Linkuri accesibilitate

Alegerea Maiei Sandu „pare o despărțire ireversibilă de epoca sovietică” (Cristian Hrițuc/ziare.com)


Revista presei de la București.

„Republica Moldova a devenit «vedeta» la care se uită toată Europa. Prin această reușită, s-a proiectat în întreaga lume imaginea unui stat care alege un om onest, corect, care crede în valorile democrației. Cetățenii Republicii Moldova au ajuns să schimbe peste noapte imaginea pe care o avea tânăra Republică. Pare o despărțire ireversibilă de epoca sovietică”, scrie Cristian Hrițuc pe ziare.com. El reamintește însă că „Maia Sandu este un președinte (…) înconjurat numai de forțe ostile. Statul moldovean este acaparat și nu va fi ușor de eliberat”. Primul pas ar trebui să fie formarea unui nou guvern, cu care să poată lucra, având în vede că funcția prezidențială îi lasă puține pârghii. Apoi, Moldova are urgentă nevoie de sprijinul Uniunii Europene și al României, și anume ACUM. ”Socialiștii lui Igor Dodon, mai scrie Hrițuc, au pus mâna pe instituțiile cheie. În unele instituții, controlul oamenilor este exercitat direct de către Moscova, (…) vezi procurorul general, șeful serviciului de Pază și Protecție”.

Comentatorii au remarcat adesea, în perioada campaniei electorale, reținerea Maiei Sandu față de tema geopolitică și de unionism. Mulți au considerat că e mai prudent așa, pentru a nu demobiliza electoratul unionist, care ar fi mai voluminos decât grupul care s-a prezentat la vot, și nici pe cel rusofon. Totuși, azi Iulian Chifu pune titlul analizei publicate pe blogurile Adevărul : „Geopolitica şi românismul au învins în Republica Moldova: Igor Dodon ajunge în faţa procurorilor. Maia Sandu e femeia care trebuie să urce acum Golgota”. Argumentul său e de ordin sociologic : au votat Maia Sandu tinerii și vârsta activă, de mijloc, iar pentru Dodon, mai ales cei din stânga Nistrului. E clar că votul indică orientarea alegătorilor spre Vest, deci spre România. Ce s-a văzut acum este că Transnistria nu poate schimba cursul politic în Moldova și că reintegrarea ei se va produce natural, pe măsură ce moldovenii vor dori, în majoritate, să aibă acces la avantajele Occidentului. Cât despre Dodon, el trebuie judecat pentru tot ce a făcut în ultimii patru ani.

Europarlamentarul român Rareș Bogdan –într-o declarație făcută la Bruxelles și citată de asemenea în Adevărul – consideră că Renato Usatîi a avut un rol important în victoria Maiei Sandu, prin îndemnul adresat alegătorilor săi să nu-l voteze pe Igor Dodon..

În analiza publicată sub egida LARICS în Adevărul, Dan Dungaciu face un tablou postelectoral. Găsește că problema principală este că Sandu va trebui să lucreze cu un guvern și un parlament ostile. Cum va face ? „Timpul va răspunde la această întrebare, probabil că presiunea – tacită - a străzii, legitimitatea Maiei Sandu plus anumite condiţionalităţi din afară pentru finanţarea unei republici aproape pe butuci vor fi elementele care vor debloca procesul. Inclusiv anticipatele”. „Responsabilităţi mari nu va avea, dar va avea o tribună redutabilă, şi internă şi internaţională. În acest scenariu, teoretic, în 2023, proiectul politic Maia Sandu – la nivel de legislativ şi executiv - va putea deveni realitate. Şi cel mai puternic din republică”, scrie Dan Dungaciu.

Presa a mai înregistrat azi că Klaus Iohannis a fost primul șef de stat care a felicitat-o pe Maia Sandu încă de azi noapte, prin Twitter, iar azi au stat de vorbă la telefon, punând la cale o vizită a președintelui român la Chișinău.




XS
SM
MD
LG