Linkuri accesibilitate

Alegeri în Germania: toți candidații pledează pentru întărirea Uniunii Europene


Cancelara germană Angela Merkel se retrage după16 ani, după alegerile generale de duminică, 26 septembrie. Afișe electorale în Hmaburg, 23 septembrie 2021.
Cancelara germană Angela Merkel se retrage după16 ani, după alegerile generale de duminică, 26 septembrie. Afișe electorale în Hmaburg, 23 septembrie 2021.

În Germania a avut loc ultima dezbatere televizată între principalii trei candidați la funcția de cancelar după alegerile generale de duminică, 26 septembrie la care Angela Merkel, lidera uniunii conservatoarea CDU/CSU nu mai participă.

Atât Armin Laschet, candidatul conservator cât și Ministrul de Finanțe Olaf Scholz, candidatul social-democrat au pledat pentru o Uniune Europeană mai puternică. Laschet a spus că Europa trebuie să „vorbească cu o singură voce”, în timp ce Scholz a spus că UE a subliniat importanța cooperării cu Statele Unite și NATO. Annalena Baerbock, candidată pentru partidul ecologist, a cerut ca țările din UE să adopte o strategie comună față de China, „astfel încât să nu ne mai concurăm între noi”, susținând o combinație de „dialog” și „duritate” în raport cu Beijing.

Cel mai recent sondaj a arătat că social-democrații, conduși de Olaf Scholz, și-au menținut avantajul cu 25% din opțiunile de vot, în timp ce conservatorii lui Armin Laschet au redus ușor diferența până la 23% din intențiile de vot. Partidul ecologist a crescut cu o jumătate de punct procentual până la 16,5 la sută, oferindu-le verzilor o șansă reală de a deveni un partener într-o viitoarare coaliție de guvernare.

XS
SM
MD
LG