Linkuri accesibilitate

Moldoveni veniți la o secție de vot din orașul Chișinău.
Moldoveni veniți la o secție de vot din orașul Chișinău.

Alegeri 2023: primele rezultate și primele reacții politice

Alegerile locale din 5 noiembrie 2023 sunt un prim test electoral major pentru puterea pro-occidentală din R. Moldova. Autoritățile spun că se confruntă cu un „război hibrid” purtat împotriva lor de Moscova și oligarhi-fugari. Asta le-ar justifica decizia de a elimina din cursă sute de candidați.

Socialistul Igor Dodon îndeamnă oamenii să voteze împotriva guvernării

Tradițional, Igor Dodon a venit la secția de votare cu soția, Galina
Tradițional, Igor Dodon a venit la secția de votare cu soția, Galina

Fostul președinte, socialistul Igor Dodon, care este cap de listă din partea PSRM pentru consiliul municipal Chișinău, a spus că a votat „în primul rând, împotriva guvernării PAS și a Maiei Sandu” și a îndemnat alegătorii să voteze „împotriva acestui regim dictatorial”.

El a declarat că, cel mai probabil, va obține al treilea mandat de consilier municipal și că „va face tot posibilul ca lucrurile să se miște în direcția corectă în Chișinău”.

Dodon este cercetat sau judecat în multiple dosare fiind acuzat între altele de corupție și trădare de patrie. Cel puțin trei dosare au ajuns în instanța de judecată în acest an.

Prezența la urne a crescut la 35%, până la ora 17:00

Prezența la urne a crescut la 35 % până la ora 17, arată datele Comisiei Electorale Centrale, dar pragul minim de 25% de participare la vot fusese depășit în majoritatea localităților cu două ore mai devreme.

Disputa dintre CSE și „Șansă” ajunge la Curtea Constituțională

Premierul Dorin Recean, alături de soția sa, la secția de votare din orașul Codru, mun. Chișinău
Premierul Dorin Recean, alături de soția sa, la secția de votare din orașul Codru, mun. Chișinău

Disputa dintre Partidul „Șansă” și Comisia Situații Excepționale (CSE) care i-a exclus toți candidații din alegerile locale a ajuns, duminică, la Curtea Constituțională (CC).

Examinarea cauzei, în urma unei contestații depusă de „Șansă”, a început la Curtea de Apel chiar în ziua scrutinului, dar CSE a invocat o „excepție de neconstituționalitate” care ține de limitele controlului judecătoresc, proporționalitate și rezonabilitate. Nu este limpede cât de repede poate da Curtea Constituțională o soluție și cât se poate întinde procesul după ce revine la Curtea de Apel.

Premierul Dorin Recean, care este și șeful CSE, a apărat duminică decizia de a scoate din cursă Partidul „Șansă”. Vorbind după ce a votat la o secție de votare din orășelul Codru, municipiul Chișinău, Recean a repetat că autoritățile au acționat împotriva unor „grupări criminale finanțate din Federația Rusă”. „Șansă” dezminte că ar fi primit bani din Rusia și spune că poate cere ca acest scrutin să fie declarat nevalabil după eliminarea candidaților săi.

Statistici diferite despre încălcări date de CEC față de Promo-Lex

Comisia Electorală Centrală (CEC) spune că i-au fost semnalate, până la ora 15, 130 de cazuri de încălcări și incidente în timpul alegerilor locale din 5 noiembrie, un număr de peste două ori mai mic decât cel înregistrat de principala organizație neguvernamentală de monitorizare a alegerilor, Promo-Lex.

Președinta CEC, Angelica Caraman, prezentând raportul despre mersul votării până la orele 15:00.
Președinta CEC, Angelica Caraman, prezentând raportul despre mersul votării până la orele 15:00.

Președinta CEC, Angelica Caraman, a declarat că 42 dintre incidentele verificate de autoritățile electorale împreună cu Inspectoratul General al Poliției (IGP) țin de agitația electorală, iar 29 – de transportarea organizată a alegătorilor la vot. În 12 cazuri, au fost fotografiate buletinele de vot în cabină, iar în șapte cazuri există „bănuiala rezonabilă” de corupere a alegătorilor, a spus Caraman.

Ceva mai devreme, Asociația Promo-Lex a spus că, până la ora 14:00, a înregistrat 314 incidente la alegeri, un număr „semnificativ mai ridicat” decât la alte scrutine în trecut. Promo- Lex susține că acestea sunt doar cazurile pe care a reușit să le verifice și confirme. I-au fost semnalate mult mai numeroase, dar multe nu s-au confirmat, a spus la un briefing expertul Promo-Lex, Nicolae Panfil.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG