Linkuri accesibilitate

Alegătorilor din satele Georgiei le pasă mai mult de prețul strugurilor decât de geopolitică


La Kvareli, partidele de opoziție țin un miting electoral în amurg, în vederea alegerilor de la 26 octombrie.
La Kvareli, partidele de opoziție țin un miting electoral în amurg, în vederea alegerilor de la 26 octombrie.

Opoziția din Georgia prezintă alegerile parlamentare critice din octombrie drept un vot între Occident și Rusia. Dar acest mesaj ar putea să nu rezoneze în zonele rurale, unde georgienii sunt mult mai preocupați de problemele economice cotidiene decât de orientarea geopolitică a țării.

Kvareli, Georgia - În „țara vinului” din Georgia, există o problemă politică mai importantă decât toate celelalte.

„Cea mai mare problemă a noastră este că nu avem prețuri bune pentru struguri”, spune Dimitri Mahvașvili, în camionul său galben din epoca sovietică, cu remorca plină de struguri albi pe care îi ducea la o unitate de prelucrare locală.

Prețurile pentru struguri sunt stabilite de stat și reprezintă o sursă permanentă de nemulțumire. Anul trecut, fermierii au blocat drumurile din Kvareli, un oraș cu aproximativ 8.000 de locuitori din estul îndepărtat al Georgiei, pentru a protesta împotriva prețurilor scăzute. „Munca oamenilor nu este apreciată, agricultorii nu au nimic”, a declarat Mahvașvili.

Dar în contextul apropierii alegerilor parlamentare, Mahvașvili nu este optimist că vreunul dintre partidele care candidează îl va ajuta. „Toată lumea spune că va mări prețul strugurilor, dar când ajunge la putere, dar nimeni nu o face, niciodată”, a spus el.

Votul din 26 octombrie este considerat un moment decisiv pentru Georgia, partidele de opoziție ale țării prezentându-l ca o alegere decisivă între Rusia și Occident. Partidul de guvernământ Visul Georgian, susțin aceștia, a orientat țara - pe vremuri un aliat loial al SUA și al Europei - spre Rusia. Opoziția promite să restabilească relațiile apropiate ale Georgiei cu Occidentul.

Acest contrast a contribuit la energizarea susținătorilor opoziției din mediul urban și din clasa de mijloc din Georgia. În primăvara acestui an, ei au ieșit în stradă cu zecile de mii pentru a protesta împotriva a ceea ce au numit „legea rusă”, care impune înregistrarea ONG-urilor și a organizațiilor media care primesc mai mult de 20 % din finanțare din străinătate.

Analiștii și agențiile de sondaje spun însă că mesajul axat pe geopolitică nu va rezona cu cei 70% dintre georgieni care locuiesc în afara capitalei, Tbilisi, și care sunt preocupați în primul rând de problemele cotidiene legate de calitatea vieții.

Tina Bokuceava (în centru, blondă), șefa blocului de opoziție UNM, salută suporterii la Kvareli.
Tina Bokuceava (în centru, blondă), șefa blocului de opoziție UNM, salută suporterii la Kvareli.

O misiune recentă de evaluare preelectorală în Georgia a Institutului McCain, cu sediul în SUA, a vorbit despre „convingerea multor reprezentanți ai societății civile, ai mass-media și ai opoziției că alegătorii georgieni s-au întors împotriva [Visului Georgian] și văd alegerile ca o alegere între Occident și Rusia. Cu toată intimidarea electorală și posibila manipulare, aceștia sunt încrezători că [Visul Georgian] nu poate câștiga”.

„Această convingere a fost însă contrazisă de cei care urmăresc îndeaproape opiniile alegătorilor și merg în afara capitalei Tbilisi”, a continuat raportul. „Acolo, principalele probleme pentru majoritatea georgienilor sunt economia și locurile de muncă, nu aderarea la UE și mesajul Visului Georgian conform căruia țara trebuie să ajungă la o înțelegere cu Rusia”. Aceste constatări au fost reluate într-un raport recent privind campania electorală în zonele rurale de Nino Samharadze, analistă la think tank-ul Institutul Georgian de Politică.

„Dacă partidele comunică cât de cât cu oamenii din regiuni, apoi o fac dacă nu greșit, cel puțin imprecis”, a declarat Samharadze pentru RFE/RL. „Ei vorbesc despre Europa vs. Rusia, iar localnicilor din, de exemplu, Marneuli sau Svaneti, pur și simplu nu le pasă atât de mult. Este important, desigur, și [georgienii din mediul rural] știu acest lucru, dar zi de zi, când se trezesc, le pasă mai ales, de exemplu, de prețurile produselor lor.”

Nici mesajele de campanie ale Visului Georgian, partidul de guvernământ, nu au fost foarte concentrate pe problemele de bază. El a îmbrățișat conservatorismul social, cum ar fi legile care restricționează ceea ce ei numesc „propaganda LGBT” și a adoptat un discurs anti-occidental care subliniază suveranitatea Georgiei.

Numai că, în virtutea faptului că se află la putere, celor din Visul Georgian li se atribuie meritul de a se ocupa de problemele cotidiene ale oamenilor, a declarat Samharadze.

„Oamenii sunt mai informați despre partidul de guvernământ pentru că membrii lui sunt mereu acolo, sus”, a spus Samharadze. „Partidul [de guvernământ] și guvernul din Georgia sunt practic același lucru și sunt folosite interschimbabil, astfel încât primarul de la [Visul Georgian] este reprezentantul [Visului Georgian], nu reprezentantul guvernului pentru ei.... Dacă construiești un drum, înseamnă că [Visul Georgian] construiește drumul, nu guvernul sau statul.”

Sediul partidului Visul Georgian din Kvareli.
Sediul partidului Visul Georgian din Kvareli.

În ce privește partidele de opoziție, acestea nu investesc prea mulți bani sau timp în zonele rurale sau în orașele mici, în mare parte din lipsă de resurse și din convingerea că ar trebui să își concentreze forțele acolo unde șansele lor sunt mai mari.

Astfel, există puține filiale locale ale opoziției, iar cele care există sunt greu de găsit și de contactat, a declarat Samharadze. Oamenii din zonele rurale depind într-o mai mare măsură de serviciile guvernamentale, iar acestea sunt controlate de Visul Georgian, ceea ce face riscantă pentru ei susținerea deschisă a opoziției.

Toate aceste dezavantaje apar în sondaje.

Un sondaj recent realizat de Centrul de Resurse de Cercetare din Caucaz, un institut cu sediul la Tbilisi, a arătat că este mult mai probabil ca alegătorii din afara capitalei să aibă încredere în guvern, mai degrabă decât în opoziție.

Aici, la Kvareli, în inima „țării vinului” din Georgia, sute de afișe pentru Visul Georgian sunt lipite pe stâlpii de electricitate și pe clădirile abandonate. Nu este vizibil niciun panou pentru vreun alt partid politic.

„Din păcate, partidele de opoziție nu fac nimic în Kvareli”, a declarat un locuitor care susține opoziția și care a vorbit sub rezerva anonimatului, de teama represaliilor din partea autorităților locale. „Mi-e foarte teamă, este chiar mai liniște anul acesta în comparație cu campaniile anterioare.”

„Problema principală în [regiunea] Kaheti este prețul strugurilor în fiecare an”, a declarat alegătorul, adăugând că partidele de opoziție sunt incapabile să articuleze un mesaj pe această temă. „Aceasta este o problemă uriașă”.

În ziua vizitei RFE/RL, în Kvareli avea loc, totuși, o acțiune a opoziției: Unitate pentru Salvarea Georgiei, blocul de opoziție care reunește partidele Mișcarea Națională Unită (ENM) și Strategia Aghmeșenebeli, organiza un miting. Dar, în conformitate cu practica georgiană standard, mitingul nu a fost mediatizat și au fost invitați doar susținătorii partidului.

