Partidul Liberal Democrat a anunţat că înaintează candidatura Maiei Sandu la funcţia de primministră, dar a adăugat că se mai poartă discuţii cu celelalte partide din proaspăt formata alianţă de guvernare, cu PD şi PL. Cum văd oamenii de afaceri negocierile privind desemnarea viitorului guvern, aflăm de la preşedinta Asociaţiei Patronale din Industria Uşoară, fostă ministră a Industriei, Alexandra Can.
Alexandra Can: „Noi suntem foarte interesaţi în instaurarea condiţiilor de dezvoltare economică a Republicii Moldova. Suntem, de fapt, fără un guvern încă de anul trecut, înainte de alegeri, pentru că trei luni nu e un termen în care un guvern ar fi putut să facă ceva. Acum, când e instabilitate social-politică, care sigur că are ca urmare o stare de haos în ţară, noi suntem profund îngrijoraţi de ce urmează. Pentru că instabilitatea politică şi „jaful veacului”, care a avut loc în Moldova, în urma căruia am devenit cunoscuţi în lume, de fapt, i-au împins cu acceleraţie pe investitorii direcţi şi indirecţi să plece în alte ţări, care chiar dacă acolo salariile sunt mai mari, garanţia stabilităţii o văd ca factor prioritar în selectarea ţărilor cu care să coopereze.”
Europa Liberă: Doamnă Can, să le luăm pe rând. Majorarea tarifelor la energia electrică, gaze naturale, apă va afecta procesul tehnologic, de exemplu, al companiei pe care o conduceţi dumneavoastră? Sunt iminente scumpiri?
Alexandra Can: „Sigur. Pentru că la diferite întreprinderi, în funcţie cât e de consumatoare de resurse energetice, sunt tehnologiile practicate atât direct proporţional, cu 37% din costul resurselor energetice se majorează preţul şi imediat devenim mai puţin competitivi cu concurenţii noştri din ţările limitrofe sau din alte ţări. Mai ales că noi ştim că şi fără aceasta avem o concurenţă drastică, în special din Asia. Din nou devenim captivi ai situaţiei când nu vom putea vinde produsele.”
Europa Liberă: Doamnă Can, dar revenind la negocierile partidelor politice, pentru oamenii de afaceri este important ce partid ia un minister sau altul?
Alexandra Can: „Pe noi nu ne interesează, în general, partajarea pârghiilor, a ministerelor. Cu toate că partidele politice pretind că au nevoie să aibă pârghii ca să facă un lucru bun, până acum s-a demonstrat că pârghiile nu au dus la nimic. Deși au fost partajate toate ministerele, departamentele, agenţiile la ce am ajuns?”
Europa Liberă: Dar în ce condiţii, de exemplu, partajarea politică sau partajarea ministerelor ar fi benefică?
Alexandra Can: „Doar atunci, când în afara miniştrilor, care să fie persoane politice, dar să fie cu experienţă, ceilalţi, toţi, ar fi angajaţi prin concurs, să fie angajaţi cei mai buni. Şi ministrul să fie persoană politică, ceilalţi să fie persoane care ştiu cum să conducă şi să fie persoane integre. Numai aşa s-ar putea schimba ceva.
Dar deoarece toate partidele de guvernământ încearcă să-şi angajeze în funcţii publice agitatorii lor electorali, indiferent că are ştiinţă că nu are ştiinţă, mă iertaţi... S-a vehiculat că fostul prim-ministru nu avea diplomă, ceva nu era în regulă. Păi, nu se verifică chiar nici datele unui candidat la funcţia de prim-ministru? Nu se verifică datele unui candidat la funcţia de ministru? Nu se ştie despre integritatea, despre experienţa lui?
Trebuie să fie aleşi prin concurs, că atunci când este de unde alege, indiferent din care partid politic este, dacă e mai bun, dacă o comisie care selectează este normală şi integră şi îi dă posibilitatea celui mai bun să fie în frunte, e normal că ar putea face ceva. Dar aceasta e o teorie care mi-ar plăcea să fie acceptată în practică, ceea ce nu am văzut niciodată în Republica Moldova.”
