Linkuri accesibilitate

Moldoveni veniți la o secție de vot din orașul Chișinău.
Moldoveni veniți la o secție de vot din orașul Chișinău.

Alegeri 2023: primele rezultate și primele reacții politice

Alegerile locale din 5 noiembrie 2023 sunt un prim test electoral major pentru puterea pro-occidentală din R. Moldova. Autoritățile spun că se confruntă cu un „război hibrid” purtat împotriva lor de Moscova și oligarhi-fugari. Asta le-ar justifica decizia de a elimina din cursă sute de candidați.

S-au închis secțiile de votare: prezența la urne 41,4%

Secțiile de votare s-au închis, la ora 21, iar alegerile generale locale s-au încheiat cu o prezență la urne de 41,4 %, potrivit datelor în timp real afișate pe site-ul Comisiei Electorale Centrale.

În marea majoritate a localităților, sau în cel puțin 890 din 898, participarea la scrutin a depășit pragul minim de 25% din alegători, alegerile putând fi considerate valabile.

În Chișinău, la închiderea urnelor votaseră în jur de 40,95% din alegători.

Promo-Lex: Peste 200 de incidente noi, înregistrate în câteva ore

Asociația Promo-Lex anunță că numărul incidentelor înregistrate la alegerile locale a crescut până la 527, cu 213 mai multe față de câte erau până la 14:00. Este vorba de 47 de cazuri noi în care două sau mai multe persoane s-au aflat în cabina de vot, 43 de cazuri când a fost încălcat secretul votului, fiind fotografiat buletinul de vot sau prezentat după votare, șase cazuri când au fost întrerupte filmările în secțiile de votare.

Alte încălcări se referă la deficiențe în funcționarea sistemului informațional (18 cazuri), agitație electorală sau PR negru în raza a 100 de metri de la secția de votare sau în incinta acesteia (nouă cazuri), adrese greșite sau persoane decedate în listele electorale (40 de cazuri). Au mai fost înregistrate două tentative noi de corupere a alegătorilor și un caz de transportare a votanților.

Prezența la urne la ora 19:00 depășește 40%. În Chișinău au votat 39% din alegători

Peste 1,1 milioane de alegători sau peste 40% au participat la votare până la ora 19:00, în cadrul alegerilor locale din 5 noiembrie.

Cu două ore înainte de închiderea secțiilor de votare, doar în 9 din cele 898 de localități din R. Moldova la urne s-au prezentat mai puțini alegători decât pragul de validare de 25%, a anunțat președinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman.

În Chișinău, au votat 39% din alegători până la 19:00, la Bălți - 37% și la Comrat - 39%.

Localitatea cu cea mai ridicată prezență la urne rămâne satul Pocrovca din raionul Dondușeni. La Pocrovca, un fief al Partidului Socialiștilor, votaseră până la ora 19 peste 77% din alegători.

Cu tot satul la votare

Toți cei șapte locuitori ai satului Pojarna din raionul Ungheni au votat la locale. Pentru a ajunge la secția de votare din centrul de comună, Sinești, sătenii au mers 2 km pe jos, prin pădure și încă 23 – cu mașina. Ei așteaptă de la viitorul primar să le facă măcar un drum de piatră în sat.

Cu tot satul la votare
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:03:05 0:00

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG