Candidatul Partidului „Casa Noastră-Moldova” este jurist de profesie, ajuns în atenția presei grație apartenenței la grupul Antifa condus de ex-deputatul comunist Grigore Petrenco.
Roşco declară că este administratorul Fundaţiei Freedom Moldova, înregistrată anul trecut, care se ocupă cu protecţia drepturilor omului. Fundaţia Freedom Moldova a fost fondată de Petrenco, în martie 2017, înainte ca acesta să fie condamnat la patru ani și șase luni de închisoare cu suspendare pentru provocarea unor acțiuni calificate drept dezordine în masă. În același dosar, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare şi Alexandr Roşco, alături de alţi şapte colegi, fiind găsiți vinovați de magistraţii primei instanţe pentru altercația din faţa Procuraturii Generale, din data de 6 septembrie 2015, când au forțat intrarea în sediul instituţiei.
Roşco ca şi colegii lui a stat jumătate de an în arest şi are interdicția de a protesta, inclusiv îngrădirea altor drepturi.
Petrenco, care a părăsit Republica Moldova și ar fi obținut azil politic într-o țară occidentală, declarase la pronunțarea senţinţei că instanța a executat o comandă politică.
Protestatarul rebel din faţa casei lui Plahotniuc
Roşco, alături de Petrenco, a figurat într-un alt dosar ce viza nesupunerea forţelor de ordine, fiind amendat pentru obstrucționarea la demontare, în vara lui 2015, a corturilor protestatarilor din preajma casei de locuit a liderului democraților Vladimir Plahotniuc.
Ca şi Grigore Petrenco, Alexandr Roşco a făcut parte din Partidul Comuniştilor. La mişcarea comsomolistă a aderat în 2006, iar în 2010 a figurat ultimul pe lista de candidați a PCRM la parlamentare. A fost un timp prim-secretar la filiala Râşcani a Uniunii Tineretului Comunist. L-a urmat pe Petrenco după excluderea acestuia din tabăra comuniștilor pentru spirit rebel exagerat, ambii ajungând fruntași ai Partidului „Casa Noastră-Moldova”.
La alegerile generale locale, din iunie 2015, a încercat fără succes să devină consilier municipal în capitală. În 2016 a avut o tentativă de a deveni primar în satul Ochiul Roş, Anenii Noi, dar nu acumulat niciun vot. Ulterior Petrenco a explicat că reprezentanții partidului pe care-l conduce au urmărit alt scop decât acumulare de voturi, ținta adevărată fiind ieșirea din arestul la domiciliu.
Din declaraţiile lui Roşco rezultă că şi scrutinul local din 2018 nu reprezintă o veritabilă miză electorală pentru partid, mai degrabă e vorba de vizibilitate. „Ne-au lipsit de dreptul de a protesta paşnic, ne vom folosi de dreptul de a candida la alegeri”, a spus Alexandr Roşco.
Pasiunea Antifa
Despre grupul celor care l-au urmat pe Petrenco presa a scris că ar face parte dintr-o organizație neformalizată Antifa. Gruparea extremistă pro-rusă, care declara că luptă cu fascismul şi unionismul, a fost pomenită şi de liderul comunist Vladimir Voronin, care a spus că l-a preîntâmpinat pe Petrenco, în vara lui 2014, în contextul crizei din Ucraina şi a semnării Acordului de Asociere cu UE, să-şi înceteze activitatea subversivă şi să nu-i implice pe alţi comsomoliști. A fost motivul pentru care Petrenco şi câțiva camarazi de-ai săi au fost excluşi din partid.
Petrenco a declarat în repetate rânduri că organizația Antifa nu are o agendă extremistă. Totodată, a afirmat că Voronin cunoştea despre activitatea Antifa, doar că a schimbat macazul în vara lui 2014. „Am fost trădaţi”, a adăugat Roşco după ce ajunsese la Partidul „Casa Noastră-Moldova”.
Unele media au relatat că în vara lui 2014 Roşco, care lupta contra fascismului, ar fi fost surprins lipind abțibilduri cu simbolică fascistă. El a negat acest lucru, spunând că din contră le dezlipea.
În aceeași perioadă a participat la proteste în faţa Ambasadei Ucrainei şi Centrului de informare NATO la Chişinău.
Împotriva „candidaţilor lui Plahotniuc şi Dodon”
„Sunt tânăr, optimist, energic”, aşa de caracterizează el. Antifa are imaginea unei organizaţii extremiste din cauza holdingului lui Plahotniuc, susţine Alexandr Roşco.
Reprezentantul Partidului „Casa Noastră-Moldova” promite să lupte cu corupţia şi cu „candidaţii lui Plahotniuc şi Dodon”. Îşi propune ca într-un an să lichideze jumătate din funcțiile publice de la primărie, să electronizeze circulația documentelor administrative şi să lase în componența municipiului doar localitățile urbane
El se declară împotriva construcțiilor ilegale, în special ale celor care se află în parcuri. În iarna anului trecut, a participat activ împotriva defrișărilor din Parcul Valea Trandafirilor şi autorizației date de municipalitate pentru ridicarea unor blocuri de 30 etaje în parc.
Promite că se va opune privatizărilor instituțiilor publice, va promova un nou plan de dezvoltare a oraşului, va pleda ca agenţii economici care construiesc blocuri să transmită 10% din fondul locativ în proprietatea municipalității pentru locuințe sociale. Mai spune că dacă va ajunge edil va oferi ajutoare pensionarilor şi persoanelor nevoiașe, va introduce gratuitatea în transportul public, va retrage treptat maxi-taxiurile, va repara capital staţia de epurare, va obliga oamenii să separe gunoaiele şi va rezolva problema animalelor fără stăpân.