Linkuri accesibilitate

Alegeri în Serbia: Populistul Vučić se luptă să-și păstreze partidul pro-rus la putere


Președintele sârb Aleksandar Vučić primind Ordinul „Alexander Nevski” al F. Ruse din mâinile lui Vladimir Putin, (stânga), Belgrad, Serbia, 17 ianuarie 2019 (AP Photo/Darko Vojinovic)
Președintele sârb Aleksandar Vučić primind Ordinul „Alexander Nevski” al F. Ruse din mâinile lui Vladimir Putin, (stânga), Belgrad, Serbia, 17 ianuarie 2019 (AP Photo/Darko Vojinovic)

Președintele sârb Aleksandar Vučić face eforturi să mențină dominația partidului său populist în alegerile parlamentare anticipate și locale din acest weekend, care se desfășoară, spun observatorii, într-o atmosferă plină de intimidări și părtinire mediatică.

La scrutinul de duminică se confruntă Partidul Progresist Sârb, sau SNS, fostul partid al lui Vučić (care-l controlează și acum), cu o coaliție de opoziție pro-occidentală care încearcă să spargă monopolul puterii deținute de populiști din 2012.

Deși nu este oficial candidat, Vučić a făcut campanie pe față pentru SNS, iar lista de candidați a partidului apare pe buletinul de vot sub numele „Aleksandar Vučić - Serbia nu trebuie să se oprească!” Vučić a fost în turneu electoral prin țară și a participat la mitingurile partidului său, promițând noi drumuri, spitale și bonusuri unice în numerar. Imaginea lui Vučić apare la tot pasul pe panouri publicitare, deși el a demisionat din funcția de lider al partidului SNS.

Într-un videoclip distribuit pe rețelele de socializare care a devenit rapid viral, Vučić și unii dintre miniștrii săi au fost văzuți mâncând pe săturate cu numai 585 de dinari (5,40 dolari): cârnați, iaurt și pâine, pentru a atrage atenția asupra eforturilor guvernului de a menține prețurile scăzute. Adversarii din opoziție au criticat clipul nu numai pentru că în el apărea și președintele țării care ar trebui să fie, în principiu, imparțial și fără apartenență politică, dar și pentru că a fost considerat o mostră de propagandă ieftină și populistă.

Principala coaliție de opoziție, singura care pare să reprezinte un contracandidat pe măsura partidului lui Vučić , este „Serbia Împotriva Violenței”. Acest bloc electoral adună partide care au condus protestele de stradă din acest an, declanșate de două omoruri armate în masă consecutive, din mai, dar și de nemulțumiri față de corupția generalizată și inflație.

„S-ar părea că lucrurile stau mai rău decât înainte”

Serbia, țară balcanică apropiată de Rusia lui Vladimir Putin, este candidată la aderarea la Uniunea Europeană din 2014, dar în ultimii ani a fost tot mai des acuzată că restrânge libertățile civile și încalcă regulile democratice.

Centrul pentru Cercetare, Transparență și Responsabilitate (CCTR), o organizație neguvernamentală care monitorizează activitățile electorale, a descoperit o serie de probleme care încalcă regulile unor alegeri libere și corecte.

„În primele două săptămâni de campanie electorală, CCTR a depus mai multe plângeri la agenția anticorupție, la organismul de reglementare pentru media electronică și la alte instituții decât a depus în toată campania generală (pentru votul prezidențial și parlamentar) de anul trecut”, declară directorul de programe al grupului, Rasa Nedeljkov. „S-ar părea că lucrurile stau mai rău decât înainte.”

Sunt tot mai multe informații referitoare la cumpărarea de voturi și mituirea alegătorilor și falsificarea semnăturilor pe listele electorale. Printre neregulile semnalate se află trecerea pe listele electorală ale unor alegători inexistenți sau morți, cumpărarea de voturi sau intimidarea şi forțarea angajaţilor publici să sprijine partidul la guvernare. Niciuna dintre plângerile sau recomandările anterioare ale observatorilor locali și străini nu a dus la schimbări până acum.

„Condițiile în care se desfășoară aceste alegeri sunt mai proaste decât în trecut”, a declarat politicianul de opoziție Dragan Djilas, unul dintre liderii blocului Serbia împotriva violenței. „Dar noi, ca opoziție, trebuie să participăm la aceste alegeri”.

„Vor să distrugă tot ce am făcut în 20 de ani”

Vučić a convocat alegerile anticipate din 17 decembrie la doar un an și jumătate după alegerile parlamentare și prezidențiale anterioare, deși partidul său deține o majoritate confortabilă în parlamentul de 250 de locuri.

Președintele Serbiei caută să-şi consolideze puterea după ce două incidente armate au declanşat luni de proteste antiguvernamentale, iar inflaţia ridicată (a atins 12%) şi corupţia răspândită au alimentat nemulţumirea publică. Pentru a atenua efectele dure ale inflației înainte de alegeri, guvernul a declanșat un torent de cheltuieli de stat - majorând pensiile și distribuind bani bătrânilor. Politicile par să dea roade.

Vučić a mai fost criticat și pentru modul în care gestionează criza din Kosovo, o fostă provincie sârbă care și-a declarat independența în 2008. Belgradul nu a recunoscut acest statut. Vučić a respins criticile ca fiind atacuri la adresa sa și a partidului său, afirmând că este încrezător în victorie. „Lucrurile nu sunt ideale și nu e greu să găsești motive să fii supărat", a afirmat el săptămâna trecută într-un interviu la televiziunea de stat. „Este clar însă că votul pentru ei (opoziția) este un vot împotriva acestei țări, împotriva intereselor vitale ale acestei țări. Vor să distrugă tot ce am făcut în douăzeci de ani" Partizanii lui Vučić consideră că el este singurul lider care poate menține stabilitatea și poate conduce țara.

Pe buletinele de vot apar și mai multe grupări de dreapta, inclusiv partide pro-ruse, precum și socialiștii aliați ai lui Vučić. Cu toții candidează pentru controlul parlamentului și primăriile din 60 de localități, precum și pentru consiliul regional din provincia nordică Voivodina.

Președintele nu este ales acum, dar autoritățile guvernamentale, susținute de mass-media pro-guvernamentală, au dus campania de parcă ar fi fost un referendum pentru Vučić, spune Nedeljkov. Așa se face că „25% dintre cetățeni cred că avem alegeri prezidențiale, 60% dintre cetățeni cred că președintele Serbiei este candidatul la aceste alegeri”, a declarat el pentru AP. „Este o manipulare uriașă a cetățenilor”.

Un alt „dezechilibru imens” se referă la presa națională, care favorizează partidele de la guvernare. Despre opoziție se scrie pe un ton negativ sau neutru, a spus Nedeljkov. Vučić s-a adresat națiunii în direct la TV de peste 260 de ori în acest an, vorbind 35 de minute, în medie. Liderii opoziției sunt aproape inexistenți.
Astfel că „este foarte greu să vorbim despre șanse egale pentru politicienii candidați care vor să-și prezinte ideile sau pentru ca (cetățenii) să înțeleagă... oferta electorală”, a spus Nedeljkov.

Campania lui Vučić pare să fi avut efect. Conform sondajelor de opinie, SNS ar putea obține cel puțin 40 % din voturi, ceea ce ar deschide calea spre victorie pentru Vučić și aliații săi.

XS
SM
MD
LG