Pentru ce au votat candidaţii la funcţia de primar al Chişinăului
În cursa pentru alegerile primarului general al capitalei s-au înregistrat 28 de candidați, însă, prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale, reprezentantul Partidului politic „Șansă” a fost retras din cursă. Astfel, chișinăuienii au de ales din 27 de candidați.
Lilian Carp, candidatul PAS: Am votat pentru un oraș mai confortabil, pentru un oraș în care proiectele implementate să nu fie de mântuială, pe care prima ploaie le scoate neajunsurile. Am votat pentru un oraș în care să avem curți bine amenajate, să avem transport public în fiecare cartier, am votat pentru normalitatea care trebuie să se întoarcă în municipiul Chișinău.
Ion Ceban, candidatul MAN: Am votat astăzi pentru dezvoltarea Chișinăului, dezvoltarea capitalei R. Moldova, pentru cei mici, pentru cei mari, pentru persoanele în etate. Pentru un oraș curat, pentru un oraș modern, pentru un oraș amenajat. Eu ca și toți dvs. iubesc Chișinăul și vreau ca municipiul Chișinău să se dezvolte în continuare.
Rusaln Popa, candidatul Partidului politic Noua Opțiune Istorică spune că a votat pentru soluționarea problemei ambuteiajelor în 24 de ore, transmite IPN.
Candidatul Partidului Acasă Construim Europa la funcția de primar de Chișinău, Constantin Butucel, a făcut cale întoarsă de la secția de votare unde intenționa să-și exercite dreptul la vot. Aceasta, după ce s-a constatat că și-a înregistrat domiciliul în capitală în ultimele trei luni până la scrutin, fapt care nu îi permite să voteze conform noilor prevederi ale Codului Electoral, transmite IPN.
Ruslan Codreanu, candidatul blocului cu același nume, spune că a votat pentru „un Chișinău în care oamenii să fie mai educați, mai sănătoși și mai înstăriți. Pentru un Chișinău în care primăria este împreună cu oamenii, o primărie transparentă care dezvoltă, construiește”.
Candidatul partidului Mișcarea Respect Moldova la funcția de primar al municipiului Chișinău, Ion Ștefăniță a votat „pentru un oraș confortabil, pentru oameni, pentru un oraș în care vrei să rămâi”.
Se actualizează...
141 de incidente înregistrate de Promo-LEX
Observatorii au semnalat 141 de incidente până la ora 9:00, 44 dintre ele au fost documentate. Au fost semnalate cazuri când s-a restricționat accesul observatorilor în secțiile de vot, deficiențe în funcționarea programului de stat alegeri - deficiențe tehnice, imposibilitatea de a înregistra candidații, un caz când o persoană nu s-a regăsit în lista de votare, afiș electoral în preajma secției de votare (3 cazuri), prezența nejustificată a persoanelor în raza secției de votare (3 cazuri) ș.a.
Prezența la vot la ora 9:00
Până la ora 9:00, în R. Moldova au votat puțin peste 95.000 de oameni, adică 3,5% dintre votanți.
Femeile sunt mai active, acestea sunt 50,70% dintre votanți, pe când bărbații au votat în proporție de 49,20%. La Dondușeni au votat deja peste 5% dintre alegători. Cea mai activă categorie de vârstă este 56-65 de ani.
CEC: În două sate din UTA Găgăuzia nu vor avea loc alegeri pentru funcția de primar
În două localități din Autonomia Găgăuză, satele Chioselia Rusă și Cotovscoe, nu vor avea loc alegeri pentru funcția de primar, iar în satul Cialîc din Taraclia alegătorii nu vor participa la alegerile pentru consiliul local. Anunțul a fost făcut de președinta CEC, Angelica Caraman. Candidaților, care erau din partea Partidului Șansă, li s-a anulat înregistrarea în cursă în conformitate cu dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale.
În 45 de localități alegătorii vor găsi în buletinele de vot câte un singur candidat la funcția de primar, iar în 21 de localități câte un singur concurent electoral pentru funcția de consilier în consiliul local.
CEC mai anunță că la ora 7:00 au fost deschise toate secțiile de vot, însă procesul de vot a fost suspendat la o secție din orașul Cantemir, unde urmează a fi retipărite buletinele de vot și respectiv reluat procesul de vot.