Incidente multe, dar nu majore
Misiunea de observare a alegerilor Promo-LEX a recepționat 136 de rapoarte de incidente de la observatori, până la ora 18.30. Observatorii au constatat, între altele, prezența materialelor de publicitate, afișaje, panouri electorale din raza secției de votare (100 metri de la localul secției) – 10 cazuri; prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secției de votare sau în raza de 100 m; urne de vot nu au fost sigilate potrivit procedurilor legale/ ruperea/ deteriorarea sau absența sigiliilor pe urnele de vot; obstrucționarea/limitarea procesului de observare a alegerilor; deficiențe în listele electorale, transportarea neautorizată a alegătorilor etc.
La votare sau la pescuit
În Chişinău, prezenţa la urne este, tradiţional, un pic mai joasă decât în general pe ţară. Până la ora 19.30, în capitală votaseră puţin peste 36% din alegători.
Pescari amatori nu au renunțat la pasiunea lor nici în ziua scrutinului. Unii au mers întâi la vot, alții au spus că mai e timp până se închid secțiile. Vedeţi mai jos un reportaj de Sergiu Culeac.
Discuţii despre responsabilitate civică, la piaţa de vechituri
Într-un video făcut lângă Gara de trenuri şi de-a lungul râului Bîc, unde mai mulţi oameni vând haine, Alexandru Bordian şi Iulian Ciocan au încercat să afle ce înseamnă responsabilitatea pentru moldoveni şi în ce măsură cred oamenii că votul lor schimbă lucrurile din ţară.
Peste 38% din alegători au votat până la ora 19.00
Politologul Dionis Cenuşă e de părere că participarea de sub 50 la sută ar fi un eșec al conștiinței civice, dat fiind că cea mai prospera parte a societății trăiește în Chișinău, beneficiază de multe servicii inaccesibile în restul tarii, motiv din care, crede Cenuşă, chișinăuienii ar avea o obligaţie mai conturată să participe la vot.
Urmăriţi LIVE datele CEC privind prezenţa la vot
Duminica turului II la Nisporeni, Anenii-Noi şi Hânceşti
Reporterii Europei Libere au urmărit astăzi cum se desfăşoară turul II al alegerilor locale în câteva oraşe.
Nicu Guşan a fost la Nisporeni, unde bătălia pentru fotoliul de primar se dă între candidatul Partidului Democrat și cel al Blocului ACUM. Oamenii au de ales între Gheorghe Agheorghiesei (ACUM) și Grigore Robu (PD), care se bate pentru a obține cel de-al doilea mandat. În 2015 câştigase pe listele Partidului Liberal.
Nicu Guşan a mers şi la Hânceşti, unde e o situaţie similară - bătălia se dă, la fel, între candidații PD (Alexandru Botnari) și al Blocului ACUM (Marcel Petruşean).
Alexandru Botnari a candidat pentru funcția de primar, chiar dacă a fost ales deputat pe listele Partidului Democrat. Se pare că va renunța la fotoliul din Parlament dacă va câștiga astăzi la Hâncești. În 2003 a candidat independent pentru funcția de primar, după 2009 însă s-a alăturat Partidului Democrat. A condus primăria orașului Hâncești timp de 16 ani.
Candidatul Blocului ACUM, Marcel Petrușan, nu a mai făcut parte dintr-un partid politic, el, de fapt, vine din sfera afacerilor. Presa a scris despre el că anterior n-a deținut nicio funcție de demnitate public.
Diana Railean şi Mihalea Savca au fost de alegeri la Anenii Noi, unde se duelează candidații din partea Partidului Socialiștilor și Partidului Democrat, asta după ce ani la rând Anenii Noi a fost condus de un primar comunist, care, de altfel, în primul tur s-a clasat pe ultimul loc, a obținut doar 5% din voturile alegătorilor din Anenii Noi.