Europa Liberă: Doamnă Can, vorbind despre partenerii occidentali, mă refer la cei de afaceri, dacă aţi reuşi să staţi de vorbă cu ei, privesc cu îngrijorare la ce se întâmplă în Republica Moldova?
Alexandra Can: „Noi discutăm încă de când a început agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, după aceasta în perioada alegerilor parlamentare, după demisia guvernului. Acum discutăm în continuare, dar vreau să spun că foarte mulţi parteneri ai întreprinderilor noastre industriale deja şi-au strâns jucăriile şi au plecat în alte ţări, unii sunt în curs de plecare. Chiar şi parteneri de ai mei deja produc şi în altă ţară, rămânând să urmărească ce se întâmplă aici. De aici încă nu au plecat, dar în altă parte sunt.
Avem noi garanţia că se va modifica ceva, se va schimba spre bine? Nu ştiu. Într-un ziar, zilele acestea, a fost publicat chiar textul direct al unor întreprinderi care au spus cine a plecat, au numit branduri cunoscute în lume care deja au părăsit Moldova şi se duc în ţări unde salariile sunt mai mari, doar că e stabilitate social-economică, stabilitate politică, nu au riscul de a-şi pierde investiţia. Ca să creezi, să dezvolţi o producţie sunt necesare mijloace financiare foarte mari şi după ce ai reuşit, după ce ai implementat tehnologii noi, după ce ai încercat şi a început să meargă, ca să nu mai poţi face nimic...
Nu este prost cel care ajunge într-o ţară străină şi are curajul să dezvolte ceva. Deci, sigur, mai ales acum, ce zic investitorii? Cum este reacţia investitorilor direcţi şi indirecţi? Să fiu înţeleasă, investitorii direcţi sunt acei care participă în capital social, cei indirecţi – cei care participă cu alte forme, sunt parteneri de afaceri, fac comenzi, cooperează etc., când Banca Mondială a oprit finanţarea, când Fondul Monetar Internaţional a anunţat contramandarea sosirii experţilor aici ca să discute cu Republica Moldova, când noi ştim foarte bine că încă din anul 2013 nu mai avem un memorandum semnat cu FMI, după aceste structuri vin imediat instituţiile financiare private, care până acum finanţau, într-un fel sau altul, businessul în Republica Moldova, ba chiar şi sistemul social. Acum nici ei nu vin. E o reacţie în lanţ, aşa reacţionează cei care înţeleg barometrul acestor fluctuaţii atât în aspect social-economic, cât şi politic. Acolo unde nu este garanţie nimeni nu vine.”
Europa Liberă: Din punctul dumneavoastră de vedere, ca om de afaceri şi reprezentant al businessului moldovenesc, care ar fi trei aşteptări din partea viitorului guvern?
Alexandra Can: „Viitorul guvern al trebui, în primul rând, să vadă acum ce se face pe piaţa energetică. Ar trebui să vadă ce proiecte sunt începute, care trebuie prelungite şi care nu. Ar trebui să restabilească relaţiile cu Banca Mondială, cu Fondul Monetar Internaţional, cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Ar trebui să vadă toate structurile care funcţionează sau nu funcţionează.
Reformele ar trebui făcute, în primul rând, în toate direcţiile. Ar trebui să ia Caietul de sarcini de integrare europeană, unde este foarte clar scris ce trebuie să facă. Să facă ţara competitivă şi să mergem pe calea noastră spre Uniunea Europeană. Nu cred că mai avem timp. Toate împreună luate. Justiţia să fie justiţie. Reformele doar s-au mimat până acum. Sau chiar dacă au fost făcute cheltuieli pentru reforme, reformele nu dau rezultate.
Cine îmi spune mie astăzi unde merg treburile bine, măcar atât cât se poate? Nu prea cred. Fiecare ministru să vadă ce trebuie să facă în incinta ministerului pe care îl conduce și reformele aşa cum trebuie să fie făcute.”