martora.

Spătaru a relatat că banii primiți de la Șor erau cheltuiți, inclusiv, pe vestimentația celor care ieșeau în conferințe de presă. „Doamna iese la o conferință, trebuie să aibă costum, o pereche de papuci. Nesterovschi putea cu acești bani să plece la odihnă, că s-a oropsit muncind pentru Șor”, a ironizat Spătaru.

Cum a fost racolat viceprimarul de Ocnița

La ședința precedentă, din 24 mai, a fost audiat viceprimarul orașului Ocnița, Marcel Gîrtopan. Acesta a povestit instanței că, în primăvara anului 2023, Pavel Gîrleanu încerca să-l convingă să plece din PSRM și să adere la un nou proiect politic. Gîrtopan a precizat că Gîrleanu purta discuții atât cu el, cât și cu primarul Victor Artamaniuc și viceprimara Anastasia Jdanov.

Viceprimarul a mai spus că Pavel Gîrleanu îi promitea să aducă un milion de lei în bugetul primăriei, dacă el va părăsi echipa socialiștilor și îl ruga să-l convingă și pe primar să iasă din PSRM, știind că cei doi sunt prieteni (primarul și viceprimarul). Gîrleanu i-ar fi dat de înțeles viceprimarului că va fi remunerat dacă schimbă partidul. „Mi-a spus: «Totul va fi bine și vei fi îndestulat»”, a povestit martorul. Din discuțiile cu Artamaniuc, a înțeles că Gîrleanu este gată să-i ofere lui (viceprimarului) între 5.000 și 10.000 de dolari.

Judecătorul Sergiu Stratan la ședința de judecată din 4 iunie 2024.
Judecătorul Sergiu Stratan la ședința de judecată din 4 iunie 2024.

Pe 2 august 2023, primarul și viceprimarul au plecat la Chișinău ca să primească bani de la Gîrleanu. Conform înțelegerii prealabile, Artamaniuc trebuia să primească 30.000 de dolari, iar Gîrtopan – 5.000 de dolari. „Știam că eu trebuie să plec acasă și domnul Artamaniuc să mai primească 20.000 de euro. Eu nu trebuia să știu [despre asta]. Domnu Pavel a condiționat așa, ca eu să nu pretind la sume mai mari”, a declarat martorul.

După transmiterea banilor, Gîrleanu a fost reținut de CNA. Primarul colabora cu ancheta de mai multă vreme și bancnotele „într-o sacoșă străvezie” au fost transmise primarului sub controlul oamenilor legii. Gîrtopan a negat că a colaborat cu CNA, deși la ședința precedentă Artamaniuc a spus că ei ambii discutau cu oamenii legii.

Pe 2 august 2023, CNA a anunțat că investighează o cauză de spălare a banilor și finanțare ilegală a unui partid politic. În aceeași zi, un consilier raional (Pavel Gîrleanu) a fost reținut pentru tentativă de mituire a primarului din Ocnița.

În septembrie 2023, la solicitarea Procuraturii Generale, Parlamentul a ridicat imunitatea deputatei Irinei Lozovan. Până dosarul a ajuns în instanță, procurorii au renunțat la învinuirea de spălare de bani. Astfel, din noiembrie 2023, Judecătoria Buiucani examinează dosarul de finanțare ilegală a partidului. Inculpații pledează nevinovați.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG