Linkuri accesibilitate

Pavel Verejanu vrea să extindă „experienţa de la Orhei” la Bălţi


Pavel Verejanu
Pavel Verejanu

Reprezentantul partidului lui Ilan Shor la alegerile pentru funcţia de primar de Bălţi este de doi ani consilier orăşenesc la Orhei şi conduce fracţiunea majoritară a fostului şef al BEM. Este născut la Floreşti. A terminat Facultatea de Economie la Universitate Agrară şi a lucrat mai mulţi ani contabil la diferite întreprinderi.

Este preşedintele asociaţiei „Pentru Orhei” (al patrulea în ultimii doi ani), care, potrivit Radio Orhei, este utilizată de Ilan Shor şi echipa acestuia pentru sponsorizare promisiunilor electorale, fenomen despre care unii experţi spun că ar fi finanţare indirectă a partidelor politice. Portalul Anticoruptie.md a scris că SRL-ul care administrează magazinele sociale a fost fondat de asociaţia „Pentru Orhei”.

Este considerat un apropiat al fostului bancher anchetat în dosarul denumit generic „furtul miliardului”. Dovadă e că a ajuns la cârma asociaţiei „Pentru Orhei”, prin care Shor sponsorizează promisiunile electorale...

Este considerat un apropiat al fostului bancher anchetat în dosarul denumit generic „furtul miliardului”. Dovadă e că a ajuns la cârma acestei asociaţii pe care au condus-o anterior: Ilona Shor (despre care presa a scris că ar fi mama vitregă a lui Ilan Shor); Maria Albot (verişoară lui Shor) şi Viorel Melnic (partener de afaceri, de asemenea implicat în frauda bancară, potrivit raportului Kroll).

În campania pentru prezidenţiale din 2016 Pavel Verejanu a fost şeful staff-ului electoral al candidatei Inna Popenco.

În calitate de consilier la Orhei a promovat toate iniţiativele venite de la Ilan Shor.

De la magazine sociale la produse petroliere sociale

Formaţiunea lui Ilan Shor le-a promis votanţilor de la Bălţi magazine şi farmacii sociale, precum şi produse petroliere ieftine care ar urma să provină de la o rafinărie construită în oraş de către municipalitate. Nici Verejanu, nici Shor nu au precizat din ce bani vor materializa ideea.

Din declaraţiile publice rezultă că Pavel Verejanu vrea să extindă „experienţa de la Orhei” la Bălţi, să rezolve problema gunoiului, să micșoreze tarifele pentru pensionari, să ofere locuinţe sociale pentru tineri, să repare drumurile şi să extindă iluminatul public. Fondurile necesare ar urma să vină de la buget, din atragerea investițiilor şi din surse externe.

„În vreme de pace nu avem nevoie de comandanți de luptă, de oratori de mitinguri, dar de profesioniști calmi care cunosc cum funcţionează gospodăria comunală, cum să distribuie corect bugetul şi cum să rezolve problemele de infrastructură şi de ordin social în regim prioritar”, a spus Ilan Shor despre colegul de partid.

Trăieşte din banii soţiei câştigaţi în Italia

În declaraţia de venit a trecut un apartament de 100 metri pătraţi, un Mercedes E200 din 1999, un teren intravilan, economii de 30 de mii de euro şi 34% din capitalul social de la compania Comparty & Co.

Are de returnat în 2018 credite de apropiate un milion de lei. De asemenea, a indicat un salariu de 8.600 de lei de la Comparty & Co, un venit de 1.600 de lei de la partid şi în jur de 45 de mii de euro pe care soţia i-a câştigat în Italia.

La Comparty & Co îi are asociaţi pe Igor Grigoriev şi Andrei Vition. Grigoriev, ex-şef al Agenţiei Proprietăţi Publice, a fost un apropiat al lui Igor Dodon, ulterior al lui Ilan Shor, exercitând şi funcţia de viceprimar la Orhei.

XS
SM
MD
LG