Linkuri accesibilitate

Alexandru Mîţu, constructorul care îi doreşte Moldovei un viitor răsăritean (VIDEO)


Alexandru Mîţu, candidatul Partidului Ruso-Slavean
Alexandru Mîţu, candidatul Partidului Ruso-Slavean

Candidatul Partidului Ruso-Slavean pentru alegerile primarului de Chişinău este stabilit de mai mulţi ani în Federaţia Rusă, unde conduce o companie de construcții - Novostroi Garant. Este jurist de profesie, originar din satul Ignăţei, raionul Rezina. Povestește pentru presă că a plecat la Moscova în 1995 şi că a lucrat de atunci în construcții, urcând în carieră din poziţia de muncitor.

La parlamentarele din 2014 a figurat pe lista de candidaţi a Blocului „Alegerea Moldovei – Uniunea Vamală”, care a acumulat 55 de mii de voturi (3,45%), formațiunea rămânând în faţa pragului electoral. Spune că este şi meritul lui că în Rusia circa 70% din cetățeni au votat pentru acest concurent electoral.

Potrivit lui, viitorul edil al Chişinăului trebuie să înceapă activitatea cu repararea drumurilor, decongestionarea traficului şi cu modernizarea transportului public. Totodată, susţine că trebuie de făcut mai transparent bugetul şi de pus capăt cumetrismului. „Astăzi nu există un gospodar. Multe lucruri elementare nu se fac în oraş. Nu cred că necesită mari investiții să faci curat, să cureţi pomii şi să vopseşti. Oamenii trebuie ascultaţi şi ei trebuie să ştie unde merg contribuţiile lor”, spune Alexandru Mîţu.

Cu casă la Ungheni şi afacere departe de fiscul moldovenesc

Afirmă că avantajul lui e că cunoaște tot ce este legat de infrastructură. Declară că are casă la Ungheni, a început afaceri în R. Moldova şi vrea să revină în ţară. „N-am nevoie de bogăţie, aş vrea să fac ceva ca oamenii să se poate reîntoarce acasă”, zice el.

În declaraţia pe venit depusă la Consiliul electoral de circumscripţie, a indicat un salariu anual echivalent cu jumătate de milion de lei. A trecut casa de 150 metri pătraţi din Ungheni şi terenul aferent, nimic însă despre compania din Rusia sau alte bunuri deţinute acolo.

Este adeptul relaţiilor mai apropiate cu Federaţia Rusă şi pledează pentru două limbi oficiale în Republica Moldova - rusa şi româna, ţinând cont de diversitatea de etnii conlocuitoare: „Să fie o republică întregră, fără unire, fără est, fără vest”. De asemenea, s-a declarat împotriva „valorilor europene”, avându-i în vedere pe reprezentanții minorităților sexuale. „Suntem un popor creştin, de ce ne trebuie nouă asta?”, a spus el la o întâlnire cu alegătorii din toamna lui 2014.

Este convins că eventuala aderare a R. Moldova la Uniunea Euroasiatică le va uşura viaţă cetăţenilor moldoveni: vor fi deschise mai multe locuri de muncă şi migranţii vor putea reveni acasă.

XS
SM
MD
LG