Linkuri accesibilitate

Moldoveni veniți la o secție de vot din orașul Chișinău.
Moldoveni veniți la o secție de vot din orașul Chișinău.

Alegeri 2023: primele rezultate și primele reacții politice

Alegerile locale din 5 noiembrie 2023 sunt un prim test electoral major pentru puterea pro-occidentală din R. Moldova. Autoritățile spun că se confruntă cu un „război hibrid” purtat împotriva lor de Moscova și oligarhi-fugari. Asta le-ar justifica decizia de a elimina din cursă sute de candidați.

Ion Ceban la închiderea secțiilor de votare: „Vom număra fiecare vot”

Primarul capitalei, Ion Ceban, care a candidat pentru un al doilea mandat a declarat imediat după închiderea secțiilor de votare pentru alegerile locale din 5 noiembrie că el și echipa sa „vor număra fiecare vot”, menționând că „la această etapă, pe lângă cifrele oficiale din registrele CEC, avem și o cifră de 12 000 de voturi exprimate pe liste suplimentare”.

„Aceasta ne face să fim foarte vigilenți, vom număra fiecare vot”, a adăugat Ion Ceban.

Într-o scurtă conferință de presă, susținută la sediul partidului său, MAN, Ion Ceban a refuzat să anticipeze dacă va exista sau nu un tur doi pentru alegerile generale locale pentru funcția de primar al Chișinăului.

„Așteptările sunt exact pe potriva votului locuitorilor. Așa cum au votat, așa vom primi acest vot”, a adăugat Ceban.

El a spus că va oferi alte declarații pentru mass-media, după ce echipa sa va procesa „datele alegerilor pe intern”.

Ion Ceban a făcut declarații pentru presă, imediat după închiderea secțiilor de vot
Ion Ceban a făcut declarații pentru presă, imediat după închiderea secțiilor de vot

Igor Dodon crede că PAS a fost înfrânt la locale și cere prezidențiale și parlamentare anticipate

Liderul socialist Igor Dodon a declarat că partidul de guvernământ PAS ar fi suferit o înfrângere la alegerile locale din 5 noiembrie, „în pofida faptului că a capturat toate instituțiile și a blocat media”.

Fostul președinte Dodon a vorbit la scurt timp după închiderea secțiilor de vot, sugerând că își bazează concluzia pe datele privind prezența la vot.

PAS nu a reacționat imediat, planificând o conferință de presă mai târziu în cursul serii. CEC a îndemnat concurenții electorali să nu să grăbească să comenteze prematur rezultate presupuse.

Numind-o „dictator” pe șefa statului, liderul PSRM a cerut puterii să accepte presupusa înfrângere și să organizeze anticipat alegeri prezidențiale și parlamentare.

Dodon este cercetat sau judecat în multiple dosare fiind acuzat între altele de corupție și trădare de patrie. Cel puțin trei dosare au ajuns în instanța de judecată în acest an.

Igor Dodon flancat de fruntași socialiști la sediu PSRM, la scurt timp după închiderea secțiilor de votare
Igor Dodon flancat de fruntași socialiști la sediu PSRM, la scurt timp după închiderea secțiilor de votare

S-au închis secțiile de votare: prezența la urne 41,4%

Secțiile de votare s-au închis, la ora 21, iar alegerile generale locale s-au încheiat cu o prezență la urne de 41,4 %, potrivit datelor în timp real afișate pe site-ul Comisiei Electorale Centrale.

În marea majoritate a localităților, sau în cel puțin 890 din 898, participarea la scrutin a depășit pragul minim de 25% din alegători, alegerile putând fi considerate valabile.

În Chișinău, la închiderea urnelor votaseră în jur de 40,95% din alegători.

Promo-Lex: Peste 200 de incidente noi, înregistrate în câteva ore

Asociația Promo-Lex anunță că numărul incidentelor înregistrate la alegerile locale a crescut până la 527, cu 213 mai multe față de câte erau până la 14:00. Este vorba de 47 de cazuri noi în care două sau mai multe persoane s-au aflat în cabina de vot, 43 de cazuri când a fost încălcat secretul votului, fiind fotografiat buletinul de vot sau prezentat după votare, șase cazuri când au fost întrerupte filmările în secțiile de votare.

Alte încălcări se referă la deficiențe în funcționarea sistemului informațional (18 cazuri), agitație electorală sau PR negru în raza a 100 de metri de la secția de votare sau în incinta acesteia (nouă cazuri), adrese greșite sau persoane decedate în listele electorale (40 de cazuri). Au mai fost înregistrate două tentative noi de corupere a alegătorilor și un caz de transportare a votanților.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG