Funcţii deţinute:
- ministru al industriilor şi comerțului: martie 1999 – decembrie 1999
- președinta Asociației Patronale din Industria Uşoară: 2013 – prezent
- contabil-şef, șefă de direcție, consilier la Ministerul Economiei: 1990-1994
Reprezentanta Partidului Naţional Liberal în cursa pentru funcţia de primar de Chişinău este economistă de profesie şi conduce fabrica de marochinărie Artima din 1994. Şi-a început cariera din poziţia de cusătoreasă, facultatea a făcut-o la seral.
Până la destrămarea URSS a fost controlor, contabil, președinte al comitetului sindical al întreprinderii de marochinărie; deputat al poporului în Comitetul executiv raional Frunze din Chişinău (actualmente sectorul Buiucani) şi, între 1986-1990, şeful secţiei evidenţă şi repartizare a spaţiului locativ la Comitetul executiv raional Frunze.
A lucrat ulterior contabil-şef la Ministerul Economiei Naţionale, şef de direcţie finanţe, mijloace băneşti şi preţuri la același minister şi a fost chiar şi consilierul ministrului. Din 1994 se află la conducerea fabricii Artima.
La începutul anilor 2000, fabrica a fost menționată printre cele mai profitabile întreprinderi monitorizate de Ministerul Industriei, iar Alexandra Can a fost desemnată de câteva ori de către primăria capitalei „businessmanul anului”.
În politică alături de Vitalia Pavlicenco din 2007
De când a întrat, în 2007, în PNL, apare frecvent alături de Vitalia Pavlicenco, preşedinta Partidului Naţional Liberal din Moldova. PNL arendează încăperi în aceeași clădire în care funcționează fabrica gestionată de Can, care deţine funcţia de vicepreşedinte la partid. Unii observatori surprind îndărătul acestei colaborări o relaţie apropiată între cele două politiciene. Mai mulţi comentatori constată că PNL ar avea o veche problemă de imagine, întrucât Vitalia Pavlicenco ar fi monopolizat mediatizarea formaţiunii, în pofida rezultatelor modeste din scrutinele anterioare.
Scorul maxim înregistrat de partidul condus de Pavlicenco a fost cel de la alegerile generale locale din 2007, botezul electoral de fapt, când a obţinut peste 13 mii de voturi, adică puţin peste 1% din numărul voturilor valabil exprimate.
Alexandra Can se declară un om puternic „pe care nu-l atacă şi nu-l şantajează nimeni”. „Este o doamnă luptătoare pentru valorile naționale, pentru obiectivul politic unionist. Este persoana care a promovat femeile și tinerii, care i-a sprijinit pe reprezentanții vârstei a treia. Ca economist și manager, a demonstrat că poate transforma o întreprindere industrială din falită în una de succes”, a lăudat-o şefa de partid Vitalia Pavlicenco.
Potrivit portalului Curentul.md, Alexandra Can va ţinti, probabil, două segmente de electorat: alegătorii ce pun accentul pe un profil de profesionist al viitorului edil, dar şi electoratul unionist din capitală.
Proprietăţi în R. Moldova şi România
Potrivit declaraţiei de venit depusă la Consiliul electoral de circumscripţie, Alexandra Can are în proprietate două apartamente în Chișinău de 70 mp şi, respectiv, 35,5 mp, jumătate de apartament la Iaşi, trei sferturi dintr-o casă în Chişinău-Chiş, judeţul Arad, şi o altă jumătate dintr-o casă bătrânească (nu e precizată localitatea). Mai are o maşină Volkswagen Golf din 2007, terenuri agricole în R. Moldova şi în România cu suprafaţă totală de teste 11 hectare. Deţine 28% din societatea pe acţiuni Artima, 40% din societatea Velven Grup şi 100% din capitalul social al Velam Grup (toate de marochinărie). În plus, mai are 42% din capitalul social din societatea Miravic din Sculeni, Ungheni, cu profil agricol.
A declarat venituri pentru anii 2016-2017 de peste 1,2 milioane de lei din salariu, dividende, pensie sau subvenții de la statul român pentru prelucrarea terenului.
Alexandra Can susţine că problemele cu care se confruntă orașul îi sunt cunoscute și este gata să le soluționeze. În cazul în care va fi aleasă primar, promite să restabilească dialogul și conlucrarea cu administrația publică centrală, care, este convinsă ea, va acorda sprijin pentru proiectele locale.
De asemenea, spune că va atrage investiții și va iniția proiecte, va acorda o atenţie mai mare dezvoltării transportului public, suburbiilor şi protecţiei mediului. Pledează pentru mutarea autogării centrale, substituirea maxi-taxiurilor cu autobuze „rapide”. Totodată, candidata PNL afirmă că se va înconjura cu funcționari profesioniști şi integri, cu care va elimina corupţia şi va transparentiza activitatea municipalității.