Kvareli este mai degrabă un bastion al ENM: fostul președinte Mihail Saakașvili, fondatorul partidului, a îndrăgit orașul în perioada în care a fost la putere și este creditat pentru dezvoltarea zonei. El a adus frecvent aici demnitari străini pentru a le prezenta podgoriile din zonă și, în cele din urmă, și-a cumpărat o casă aici. Partidul deține în prezent șapte locuri în adunarea municipală de 27 de locuri din Kvareli, dominată în rest de Visul Georgian.

Însă mulți dintre participanții la miting nu erau din Kvareli, ci aduși cu autobuzul din alte părți ale regiunii.

Evenimentul a fost conceput pentru mass-media: organizatorii au montat o macara pentru filmări spectaculoase ale mulțimii, iar în momentul în care filmarea urma să înceapă, un maestru de ceremonii a îndemnat mulțimea: „Implicați-vă, aplaudați, fiți entuziaști!”

Cadrul a fost, de asemenea, perfect: la apusul soarelui, pe malul lacului Ilia, un punct de atracție local, chiar lângă Kvareli. Suporterii ENM au subliniat faptul că zona a cunoscut îmbunătățiri substanțiale - cum ar fi o pistă de biciclete și terenuri de volei - sub conducerea lui Saakașvili.

Dar din cauza locației îndepărtate, mitingul a fost invizibil, cu excepția suporterilor fideli partidului implicat și a viitorilor telespectatori de pe rețelele sociale. Locuitorul care susține opoziția, intervievat în aceeași zi, nu era la curent cu evenimentul, chiar dacă partidul respectiv era unul dintre cele pe care se gândea să le susțină.

Prețul vinului și strugurilor a fost, într-adevăr, o prioritate pe agenda vorbitorilor de la miting, dar toți au ajuns până la urmă la tema Rusia vs. Occident. Levan Bezhașvili, fost guvernator al regiunii Kaheti și deputat al partidului de opoziție ENM, a declarat că motivul pentru care prețurile strugurilor sunt scăzute este acela că Georgia vinde o mare parte din vinul său Rusiei, mai degrabă decât Europei și Statelor Unite.

Dacă opoziția ar câștiga, a afirmat președinta ENM, Tina Bokuceava, Georgia ar primi un ajutor de 14 miliarde de dolari din partea UE, din care o parte ar merge către agricultură.

Acest tip de promisiuni cad de multe ori în derizoriu, a declarat analista Samharadze, care a monitorizat discursurile de campanie ale opoziției în întreaga țară.

„Ei menționează vinul, dar nu într-un mod specific, local. Ei spun la modul general că vinul nostru ar trebui să fie exportat în UE și, pentru aceasta, trebuie să atingem anumite standarde”. Pentru fermieri, însă, aceasta este o perspectivă abstractă, a spus ea. „Ei au nevoie de mai multe detalii. Dacă regiunea X are nevoie de un anumit tip de program de stat în această privință, regiunea Y ar putea avea nevoie de un alt tip de intervenție a statului. Aceasta este ceea ce le lipsește”, a spus ea.

Cu toate acestea, rezultatul alegerilor rămâne dificil de prezis, iar nemulțumirea generală față de Visul Georgian ar putea fi suficientă pentru a împinge opoziția spre victorie.

Mahvașvili, șoferul camionului cu struguri, a declarat că nu s-a hotărât cu cine va vota - dar nu va fi Visul Georgian. „Au fost la putere timp de un deceniu și au creat o situație mai rea decât era înainte”, a spus el. Mahvașvili a susținut partidul când a venit prima dată la putere, dar el și prietenii și colegii săi s-au răzgândit: „Am votat pentru Visul Georgian în 2012, dar de atunci, nimeni dintre cunoscuți nu a mai votat pentru ei”.

(Elene Kobahidze de la Serviciul Georgian a contribuit la articol)

XS
SM
MD
LG