Rezultatul alegerilor din Georgia va arăta dacă țara se va îndrepta înspre Uniunea Europeană sau înspre Rusia.
Georgienii au de ales între partidul de guvernământ Visul Georgian, aflat la putere din 2012, și o opoziție divizată care susține direcția occidentală a țării.
Visul Georgian a descris alegerile ca pe o alegere de pace sau război, spunând că dacă opoziția ar câștiga, acest lucru ar duce Georgia în război împotriva Rusiei.
Opoziția susține că votul este o alegere între Occident și Rusia și între democrație și autoritarism – un mesaj susținut de oficialii din Statele Unite și Europa, care au criticat Visul Georgian pentru regresele democratice din ultimii ani.
Natia Yoseliani, purtătoarea de cuvânt a Comisiei Electorale Centrale, a declarat sâmbătă dimineață că, după „defecțiuni tehnice minore”, procesul electoral se desfășoară „într-un mediu liniștit” în toate cele 3.111 secții de votare.
Partidele sau coalițiile trebuie să atingă un prag de 5% pentru a ajunge în parlament.
Acest lucru a motivat partidele de opoziție din Georgia să formeze coaliții, cu șanse rezonabile de a depăși pragul, arată estimările de dinaintea votului.
Partidul Visul Georgian a fost fondat de fostul prim-ministru miliardar Bidzina Ivanishvili, cel mai bogat om din Georgia, și este considerat preferatul Kremlinului.
Sondajele de opinie arată că georgienii susțin pe scară largă aderarea la Uniunea Europeană și NATO, dar își doresc, de asemenea, să evite un conflict cu Rusia și sunt profund conservatori în probleme precum drepturile LGBT.
Printre proiectele de lege controversate adoptate de Visul Georgian se numără o lege care cere organizațiilor ce primesc 20% sau mai mult din finanțarea lor din străinătate să se înregistreze ca „agenți străini”.
Opozanții au numit-o „legea Rusiei”, descriind-o ca fiind autoritară și inspirată de legi similare folosite pentru a înăbuși disidența în Rusia.
Adoptarea legislației, la începutul acestui an, a provocat proteste masive și a determinat Statele Unite să impună sancțiuni mai multor georgieni și să amenințe că vor pune capăt ajutorului pentru Tbilisi.
Uniunea Europeană a transmis, de asemenea, că ar putea lua în considerare anularea temporară a regimului său fără vize cu Georgia dacă alegerile „nu sunt libere și corecte”.
O altă legislație controversată promovată de Visul Georgian a restrâns drepturile homosexualilor.
Patru partide de opoziție au șanse să treacă pragul de 5%. În campanie, au atacat la unison partidul de guvernământ, evitând să se critice reciproc. Scopul lor comun este de a pune capăt celor 12 ani de guvernare a Partidului Visul Georgian și de a relua cererea momentan blocată a Georgiei de a adera la Uniunea Europeană.
Partidele pro-occidentale au convenit ca, în cazul unei victorii a opoziției, președintele Salome Zurabishvili să formeze un guvern tehnocrat care să restabilească bunele relații cu Occidentul și să abroge cele mai autoritare legi adoptate de Visul Georgian înaintea campaniei.
Zurabishvili, al cărui rol este în mare parte formal, nu a fost de acord cu multe dintre legile promovate de Visul Georgian.
În premieră, Georgia folosește un nou sistem electronic de numărare a voturilor, cu o copie de rezervă pe hârtie.
Rezultatele sunt așteptate la câteva ore după închiderea urnelor, care va avea loc la ora 20:00, ora locală (19:00, ora R. Moldova).
Articol preluat de la Europa Liberă România.