Linkuri accesibilitate

AIEA cere o zonă de securitate în jurul centralei nucleare de la Zaporojie


Șeful AIEA Rafael Grossi vorbind presei la Zaporojie, 1 septembrie, 2022.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) spune că „este nevoie urgentă de măsuri provizorii” pentru a se evita un accident nuclear la centrala electrică Zaporizhzhya din Ucraina.

Într-un raport publicat pe 6 septembrie după o inspecție la fața locului, AIEA a declarat că situația din jurul centralei, zonă controlată de armata rusă, este „insustenabilă și cea mai bună acțiune pentru a asigura siguranța și securitatea instalațiilor nucleare ale Ucrainei și a oamenilor săi ar fi ca acest conflict armat să se încheie acum”.

„În așteptarea încheierii conflictului (...), este nevoie urgentă de măsuri provizorii pentru a se evita un accident nuclear” provocat de consecințele bombardamentelor, se mai arată în raport.

„Acest lucru poate fi realizat prin înființarea imediată a unei zone de siguranță și protecție a securității nucleare”.

AIEA a declarat că este pregătită să înceapă „imediat” consultările care să ducă la „înființarea urgentă a unei astfel de zone de siguranță și protecție a securității nucleare” la Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa.

Între timp, Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) din România a informat într-un comunicat că toate reactoarele nucleare de la centrala nucleară de la Zaporojie, din Ucraina, sunt în stare sigură, conform ultimelor informații oficiale, relatează G4media.

Potrivit CNCAN, pe 5 septembrie centrala a fost decuplată în mod deliberat de la rețeaua natională de electricitate, dar sistemele sale de siguranță continuă să fie alimentate prin generatorul electric al unității în funcțiune.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG