Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat în Parlamentul European, miercuri dimineață, detalii despre cel de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, ca reacție la invazia din Ucraina, sancțiuni care de data aceasta includ și o sistare treptată a importurilor de petrol. Toate măsurile trebuie să fie aprobate acum de țările membre.
Ursula von der Leyen a precizat, într-un șir de postări pe Twitter, că este vorba despre patru tipuri de sancțiuni:
- În primul rând, sunt vizați ofițerii militari de rang înalt și alte persoane care au comis crime de război la Bucea. „Știm cine sunteți. Și veți fi trași la răspundere”.
- Sberbank - cea mai mare bancă din Rusia - și alte două bănci rusești urmează să fie deconectate de la sistemul internațional de transferuri bancare SWIFT.
- Trei mari televiziuni rusești de stat vor fi interzise în UE - von der Leyen nu le-a numit, dar a spus acestea „amplifică agresiv minciunile și propaganda lui Putin”.
- În cele din urmă, propunem acum o interdicție asupra petrolului rusesc, a mai spus Von der Leyen. „Să fim clari: nu va fi ușor. Dar trebuie pur și simplu să o facem. Ne vom asigura că vom elimina treptat petrolul rusesc într-un mod ordonat. Pentru a maximiza presiunea asupra Rusiei, minimizând în același timp impactul asupra economiilor noastre.”
Ursula von der Leyen a precizat că sancțiunile privesc atât petrolul brut cât și cel rafinat, indiferent dacă este exportat de Rusia prin conducte sau cu vapoare container.
Șefa Comisiei Europene a propus, de asemenea, lansarea unui pachet de redresare pentru Ucraina, pentru a o ajuta să se reconstruiască după război.
În ajun, după multe ezitări, Germania a anunțat că sprijină sancțiunile asupra importurilor de petrol rusesc, mai ales după ce a reușit să-și reducă dependența de acesta de la 35% la 12%. Ministrul german al Economiei Robert Habeck declara luni la Bruxelles că țările Uniunii Europene trebuie să fie solidare cu Ucraina, chiar „dacă asta costă”.
Embargoul pe petrolul rusesc se lovește însă de opoziția categorică a Ungariei și Slovaciei, ambele țări repetând marți că nu pot renunța la energia din Rusia și că se vor opune oricăror sancțiuni care le-ar împiedica să importe petrol sau gaze rusești.
Din acest motiv, este de așteptat ca această sancțiune să fie impusă treptat, în raport cu gradul de dependență a fiecărui stat membru de țițeiul rusesc, relata marți seară televiziunea publică germană ARD, citând surse de la Bruxelles.
Se pare că Ungaria și Slovacia vor avea cel puțin un an pentru a renunțat la petrolul rusesc, față de restul țărilor, care ar trebui să pună capăt importurile până la sfârșitul acestui an.
Scopul sancțiunilor este de a „distruge mașina de război rusă”, cu măsuri cum ar fi embargoul pe petrol, a spus, tot marți, președintele Consiliului European, Charles Michel.
Acesta s-a aflat în Grecia, unde a fost lansată construcția unui terminal de gaze lichefiate, destinate regiunii Balcanice, proiect la care participă Bulgaria și Macedonia de Nord, dar și Serbia, una din cele mai rusofile țări din Balcanii de Vest.