Linkuri accesibilitate

Alegeri 2020: NATO între Biden și Trump


Dincolo de rezultatul imediat pentru Statele Unite și cetățenii lor, alegerile din SUA vor mai avea un efect direct și asupra funcționării Alianței Nord Atlantice – NATO.

E suficient de prezentat pe scurt poziția fiecăruia din cei doi candidați:

  • Donald Trump a prezentat în mod repetat NATO ca pe o povară pentru finanțele SUA și o structură europeană care nu aduce folos Americii;
  • Joe Biden, în schimb, a vorbit despre pericolul pe care îl reprezintă pentru Alianță „tendințele autoritare printre unii membri NATO”, aluzie la Ungaria și Polonia.

De altfel, atunci când Macedonia de Nord a devenit membru în NATO, anul trecut, în 2019, Joe Biden și-a exprimat speranța că acum, odată rezolvată problema numelui țării, Macedonia va putea deveni și membru în UE, el arătând astfel o preocupare directă pentru stabilitatea Vechiului Continent.

Trump și NATO

Trump a numit NATO o organizație învechită (obsolete) și a mai spus, împotriva oricărei evidențe, că „muntenegrenii agresivi” ar putea să ne tragă pe toți în al Treilea Război Mondial. În urma întâlnirii sale cu Putin la Helsinki, în 2018, Trump se întrebase, într-un interviu acordat Fox News, dacă ar merita ca fiul său să meargă să moară pentru Muntenegru (devenit între timp membru în NATO). În felul acesta, Trump a părut că pune în cauză chiar articolul 5 al cartei fondatoare a NATO, cel care asigură apărarea colectivă și reciprocă a membrilor.

Cotidianul New York Times, citând surse guvernamentale, a scris în câteva rânduri că Trump și-a exprimat în mod repetat dorința de a retrage SUA din NATO, ceea ce ar fi fost o lovitură fatală pentru Alianța nord-atlantică.

Până acum, aliații europeni au căutat totuși să meargă înainte, indiferent de tweet-urile irascibile și imprevizibile ale lui Trump. Un anunț public al președintelui SUA că ar dori ieșirea din NATO ar fi fost însă, cum a spus-o pentru New York Times fostul comandat suprem al forțelor Alianței, amiralul James G. Stavridis, „o eroare geopolitică de proporții epice”.

„Simplul fapt de a discuta ideea ieșirii din NATO — ca să nu mai vorbim de a o pune în practică — ar fi cadoul secolului pentru Putin,” a spus amiralul Stavridis. Votul strivitor din Camera reprezentanților în favoarea NATO pune capăt definitiv unor asemenea speculații.

Biden și NATO

Spre deosebire de Trump, Biden a spus în mod repetat că NATO sprijină prosperitatea SUA și securitatea continentului european.

În decembrie trecut, Comitetul pentru relațiile externe al Senatului, compus atât din republicani cât și din democrați, a adoptat o rezoluție bi-partizană prin care a blocat posibilitatea ca Trump să scoată SUA din NATO.

Întrucât Donald Trump a dat în mod repetat de înțeles că ar dori să scoată SUA din NATO, aleșii americani au intervenit pentru a-l împiedica să facă asta. Este vorba de un proiect de lege care afirmă sprijinul aleșilor pentru NATO și care, practic, interzice Washingtonului să părăsească Alianța Nord Atlantică. Neobișnuita inițiativă a venit pe fundalul preocupărilor în legătură cu angajamentul președintelui Donald Trump față de Alianța militară occidentală.

Acel NATO Support Act, inițiativă legală neobișnuită, care reafirmă sprijinul SUA pentru NATO și interzice folosirea fondurilor federale pentru a părăsi Alianța, a fost adoptat cu 357-22 din voturi, altfel zis a fost aprobat și de o majoritate uriașă a republicanilor.

Pe lângă reafirmarea controlului Congresului asupra banilor, proiectul de lege confirmă susținerea adusă de SUA pentru NATO, precum și clauza sa de apărare militară reciprocă pe care Trump a pus-o în mod repetat la îndoială.

Fiona Hill, fosta consilieră a lui Trump pentru relațiile cu Europa și Rusia, a spus pe 5 octombrie că Trump vede NATO „aproape ca pe o structură în care se plătesc bani pentru protecție” – un fel de racket în stilul mafiei, în care membrii mai firavi plătesc șefului pentru a-și asigura securitatea.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG