Linkuri accesibilitate

Alegeri 2018: impresii de la secții de votare, constatări ale observatorilor (FOTO/VIDEO)


„Primarul să fie o persoană cu integritate și să-și îndeplinească promisiunile electorale”.

La Chișinău, corespondenta Europei Libere, Natalia Sergheev, s-a aflat, în orele prânzului, la secția de votare nr.121, la Direcția Întreprinderii de Stat Calea Ferată a Moldovei, și relatează:

„Cetățenii cu care am discutat spun că sunt dezamăgiți că scrutinul electoral din nou este marcat de așa-zisa miză geopolitică. În opinia lor, aceasta este o tactică de distragere a atenției de la problemele reale.

Apropo de așteptările chișinăuienilor. Cei cu care am discutat spun ca vor o capitala curată și ușor de navigat, în care parcurile și instituțiile publice sunt lesne de accesat atât de mame cu copii mici, cât și de persoane cu dizabilități.

Ei spun că primarul, în primul rând, trebuie să fie o persoană cu integritate, care să ia decizii în mod independent și să își îndeplinească promisiunile electorale... deși interlocutorii mei nu s-au arătat optimiști că aceasta se va întâmpla după alegeri.

Totuși, în pofida așteptărilor mari, lucrurile se mișcă lent la secțiile de votare. La vot s-au prezentat putini cetățeni. Președinții birourilor electorale spun că situația se poate înviora după orele 16.00, dar afirmă că prezenta la vot pentru ora curenta este relativ joasă, deci și cetățenii trebuie să facă un efort și să se prezinte la alegeri, dacă vor o schimbare.

Cum se desfășoară alegerile locale la Bălți, ce încălcări au constatat observatorii? Diana Răileanu a discutat cu Ion Ciobanu, coordonator regional al Asociației Promo-Lex:

Ion Ciobanu: „Este o zi destul de activă în care înregistrăm încălcări, dintre care putem evidenția și încălcări atât din partea candidaților electorali, cât și din partea organelor electorale, dar și lacune în ceea ce ține de întocmirea listelor electorale și erori de conținut.”

Europa Liberă: Candidații sunt astăzi activi în a scoate în evidență încălcările pe care le fac contracandidații lor?

Ion Ciobanu: „Da, sigur, în municipiul Bălți sunt înregistrate sesizări la poliție și la organele electorale privind desfășurarea agitației electorale în ziua alegerilor din partea unor candidați la adresa contracandidaților. Respectiv, aceste sesizări sunt redirecționate după competență poliției care întocmește procese contravenționale. Aceste alegeri sunt pentru un an și, respectiv, mă gândeam că vor fi alegeri mult mai calme și candidații vor fi mult mai toleranți unul față de altul, dar, având în vedere că avem deja câteva zeci de încălcări, peste 40 de încălcări înregistrate la ora 15.30, totuși vedem că activismul uneori cu zel al contracandidaților, al alegătorilor, al activiștilor este foarte relevant și putem să-l comparăm cu alegerile pe un mandat de patru ani.”

Europa Liberă: Asociația „Promo-LEX” pe care o reprezentați Dvs. la Bălți și nu numai, dar pentru că vorbim de Bălți, a monitorizat felul în care s-a desfășurat campania electorală până în ziua scrutinului. Ce ați putea să ne spuneți despre asta, cum a arătat campania la Bălți?

Ion Ciobanu: „Campania la Bălți a început chiar în ajunul sărbătorilor de Paști și a fost precedată de oferirea cadourilor pentru alegători, potențiali alegători, cu utilizarea resurselor administrative din partea persoanelor care dețin funcții în Consiliul municipal Bălți sau anterior au deținut funcții de conducere în Primăria Bălți, respectiv a fost o campanie foarte activă cu numeroase încălcări, pe care Asociația obștească „Promo-LEX” a reflectat-o o dată în două săptămâni în rapoartele sale. Odată cu înregistrarea tuturor celor opt candidați, încălcările au fost, să spunem așa, mult mai diverse, am văzut și vizite numeroase în timpul orelor de muncă la instituții școlare și preșcolare, la fel la întreprinderi municipale, am monitorizat activitatea birourilor electorale și am constatat că multe din ele nu lucrau în regimul în care trebuiau să muncească.”

Europa Liberă: Ați organizat și dezbateri pentru alegători. Care a fost starea de spirit pe care ați surprins-o printre cei care astăzi, iată, își dau votul pentru viitorul primar?

Ion Ciobanu: „Pe data de 15 mai 2018 am organizat dezbateri electorale dedicate tuturor celor opt candidați în incinta Teatrului Național „Vasile Alecsandri”. Din păcate la aceste dezbateri s-au prezentat doar doi candidați, ceilalți șase nu s-au prezentat pe diverse motive, cinci din ei au refuzat în ultimul moment. Acest fapt nu este plauzibil, cu atât mai mult cu cât în acea zi în scuarul teatrului, adică chiar în fața teatrului unde noi urma să organizăm dezbateri, a fost organizată „Ziua Familiei” de către un candidat electoral. Și prin ce considerăm că a debusolat persoanele care doreau să se prezinte la dezbateri? Prin simplul fapt că în acel moment când trebuia să ajungă la teatru era blocat de tobogane, de animatori, moderatori, muzică, boxe ș.a.m.d. și, respectiv, am avut o audiență relativ mai puțină decât ne-am așteptat, dar sursa online privesc.eu, care a înregistrat în jur de 30 de mii de vizualizări ne demonstrează faptul că dezbaterile electorale trezesc interes atât față de alegerile din municipiul Bălți și nu numai pentru alegătorii municipiului Bălți. Respectiv aceste subiecte de activism civic, deci posibilitatea de a oferi într-un mod obiectiv, posibilitatea de a prezenta programul electoral al fiecărui candidat este relevant pentru noi.”

Europa Liberă: Dar la acea întâlnire, care erau întrebările care-i măcinau pe oameni, de ce erau interesați oamenii?

Ion Ciobanu: „Li s-au oferit întrebări atât de nivel național, cum ar fi subiectul alegerilor parlamentare ce urmează să aibă loc în acest an și dacă vor merge împreună sau separat în campania electorală, cât și întrebări de ordin local, colectarea, stocarea deșeurilor menajere, ecologie, transport, drumuri, deci probleme care macină în ultimul timp municipiul Bălți mult mai drastic. Fiecare persoană care a venit la aceste dezbateri electorale a avut ocazia să acorde la direct întrebări potențialilor primari în municipiul Bălți.”

***

Iată și câteva opinii ale locuitorilor de la Bălți, culese de Diana Răileanu:

– „Tot orașul îi numai în nevoi și în gunoi, toți vin și promit, dar nu fac nimic și numai în neajunsuri și în nevoi suntem. Toți mincinoșii numai ca să vină și să fure și pe care i-am votat tot așa ne-au amăgit. Își fac nevoile lor, dar de lume nici capul nu-și bat.”

Europa Liberă: Din punctul Dvs. de vedere, care ar fi trei lucruri pe care să le schimbe viitorul primar?

– „Un serviciu mai bun, un salariu mai bun.”

„Doritori sunt mulţi, dar pentru oameni mai puţini”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:53 0:00

– „Toți trag la buzunarele lor, trebuie să se gândească la oameni, să dea la oameni locuri de muncă, să nu se ducă lumea peste hotare.”

Europa Liberă: Mulți pleacă din Bălți peste hotare?

– „Foarte, foarte mulți, jumătate de Bălți îi peste hotare, lucrează.”

Europa Liberă: Будущий мэр, каким должен быть?

Честным и чтобы умел владеть.” („Să fie onest și un conducător priceput.”)

– „Чтобы сделали дороги хорошие, чтобы детям было где поиграть, хотя бы эти парки. И самое главное, чтобы у нас был порядок, чтобы он был хозяином.” („Să facă drumuri bune, copiii să aibă unde se juca, măcar în aceleași parcuri. Și principalul, să fie ordine, iar el să fie un bun gospodar.”)

