Linkuri accesibilitate

Moldoveni veniți la o secție de vot din orașul Chișinău.
Moldoveni veniți la o secție de vot din orașul Chișinău.

Alegeri 2023: primele rezultate și primele reacții politice

Alegerile locale din 5 noiembrie 2023 sunt un prim test electoral major pentru puterea pro-occidentală din R. Moldova. Autoritățile spun că se confruntă cu un „război hibrid” purtat împotriva lor de Moscova și oligarhi-fugari. Asta le-ar justifica decizia de a elimina din cursă sute de candidați.

Alegeri locale 2023: Peste jumătate de milion de moldoveni s-au prezentat la urnele de vot

Până la ora 12:00, în R. Moldova au votat peste 500.000 de oameni, adică peste 18% dintre votanți. Localitatea cu cea mai ridicată prezență la vot este Pocrovca, raionul Dondușeni unde, până la această oră, au votat circa 54 la sută. Localitatea cu cea mai slabă prezență la vot se dovedește a fi Salcia din raionul Taraclia, unde s-au prezentat la urne 0,18 % dintre alegători.

În municipiul Chișinău au votat, până la ora 12.00, circa 14 % dintre alegători. Cei mai activi sunt alegătorii din sectorul Botanica, unde au votat peste 18 mii de alegători (13,45%). La polul opus, se află sectorul Buiucani, unde au votat circa 12,63% dintre alegători.

În mun. Bălți avem înregistrată o prezență de 14,15 % dintre cei incluși în listele electorale.

Cea mai activă categorie de vârstă este 56-65 de ani.

Președinta Maia Sandu: Democrația se ține pe votul nostru

Maia Sandu a votat îndemnând și cetățenii să-și exercite acest drept afirmând că „democrația se ține pe votul nostru”. Șefa statului a mai spus că a votat „pentru oameni în care am încredere că vor munci dedicat pentru Chișinău. Oameni care vor pune umărul la integrarea în UE, pentru că integrarea în UE, înseamnă pace, respect și înseamnă bunăstare”.

Întrebată dacă scrutinul dat este unul compromis având în vederea excluderea unor candidați din cursă și lipsirea de licență a unor posturi TV, Sandu a declarat că „alegerile sunt despre democrație și despre respectarea legii, cei care nu respectă legea, cei care insistă să corupă alegătorii, cei care folosesc bani nedeclarați și mai ales bani din afara țării pentru a finanța aceste activități, nu corespund standardelor democratice. Astăzi în acest scrutin participă reprezentanți a 35 de partide, oameni au de unde alege”.

Șefa statului a votat la o secție din sectorul Buiucani al capitalei.
Șefa statului a votat la o secție din sectorul Buiucani al capitalei.

Câți chișinăuieni au ieșit la vot până la ora 11:00

În primele patru ore de când s-au deschis secțiile de vot, în capitală au votat puțin peste 72 de mii de peroane, adică peste 9 la sută din alegătorii așteptați la urnele de vot.

Cea mai activă categorie de vârstă este 56 – 65 de ani, iar cele mai active votante – femeile.

Candidatul PSRM la Nihoreni, exclus din cursă

Candidatul la funcția de primar al satului Nihoreni, raionul Râșcani, Constantin Macovei, a fost exclus din cursa electorală pentru că nu și-a suspendat activitatea de primar, așa cum prevede legea. O decizie în acest sens a fost luată de Curtea de Apel Bălți, pe 4 noiembrie.

Curtea de Apel Bălți a declarat inadmisibilă sesizarea depusă de Macovei, prin care a cerut anularea deciziei Consiliului electoral de Circumscripție Nihoreni, care a dispus anularea înregistrării lui în cursa electorală.

Macovei care este actualul primar al satului Nihoreni din raionul Rîșcani, nu și-a suspendat activitatea, așa cum prevede legea, dar și-a luat, în schimb, concediu anual.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG