Pe măsură ce tulburările etnice s-au întețit, săptămâna aceasta având loc cele mai violente confruntări în nordul Kosovo, un simbol puternic al expansionismului rusesc a apărut alături de steagurile sârbești care simbolizează rezistența față de autoritățile de la Pristina.
Serviciul Balcani al RFE/RL și alte mijloace de informare în masă au descoperit imagini cu „Z”, semnul folosit de forțele rusești care au invadat Ucraina, desenat pe vehiculele poliției kosovare și ale forțelor de menținere a păcii ale NATO.
Unii chiar au surprins un grup de bărbați mascați în timp ce pictau semnul cu spray pe blindatele albastre ale unităților speciale de poliție kosovare din Zvecan, scena celor mai grave violențe din 29 mai.
Mai mult de 30 de membri ai forțelor de menținere a păcii ale NATO au fost răniți acolo în ceea ce misiunea KFOR a numit „atacuri neprovocate”, iar alte zeci de protestatari de etnie sârbă au fost răniți.
Tulburările au fost declanșate de insistența autorităților kosovare de a numi primari de etnie albaneză în nordul Kosovo, predominant sârb, după alegeri boicotate și în ciuda îndemnurilor occidentale de a evita escaladarea tensiunilor.
Nordul Kosovo este un butoi cu praf de pușcă al tulburărilor etno-naționaliste din Balcani și, în afara Ucrainei, unul dintre cele mai periculoase focare de tensiune din Europa, unde se confruntă forțele politice de orientare occidentală cu cele pro-Kremlin.
În zilele care au trecut de la violențe, reprezentanții oficiali ai Belgradului și ai sârbilor kosovari au păstrat tăcerea în legătură cu adoptarea de către unii dintre protestatari a simbolului „Z”, o sfidarea clară a puterii de la Pristina și a Occidentului care a susținut independența kosovară și o posibilă dovadă de solidaritate cu Rusia, aliatul tradițional al Serbiei.
Nici partidul politic sârb dominant din regiune, Lista Sârbă, susținut de Belgrad, nici biroul sârb pentru relațiile cu Kosovo nu au răspuns la întrebările RFE/RL privind apariția simbolului în punctele fierbinți din nordul Kosovo. Și nimeni altcineva nu a dorit să explice în ce mod ar putea ajuta cauza sârbă.
Dar, având în vedere eșecul actual al diaolgului sârbo-kosovar - și sprijinul diplomatic al Moscovei pentru refuzul Belgradului de a recunoaște Kosovo în ciuda insistențelor UE și SUA - analiștii din regiune au câteva presupuneri.
„Performance motivat politic”
Aceștia spun apariția însemnului ar încerca să-i facă pe sârbii minoritari să simtă că se identifică „cu o putere mai mare" și aceasta le-ar putea întări încrederea colectivă. De asemenea ar putea submina legitimitatea disputei dintre Serbia și Kosovo, susținând „acțiunile agresive” pentru a rezista autorității kosovare și subminând dorința sârbilor de a coopera cu cei care sunt percepuți drept aliații occidentali ai Kosovo.
„Identificarea vizuală cu o putere mai mare precum Rusia este o modalitate simbolică de a edifica încrederea în sine și de a întări impresia că această populație (minoritatea sârbă, n.n.) este o parte importantă a unui mozaic geopolitic mai mare”, a declarat Artan Muhaxhiri, analist politic și profesor de sociologie la Universitatea din Pristina. Dar el a avertizat, de asemenea, că astfel de activități se pot dovedi ineficiente și, prin urmare, pot părea mai degrabă „un performance (spectacol) motivat politic".
Naim Leo Beshiri, director executiv al Institutului pentru Afaceri Europene din Belgrad, a declarat că agresiunea rusă împotriva Ucrainei „a provocat deja mari suferințe și a destabilizat regiunea”.
Apariția „Z”-ului în nordul Kosovo are loc într-o perioadă în care Serbia și Kosovo par să se află în ceea ce ar putea fi fazele finale ale discuțiilor mediate de Occident pentru normalizarea relațiilor între vecinii din Balcani, în urma angajamentelor verbale din martie, spune comentatorul politic.
În ianuarie, premierul kosovar Albin Kurti a solicitat o creștere a numărului de trupe NATO în țara sa, invocând o presupusă întărire a cooperării dintre Rusia și Serbia, despre care Pristina spune că reprezintă o amenințare la adresa securității kosovare.
„Este clar că, mai presus de toate, elementele pro-ruse din Serbia și din nordul Kosovo vor să destabilizeze tot ceea ce s-a convenit până acum”, a declarat Beshiri.
Simbolul „Z” a intrat pentru prima dată în atenția internațională pictat cu vopsea albă pe vehiculele militare rusești în prima parte a invaziei neprovocate din Ucraina, care a început în februarie 2022.
Dar, pe măsură ce apărarea Ucrainei, depășită numeric, a rezistat și reacția internațională de ajutor fără precedent au spulberat și mai mult speranțele creierelor de la Kremlin de a obține o victorie rapidă, „Z” a ajuns să simbolizeze sprijinul pentru președintele rus Vladimir Putin și pentru tragica sa aventură militară.
„Zwastika”, după cum i-au spus detractorii liderului de la Moscova, a apărut peste tot pe rețelele de socializare și alte mijloace de comunicare pro-Kremlin și a fost afișată la evenimente sportive majore și la alte evenimente internaționale, în ciuda interdicțiilor.
De asemenea, și-a făcut loc în discursul extremei drepte sârbe, care a adoptat în mod tradițional idealuri revanșarde, ortodoxe și panslave.
„Un act inacceptabil”
La câteva săptămâni de la invazie, extremiștii de dreapta pro-ruși din Belgrad foloseau simbolul „Z” în demonstrațiile lor pentru a face presiuni pentru ca președintele naționalist-populist Aleksandar Vucic să mențină Serbia în afara UE și a altor regimuri de sancțiuni occidentale care pedepsesc Rusia pentru războiul său din Ucraina.
În timpul unei demonstrații din 2022 martie la Belgrad, organizată de grupul Patrula Populară, au apărut zeci de vehicule marcate cu „Z” arborând steaguri sârbești și rusești.
Aceste grupări sunt fervente susținătoare ale războiului lui Putin în Ucraina și se opun zgomotos normalizării relațiilor dintre Belgrad și Pristina. Un ultranaționalist sârb notoriu s-a numărat printre vizitatorii de anul trecut la sediul nou deschis la Sankt Petersburg al grupului Wagner, ai cărui mercenari luptă alături de trupele regulate ale armatei ruse în Ucraina. Tot anul trecut, Wagner a deschis un „centru de prietenie și cooperare” în capitala Serbiei.
Imaginile cu simbolul „Z” în nordul Kosovo au fost ulterior diseminate pe rețelele de socializare de o mână de conturi axate pe Balcani, pro-ruse sau pro-război. Printre acestea se numără pagini Telegram precum Rusija u srcu (Rusia aproape de inima mea), Zli orlovi (Vulturii răi), Evroazija (Eurasia) și Bunt je stanje duha (Rebeliunea este o stare de spirit). Brațul media internațional de limbă engleză al Rusiei, RT, a remarcat, de asemenea, apariția simbolului „Z” în Balcani.
În comentariile făcute după violențele de la Zvecan din 29 mai, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a comparat recunoașterea internațională a Kosovo cu Crimeea, care a fost ocupată și anexată în 2014 când a început prima fază a războiului Moscovei împotriva Ucrainei.
Analistul Muhaxhiri a sugerat pentru Serviciul Balcanic al RFE/RL că Moscova „are nevoie” de o situație complicată în Kosovo pentru a-și „menține speranțele” că va fi la masa negocierilor odată ce se va ajunge la un „acord final istoric” de normalizare a relațiilor dintre Kosovo și Serbia.
Beshiri, de la Institutul pentru Afaceri Europene, are o explicație mai directă și, potențial, mai îngrijorătoare: „Această acțiune reprezintă un act inacceptabil de susținere a unui comportament agresiv”, a spus el.