Linkuri accesibilitate

Ion Ceban (PSRM), câştigătorul alegerilor pentru funcţia de primar al Chişinăului
Ion Ceban (PSRM), câştigătorul alegerilor pentru funcţia de primar al Chişinăului

Alegeri locale 2019, turul II. Socialistul Ion Ceban câştigă cursa pentru şefia Primăriei Chişinău

Primele declaraţii

Candidatul Blocului ACUM, Andrei Năstase, a făcut o scurtă declaraţie de presă, în care a mulţumit alegătorilor, menţionând că va ieşi cu o analiză detaliată a ceea ce s-a întâmplat după ce vor fi anunţate rezultatele oficiale prealabile de către Comisia Electorală Centrală. „Nu comentez ceea c-a numit exit-poll, aştept rezultatele oficiale”, a spus Andrei Năstase, îndemnat observatorii să urmărească cu atenţie ceea ce va urma.

Candidatul socialist Ion Ceban s-a arătat încrezut că victoria va fi de partea lui. El a mulţumit tuturor alegătorilor care au ieşit la vot indiferent pentru cine au votat. „Astăzi au fost multe tentative de a ne denigra. Am depus toate eforturile să facem o campanie curată şi cred că ne-a reuşit. Noi ne aşteptăm la victorie. Azi învingem împreună”, a spus într-o ieşire la presă după închiderea secţiilor de votare.

Doru Petruți, directorul IMAS Chișinău: În condițiile unei rate de refuz de 26%, marja de eroare a sondajului devine, practic, „uluitor de mare”. Astfel, diferența reală între rezultatele obținute de cei doi candidați poate să fi una foarte mare sau foarte mică.

Doru Petruți
Doru Petruți

Vitalie Ciobanu: organizarea exit-poll mi s-a părut o aventură

„Organizarea unui exit-poll la aceste alegeri pentru primăria Chișinăului mi s-a părut din start o aventură, un exercițiu irelevant, pentru că, așa cum au recunoscut, oarecum jenați și indispuși organizatorii sondajului, rata prea mare de refuzuri – 26% - anulează practic utilitatea acestei măsurători ca indicator al tendințelor de vot în acest scrutin.

De ce? Cum s-a ajuns aici? Simplu. Oamenii, cetățenii moldoveni nu au încredere în instituții, oamenii sunt foarte reticenți, foarte rezervați. Mai întâi că nu știu ce este acela un exit-poll, gradul lor de informare, cultura civică sunt foarte scăzute. Nimeni nu a făcut educație democratică în Moldova în ultimii ani. Dimpotrivă, guvernările anterioare, cu precădere regimul Plahotniuc, au subminat democrația, le-au indus cetățenilor frica și neîncrederea, încât ei nu sunt siguri că sinceritatea cu care ar răspunde într-un sondaj la ieșirea din secțiile de vot nu va fi folosită împotriva lor, de aici și agresivitatea unora la adresa operatorilor angajați să efectueze sondajul, agresivitate despre care au vorbit reprezentanții IMAS. Pentru a fundamenta o educație, o bună informare, pentru încredere avem nevoie de o guvernare autentic democratică și onestă față de cetățeni, și avem nevoie de răgaz. De răgaz istoric: ca să apucăm să construim ceva.

Exit-poll-ul IMAS a avut totuși o utilitate sociologică și morală: ne-a arătat cum stăm cu libertatea, cu valorile, cu stările de spirit din Republica Moldova. Stăm foarte prost. E o materie de gândit pentru toată lumea.

Numai rezultatele scrutinului, pe care ni le va furniza CEC, ne vor comunica numele noului primar general de Chișinău.

Ion Cernenco, despre exit-poll: bani irosiţi

Politologul Ion Cernenco consideră că au fost irosiţi în zadar banii pentru acest exerciţiu democratic şi cei care au făcut cercetarea trebuie să-şi recunoiască eşecul. "Exit-pollul nu poate fi considerat o sursă veridică", a crede Ion Cernenco. Iar despre lupta politică între Andrei Năstase şi Ion Ceban spune că nu a fost o bătălie geopolitică în care să sară scântei şi, cel mai probabil, alegătorii au ţinut cont de existenţa actualei majorităţi parlamentare PSRM-ACUM şi de promisiunea că şi în Consiliul Municipal Chişinău ar putea fi aceeaşi coaliţe.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG