Linkuri accesibilitate

Albin Kurti prezintă un plan în cinci puncte pentru dezamorsarea tensiunilor din nordul Kosovo


Prim-ministrul kosovar Albin Kurti a prezentat un plan în cinci puncte pentru a dezamorsa tensiunile din nordul Kosovoului.
Prim-ministrul kosovar Albin Kurti a prezentat un plan în cinci puncte pentru a dezamorsa tensiunile din nordul Kosovoului.

Prim-ministrul kosovar Albin Kurti a prezentat la 13 iunie un plan în cinci puncte care include perspectiva unor noi alegeri locale în nordul Kosovo și o reducere a prezenței poliției speciale pentru a dezamorsa tensiunile din regiune.

Kurti a făcut acest anunț în cadrul unei conferințe de presă după ce ministrul de interne Xhelal Svecla a anunțat arestarea unui suspect în cazul unui atac asupra membrilor KFOR în urmă cu două săptămâni.

Svecla l-a identificat pe bărbat ca fiind Milun Milenkovic-Lunet și a declarat că acesta a fost principalul organizator al atacului asupra forțelor KFOR și a poliției kosovare din Zvecan.

Milenkovic-Lunet este unul dintre liderii grupurilor criminale „care ne terorizează cetățenii de ani de zile, atacând membrii poliției kosovare și instituțiile Republicii Kosovo”, a declarat Svecla.

Trei ofițeri de poliție kosovari au fost răniți în timpul operațiunii de arestare a lui Milenkovic-Lunet, a precizat el.

Arestarea lui Milenkovic-Lunet a provocat tensiuni pe 13 iunie, când un grup de protestatari sârbi s-a adunat în Mitrovica de Nord. Poliția kosovară antirevoltă a fost prezentă la incidente, având ca susținere militari din cadrul forței de menținere a păcii KFOR.

Sârbii s-au dispersat după ce poliția kosovară a început să se retragă. Potrivit jurnaliștilor RFE/RL, acest lucru a fost cerut de un membru al contingentului american KFOR.

Aproximativ 30 de membri ai forțelor de menținere a păcii și 52 de sârbi au fost răniți în confruntările de acum două săptămâni, după ce primari de etnie albaneză au preluat funcția în urma unor alegeri locale boicotate de sârbi.

Primarii de etnie albaneză au fost instalați cu ajutorul poliției kosovare în trei orașe cu o covârșitoare majoritate etnică sârbă - Zvecan, Leposaviq și Zubin Potok - în urma unor alegeri parțiale desfășurate în aprilie, cu o prezență la vot de sub 3,5%, întrucât sârbii le-au boicotat.

Kurti, care se află sub presiune din partea principalilor susținători occidentali ai independenței Kosovo, a declarat că planul în cinci puncte va contribui la detensionarea situației.

El a declarat că s-a întâlnit cu ambasadorii Statelor Unite, Marii Britanii, Franței, Germaniei și Italiei pentru a le înmâna propunerea, pe care o transmisese anterior și șefului politicii externe a UE, Josep Borrell.

Kosovo „se va coordona cu toți actorii și va anunța alegeri anticipate în patru municipalități din nord”, a declarat Kurti într-o conferință de presă după întâlnirea cu cei cinci ambasadori, ale căror țări formează grupul Quint.

Organizarea de noi alegeri este o solicitare a comunității internaționale, care a condamnat decizia autorităților kosovare de a prelua cu forța clădirile primăriilor din nord.

Statele Unite și Uniunea Europeană i-au cerut lui Kurti să retragă primarii, să elimine poliția specială folosită pentru instalarea lor și să mențină un acord din 2013 pentru o asociație de municipalități sârbe autonome în regiune.

Kurti a declarat că „grupurile violente (sârbe) au fost retrase de pe teritoriul Kosovo și, prin urmare, prezența trupelor de poliție din Kosovo în trei clădiri municipale va fi redusă”.

El a declarat că și-a prezentat planul emisarilor UE și SUA și a cerut o întâlnire între oficialii sârbi și kosovari la Bruxelles.

Oficialii din Serbia au cerut, în cadrul discuțiilor mediate de UE și SUA din ultimul deceniu, ca Pristina să respecte acordul de la Bruxelles din 2013 privind înființarea unei asociații a municipalităților sârbe care să reprezinte comunitățile majoritar sârbe.

Kurti nu a spus nimic în timpul conferinței sale de presă despre înființarea asociației, care ar asigura o mai mare autonomie pentru zona majoritar sârbă. El s-a împotrivit punerii în aplicare a acordului de creare a asociației, invocând temeri că acesta ar putea stimula regiunea să încerce reintegrarea în Serbia.

XS
SM
MD
LG