Europa Liberă: Будущий мэр только на год будет выбран. (Viitorul primar va fi ales doar pentru un an.)

– „Я знаю, я знаю что только на год будет выбран, ну хотя бы за этот год он должен себя проявить и показать что он сделал для людей, для города.” („Eu știu, știu că va fi ales doar pentru un an, dar chiar și în acest an el trebuie să arate de ce este în stare și ce a făcut pentru oameni și pentru oraș.”)

– „Trebuie de ales un primar și de vârstă tânără, și care a urmat o oarecare instituție, a învățat și care nu are nimic comun cu aceștia care-s în vârstă aici, care conduc; conduc acești în vârstă care au rămas de pe vremea comunismului.”

– „Мы никогда не смотрим на обещания, мы смотрим на историю прошлого и настоящего, поэтому обещания я сам могу сейчас наобещать многое чего, но как вы можете мне поверить, если вы меня не знаете, а знать меня можно только на основании того, что я делал в прошлом и то что я делаю в настоящем. („Nu ne uităm niciodată la promisiuni, ne uităm la istoria trecutului și a prezentului, așa că îmi pot promite acum multe și de toate, și eu pot face promisiuni, dar cum mă poți crede, dacă nu mă cunoști, și mă poți cunoaște doar în baza la ce am făcut în trecut și ceea ce fac în prezent.")

Europa Liberă: Вот вы молодой бельчанин, что должен поменять будущий мэр? (Dvs. sunteți un bălțean tânăr, ce credeți că ar trebui să schimbe viitorul primar?)

Во-первых, отношении к гражданам, и это подразумевает рабочие места в городе, потому что очень много молодёжи, в том числе и я, работаем практически за рубежом. Соответственно у нас в стране только остаются люди старших лет, а во-вторых, можно поменять, невзирая на геополитическую ситуацию, именно быть человеком. Что связано, скажем так, с хозяйством, мэр города не должен быть человеком из политики, он должен быть градоначальником, он должен отвечать за… ну как человек, который отвечает за свой огород. („În primul rând, atitudinea față de cetățeni, și aceasta implică locuri de muncă în oraș, deoarece mulți tineri, inclusiv eu, lucrăm, practic, în străinătate. În consecință, în țara noastră rămân doar oamenii de vârstă înaintată și, în al doilea rând, este posibil să se schimbe, în ciuda situației geopolitice, și anume dacă va fi un om adevărat. În ceea ce ține, să zicem, de economie, primarul orașului nu ar trebui să fie politician, el trebuie să fie primar, el trebuie să fie responsabil, ei bine, asemenea unei persoane care este responsabilă pentru grădina ei.”)

Europa Liberă: Sunteți o familie tânără, ce ar trebui să se schimbe la Bălți?

– „Să ne ofere în curte cât mai multe locuri pentru a se juca copiii și posibilitate să ne ducem puțin mai liber la grădinițele la care dorim. Din primarii care sunt acum, sincer, nu e niciunul care să putem spune că da, merită să fie. Nu, nu este!”

Europa Liberă: Ați fost la vot?

– „Nu!”

Europa Liberă: Veți merge?

– „Trebuie de mers, dar, sincer, nu știm pe cine să votăm. Sunt doar promisiuni, ca de obicei, ca în tot anul, sunt doar promisiuni și atât.”

Europa Liberă: Schimbări nimic?

– „Știți cum acum se face votul? Cu ochii închiși. Se duce, se votează cu ochii închiși. Din toți care au fost ne-au promis marea și sarea. Și ce-am văzut noi? Doar concerte am văzut…”

– „Să nu fie corupție și drumurile îs principalul, musorul (gunoiul). El, dacă ar fi din popor, dar din popor el n-o să fie niciodată, de atâta că tot au ocupat partidele.”

– „Îs tare corupte toate, cum se zice rusește, ucirejdenia, organizațiile statale îs corupte. Și ei așteaptă, ei mai îți vâră singuri mâna în buzunar numai să le dai ceva ca să-ți rezolve problema.”

XS
SM
MD
LG